Vi frågar Bertil Wosk: Ska vi rena kranvattnet? (del 2) – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Vi frågar Bertil Wosk: Ska vi rena kranvattnet? (del 2)

För några veckor sedan bad vi näringsterapeuten Bertil Wosk att berätta mer om vårt kranvatten (nyfikna läsare som missade inlägget hittar det här). Även om vårt vatten här i Sverige på många sätt är bra så finns det enligt Bertil gifter i dricksvattnet som reningsverken i dagsläget inte klarar av att eliminera.

Efter att vi publicerat Bertils tankar fick vi några mycket relevanta och intressanta frågor som vi givetvis bollade tillbaka till Bertil på en gång. Om vi nu ska rena vattnet, hur gör vi då? Och hur är det egentligen med kokt vatten? Tack Bertil för snabba svar!

– Hur ska vi rena vattnet? Vilken metod är bäst?

Tyvärr har människan släppt ut mycket gifter i miljön. Det är viktigt med rent vatten och det finns flera olika metoder för att rena vatten. I reningsverken använder de som sagt bl.a. ultraviolett ljus för att döda bakterier, men det tar inte hand om de tungmetaller, miljögifter och läkemedel som spolas ner i toaletten. Man kan också rena vatten med kolloidalt silver som dödar bakterier, men det tar inte heller bort miljögifter och tungmetaller.

Det finns olika typer av vattenrenare med filter som tar bort olika mycket föroreningar, dock inte allt. Apparater som förbättrar energin eller syra-basbalansen i vattnet är bra men de tar inte heller bort gifter. Omvänd osmos är ett membran med så små hål att nästan bara vattenmolekylen kan passera. En annan bra vattenreningsteknik är destillation, och det är egentligen den enda metoden som tar bort alla gifter.

OBS! Vid omvänd osmos eller destillation blir vattnet så rent att man måste tillsätta lite mineraler för att vattnet ska få tillbaka sin naturliga mineralhalt. Att dricka vatten utan små mängder mineraler är på sikt inte bra. Det man kan göra är då att tillsätta lite Himalayasalt eller havssalt i dricksvattnet. Jag tillsätter 1 kryddmått till 5 liter vatten plus 20 droppar Holistic Mineraldroppar som innehåller 70 mineraler, och skakar sedan om behållaren.

– Är kokt vatten en lösning? Hjälper det?

Kokt vatten är bra eftersom det dödar bakterier och tar bort vissa gaser, t.ex. klor. Men det tar inte bort gifter som tungmetaller eller miljögifter (PCB, DDT etc.).

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.