Världens bästa smulpaj med jordgubbar och rabarber – Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Världens bästa smulpaj med jordgubbar och rabarber

fav

Pajer hör sommaren till, speciellt när de görs på sommarens bästa bär och rabarber och toppas med något läckert och naturligt sött. Den här nya favoriten får stå inne i ugnen och gotta sig länge och väl – på låg temperatur så klart – och blir oemotståndligt sötsyrlig och snygg. Serveras allra helst toppad med lite mynta och en klick vispad kokosgrädde.

Världens bästa smulpaj med jordgubbar och rabarber
(4-6 portioner)

Smultopping
1 1/2 dl riven kokos
1 1/2 dl mandelmjöl
1 dl hel mandel
5 medjooldadlar, urkärnade
1 msk kallpressad kokosolja, smält
2 krm malen kardemumma
1 krm äkta vaniljpulver (valfritt)
1 krm flingsalt

Fyllning
1/2 liter jordgubbar
2 rabarberstjälkar
1 msk kallpressad kokosolja, smält

Till servering
Färsk mynta
Kokosgrädde

Börja med att provsmaka en jordgubbe. Eller två. Värm sedan ugnen till 100 grader. Snoppa och skiva de jordgubbar som (förhoppningsvis) finns kvar. Ansa rabarbern och skär i tunna skivor. Blanda runt i en ugnsform tillsammans med oljan.

Mixa alla ingredienser till smultoppingen till ett smul i matberedaren eller din high speed blender. Det är extra gott om du har kvar lite större mandelbitar, så lägg gärna i de hela mandlarna sist och pulsa några gånger. Smaka gärna av smulet också, lika bra!

Fördela smulet över ugnsformen, och ställ in i mitten av ugnen. Baka i 60-70 minuter, tills smulet fått en lätt gyllene färg och fyllningen mjuknat – och allt doftar alldeles underbart.

Toppa pajen med färsk mynta och servera eventuellt med vispad kokosgrädde. Vill du inte det så äter du den bara som den är!

Tips!
Använd gärna en krämig kokosgrädde, eller det tjocka övre lagret på en vanlig burk kokosmjölk. Om det är svårt att vispa grädden kan det vara en god idé att låta den stå svalt (i kylskåp) en stund innan vispning.

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Världens bästa smulpaj med jordgubbar och rabarber

  • Av : Therese Elgquist
  • Portioner : 46 portioner 1x
Scale

Ingredienser

Smultopping:

1 1/2 dl riven kokos

1 1/2 dl mandelmjöl

1 dl hel mandel

5 medjooldadlar, urkärnade

1 msk kallpressad kokosolja, smält

2 krm malen kardemumma

1 krm äkta vaniljpulver (valfritt)

1 krm flingsalt

Fyllning:

1/2 liter jordgubbar

2 rabarberstjälkar

1 msk kallpressad kokosolja, smält

Till servering:

Färsk mynta

Kokosgrädde

Instruktioner

Värm ugnen till 100 grader. Snoppa och skiva de jordgubbar som (förhoppningsvis) finns kvar. Ansa rabarbern och skär i tunna skivor. Blanda runt i en ugnsform tillsammans med oljan.

Mixa alla ingredienser till smultoppingen till ett smul i matberedaren eller din high speed blender. Det är extra gott om du har kvar lite större mandelbitar, så lägg gärna i de hela mandlarna sist och pulsa några gånger. Smaka gärna av smulet också, lika bra!

Fördela smulet över ugnsformen, och ställ in i mitten av ugnen. Baka i 60-70 minuter, tills smulet fått en lätt gyllene färg och fyllningen mjuknat – och allt doftar alldeles underbart.

Toppa pajen med färsk mynta och servera eventuellt med vispad kokosgrädde. Vill du inte det så äter du den bara som den är!

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.