Hejdå Almedalen! – Food Pharmacy

Frisk mat

Post image

Hejdå Almedalen!

Tänk vad tiden går fort. Vårt första besök i Almedalen är redan över och vi lämnar nu Gotland fullproppade med inspiration, kämparglöd och pepp inför fortsatt arbete med #friskmat. Våra listor är överfulla med namn på personer som ställer sig bakom vårt initiativ till att få in mer näringsrik mat i den offentliga sektorn. Så snart vi har tid ska vi naturligtvis sammanställa alla namnunderskrifter och vi lovar då att återkomma med mer information till er.

Vi märkte ganska omgående att politiker ogärna skriver upp sitt namn på vår lista, även om de säger att står bakom vårt initiativ. Att i svart på vitt visa sitt stöd för bättre mat i vård, skola och omsorg verkar vara en på tok för svår och riskfylld uppgift. Tråkigt tycker vi, framför allt med tanke på alla de andra människor som vi har träffat både i och utanför Almedalen som uttrycker sitt fulla stöd för #friskmat och berättar för oss hur fantastiskt det är att få vara med och bidra till en friskare framtid. Vi är alla överens om att vi måste höja nivån på den skattefinansierade maten för att undvika skenande kostnader för vård och omsorg – och bromsa ökningen av livsstilsrelaterade sjukdomar. Vi får helt enkelt fortsätta kämpa – tillsammans. Vi ger i alla fall inte upp förrän även politikerna förstår hur viktig den här frågan är.

Vi började vår sista morgon i trädgården med en #friskfrukost tillsammans med Saltå Kvarn. Vid sidan av frukosten serverades också några finfina gäster som pratade om rätten till näringsrik, god och aptitlig mat i vård, skola och omsorg.

Här ser vi vår grafiska designer och grundaren till initiativet #friskmat, Anna Lindelöw Mannheimer, tillsammans med Fredrik Gunmalm, ansvarig för primärvården inom Capio. Till höger om honom sitter Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län, och Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun och projektchef för MatLust, vars syfte är att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedelsnäringen i Stockholmsregionen.

Till frukost serverades fröknäcke med rödbetshummus eller ärthummus.

Under mandelträdet hittade våra hungriga seminariebesökare grön smoothie.

Och sist men inte minst, guldgröt med frystorkade jordgubbar och kokoschips. Hur gott som helst. Tack Saltå Kvarn för Almedalens (alternativt hela Sveriges) godaste och friskaste frukost.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.