Så kan du minska matsvinnet – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Så kan du minska matsvinnet

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

Värmeböljan ser inte ut att ha något slut och årets majmånad går till historien som den varmaste någonsin. När kunde vi senast njuta av sommarväder i en hel månad i sträck? Det känns för bra för att vara sant och vi minns knappt när vi hade det så här härligt senast.

Men, allt är inte guld som glimmar. Idag när vi satt och gottade oss i solen med varsin kaffe hörde vi några bakom oss prata om global uppvärmning och isarna som smälter i Arktis och Antarktis. Back to reality. Det säger sig självt att en plötslig värmebölja inte är ett lika härligt väderomslag vid nordpolen som här i Stockholm.

En viktig bidragande faktor till de miljöproblem vi har idag är maten vi äter. Och eftersom vi ägnar hela dagarna åt att tänka på och skriva om mat är det nu inte mer än rätt att vi lägger några minuter på att sammanställa några tips på vad vi alla borde tänka på varje dag för att minska matens påverkan på miljön.

Det krävs enorma resurser för att framställa våra livsmedel, och långt före det att vi packar ner maten i påsen, bär in den i köket och ställer fram den på middagsbordet har den hunnit göra avtryck på vår miljö. Men, vi måste väl få äta? Jo, naturligtvis. Det är egentligen inte det som är problemet, tvärtom. Visste du att vi bara i lilla Sverige slänger 1,3 ton mat per år? Vi behöver varken vara matematiker eller forskare för att förstå vilket slöseri det är. Varje dag lägger vi alltså stora resurser på att producera en massa livsmedel som vi sedan slänger rakt ner i soptunnan. Särskilt onödigt blir det när vi tänker på hur enkelt det är att minska matsvinnet. Här kommer våra bästa vardagstips:

1. Köp inte mer mat än du behöver. Det behöver inte vara svårare än så. Planera din matlagning så att stora förpackningar går åt innan de blir för gamla.

2. Lägg inte upp för mycket på tallriken. Att servera små portioner har visat sig minska matsvinnet. Frys in resterna eller spara till matlådan dagen efter.

3. Använd frysen. Håll lite koll i kyl och skafferi och frys in allt som går att frysa in innan det blir gammalt: grönsaker, frukt, bröd och kött.

4. Stirra dig inte blind på förpackningarnas bäst-före-datum. Använd istället syn, lukt och smak för att avgöra om maten går att äta. Tänk på att datummärkningen ofta sätts med god marginal.

Att minska matsvinnet är lätt som en plätt. Och som grädde på moset kommer både din hälsa och din plånbok tacka dig för din miljöinsats.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.