Vi frågar Bertil Wosk: Ska vi rena kranvattnet? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Vi frågar Bertil Wosk: Ska vi rena kranvattnet?

Nu är det äntligen dags för en ny, lite extra klurig fråga till Bertil Wosk. Inte en dag för tidigt! Bertil är som bekant inte bara näringsterapeut utan också ägare och grundare till Holistic. Han vet ungefär allt om precis allt som handlar om hälsa, kost och näringsämnen. Vår förra fråga handlade om ägg (läs här och här, men nu går vi vidare ut i hälsodjungeln och ber Bertil berätta mer om vårt kära kranvatten.

– Ska vi rena kranvattnet innan vi dricker det?

Det borde vi inte behöva, åtminstone inte i den bästa av världar. Det är ett modernt problem från de sista 50 åren. Vattenreningsverken är gjorda för att rensa bort skräp (större partiklar) och för att döda bakterier. Detta görs med olika metoder, bland annat med hjälp av UV-ljus. Däremot är reningsverken inte konstruerade för att ta hand om alla miljögifter som vi släpper ut från industrin eller hemmen, t.ex. olika typer av tungmetaller.

Reningsverken är anpassade för att ta hand om urin, bajs och papper – inget annat. Men tyvärr spolar vi också ner en massa kemikalier i toaletten, i form av gamla mediciner, rengöringsvätskor från hushållet, hudvårdsprodukter etc. Dessutom finns spår av gifter och hormoner i det urin som spolas ut i vattnet. Det kan t.ex. vara ett överskott av östrogen från p-piller, eller rester av olika läkemedel. Andra gifter som finns i vattnet och som reningsverken inte klarar av att eliminera är xenoöstrogener (östrogenliknande ämnen från industrin), bekämpningsmedel och BPA från plast.

Alla dessa gifter finns kvar i dricksvattnet, även om det är i små mängder. Men tänk då på att vi dricker cirka 2-3 liter per dag. Om vi lägger till det vatten vi använder när vi lagar mat blir det stora mängder över lång tid. Vill vi inte ha dessa gifter i vårt vatten måste vi själva eliminera dem, åtminstone tills vi alla har blivit bättre på att inte släppa ut en massa miljögifter, och tills samhället har blivit bättre på att rena det vatten som kommer ur kranen.

– Är flaskvatten en lösning?

Det mesta vatten du köper är kranvatten som tappats upp på plastflaska. Det är i princip dyrt kranvatten. Om det kommer från en källa kan vattnet vara bättre, men plastflaskan är sannolikt likadan. Se upp för BPA i plasten, ett hormonstörande ämne som framför allt påverkar kroppens östrogen.

Allt det här kan ju låta lite nördigt. Ska vi verkligen behöva tänka så extremt mycket på vad vi äter och dricker? Det enkla svaret här är: ja. Med tanke på att vi äter 3 gånger per dag och dricker omkring 2 liter vatten per dag så är det viktigt. Väldigt viktigt. Det är inte det där glaset med vin eller den där chokladbiten du tar ibland som avgör din hälsa – det är det du gör varje dag. När vi har städat upp i vår värld kommer vi inte att behöva tänka lika mycket på vad vi stoppar i oss, och jag tror vi är där om cirka 50 år. Jag hoppas få uppleva det.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hur gör vi då?

 2. Rebecca skriver:

  Hej!

  Jag har egen brunn och är intresserad av att få det testat, är ett test via kommun tillräckligt för att få veta allt som behövs och var går det att köpa bra filter om det mot förmodan behövs? Använder endast Brita idag men har hört att USA som har större problem än vi har ett bättre utbud av vattenrening.

  Någon läsare som har koll kanske?

 3. Madelen skriver:

  Vilka sätt är bäst rena vattnet? Har sett att det finns vattenrenkngskannor, fungerar de?

 4. Julia skriver:

  Hej! Bra att någon belyser detta, men vad är då det bästa sättet att hantera problemet under de kommande 50 åren? Själv har jag en filtreringskanna med ett kolfilter som jag renar allt vatten i, men ibland undrar jag om det räcker. Finns det ännu bättre metoder vattenrening hemma? Tack på förhand! Mvh Julia

 5. Hej, hade gärna också fått tips på hur man kan gå tillväga med problemet, efter att problemet belysts. Tusen tack!

 6. Jag är ett stort fan och följer er slaviskt men blir lite irriterad över det här inlägget. Vad är syftet? Att vi ska tänka på vad vi dricker – vad ska vi dricka som alternativ till kranvatten? Inlägg som detta bidrar bara till ångest över något man inte kan göra nåt åt. Vetemjöl, socker, mejeri kan bytas ut men kranvatten? Not so much.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bertil dricker jättemycket vatten men använder en vattenrenare/filter. Har bett honom om mer info!

 7. Är kokt vatten en lösning? Hjälper det?

 8. Vi har ett fantastiskt bra kranvatten i Sverige.
  Jag tycker det är lite beklämmande att Foodpharmacy hjälper till att sprida desinformation.
  Jag vet att det snackas en jäkla massa om vatten hit och dit, det skall filtreras och grejas, för att senare tillföras likadana salter som det hade innan. Och dyrt är det också. Ja det är vårt viktigaste livsmedel.
  Men sluta upp med dom här dumheterna.
  Uffe

 9. ML Mattsson skriver:

  Hej!

  Min egen familj och flertalet vänner använder sedan några år tillbaka eSpring vattenreningssystem, vilket vi alla är mycket nöjda med. Vi använder systemet i lägenheter, villor och stugor med egen brunn. Hör av er om ni önskar mer information om systemet. Det är dyrt i inköp och filterbyte bör göras kontinuerligt, men vi anser att det är värt varenda krona.

  eSpring Water Treatment System eliminerar 99,99 % av sjukdomsalstrande vattenburna bakterier, över 160 förorenande ämnen, varav över 140 är potentiellt hälsofarliga. ESpring säkerställer renare vatten för hela familjen genom att minska mängden förorenande ämnen i kranvattnet utan att avlägsna välgörande mineraler. Förbättrar dricksvattnets smak, lukt och klarhet och förbättrar smaken på drycker som görs med filtrerat vatten.

 10. Hej!
  Det är naturligtvis en mycket intressant fråga eftersom Sveriges dricksvatten anses vara ett av de bästa i världen och ialla fall har jag aldrig funderat över att det skulle finnas anledning till oro.
  Vid en snabb sökning hittade jag eSpring Water Treatment System och det ligger på 11-12 000 sek i inköp och jag antar att det är montering på det samt kostnad filter-byten.
  Om man inte har råd med den investeringen oavsett hur viktig den är, finns det mindre kostsamma lösningar?

  Vänliga hälsningar
  Pia

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra fråga, ska vidarebefordra den till Bertil!

 11. Sofia Carlsson skriver:

  Så himla bra att ni belyser detta ämne. Önskar dock verkligen att ni tar upp hur man ska göra för att bäst rena sitt vatten! Tack på förhand.

 12. Johanna skriver:

  Tack för mycket intressant läsning!
  Skulle vara fantastiskt om ni kunde rekommendera något bra reningssystem, kanske till och med sälja i er shop? 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Inväntar svar från the pro (alltså Bertil)

 13. Hanna skriver:

  Verkligen bra at belysa detta ämne men vad gör man vad för filter behöver man använda?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Inväntar svar från bertil!

 14. swish skriver:

  Hej! What! Ingen aning om detta! Men vill gärna ha tips på vad man kan göra?!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Det är på g!

 15. Linda Wiklund skriver:

  Tack för ett intressant svar på en fråga jag länge sökt svar på. Tacksam om Bertil följer upp ämnet med konkreta förslag på vilka alternativ av rening som han rekommenderar. Det finns en djungel av produkter, stor variation i pris, och som konsument är det svårt att navigera.

  Bertil&Food Pharmacy -jag tror inte jag är ensam om att säga HJÄLP! 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Det är på g!

 16. Mattias Johansson skriver:

  Kan tipsa om filterkanna från Clearly of Sweden (se hemsida), 795 kr. Mitt vatten har blivit otroligt mkt godare och luktar inget längre. Prisbelönt filter i samarbete med Chalmers. Rekommenderas!!

 17. Står mer här ( har den själv sedan i februari och är nöjd)
  https://vitaminer.nu/sv/artiklar/vattenrenare-kran-2.html

 18. Mattias skriver:

  Hej,
  Jag har i drygt två års tid haft en mycket bra vattenrenare som imiterar naturens egen vattenrening. Den använder ett sk. microspiralfilter är både effektiv och prisvärd. Företaget bakom heter Naturlig vattenrening/ Planets Own och modellen G1. Går att köpa på nätet eller på Örtagubben för ca 2000kr. Patronen bytte jag först efter ett och halvt år och den var då nästan full. När man byter patron blir det uppenbart varför man bör rena sitt vatten eftersom man kan se delar av sörjan som annars filtrerats genom kroppen istället. Vill man få en ännu mer hälsosamt vatten kan man sedan jonisera vattnet och även strukturera det, vilket kräver annan apparatur. Hälsningar,
  Mattias

 19. Alexander Nilsson skriver:

  Hur går det med Bertils förklaring till hur man kan rena vattnet på ett bra sätt utan att de kostar multum?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tyvärr blev det inte någon uppföljning från Bertil i samband med publiceringen av det här inlägget. Förhoppningsvis kan vi återkomma till det här ämnet i framtiden!

 20. Anastelle skriver:

  Hej, blev det någon uppföljning på detta?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tyvärr blev det inte det just då men kanske i framtiden!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.