Tarmflorevänlig mat gör vaginan glad – Food Pharmacy

Ina Schuppe Koistinen

Post image

Tarmflorevänlig mat gör vaginan glad

Ina Schuppe Koistinen är Docent på Karolinska Institutet och jobbar på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning med att studera bakterieflorans roll i inflammatoriska tarmsjukdomar och kvinnors hälsa. Förutom forskningen brinner hon för yoga och att guida människor till en hälsosammare livsstil. Hon är dessutom verksam som konstnär med akvarell som medium.

Bakterier och andra mikroorganismer finns överallt i och på våra kroppar. De flesta är goda och viktiga för vår hälsa och välbefinnande. Som nyfödda barn får vi del av mammans bakterieflora genom den vaginala förlossningen eller också från mammans hud och omgivningen, om vi är födda med kejsarsnitt. Modersmjölken innehåller nyttiga bakterier och är perfekt komponerad för att barnet ska etablera en egen bakterieflora, växa och må bra. Förutom i tarmen, på huden och i munnen är vaginan ytterligare ett ställe där vi har en mikroflora. Tyvärr vet vi ganska lite om hur sammansättningen av en frisk vaginalflora ser ut. Vår forskargrupp håller på att ta reda på det.

Friska kvinnor har en stor mängd mjölksyrabakterier (lactobaciller) i sina vaginor som skapar en sur miljö och en skyddande barriär. Mjölksyran kan döda farliga bakterier som klamydia, gonorré och gardnerella (som är kopplat till illaluktande flytningar och bakteriell vaginos) innan de hinner smitta oss. Candida, som är den vanligaste vaginala svampinfektionen, tål mjölksyran till en viss del, men har svårt att fästa sig till slemhinnor som är redan täckta av goda bakterier.

Man skulle kunna säga att lactobacillerna är superhjältarna som skyddar oss från infektioner. Hur kan man då få dessa lactobaciller att trivas i vaginan? Svaret låter ganska banalt, alla goda råd som våra mammor brukar ge är de rätta: lev sunt, ät en varierad kost, rör på dig, ha säkert sex. Ett annat gott råd är att undvika att tvätta underlivet med tvål som torkar ut slemhinnorna.

I studier med probiotika som innehåller lactobaciller har man kunnat visa att vaginalfloran påverkas till det bättre. Är inte det en svindlande tanke att de där små rackarna lyckas tar sig från tarmen till vaginan?

I samarbete med Uppsala Universitet och Professor Matts Olovsson kartlägger vår forskargrupp för första gången i en stor studie vilka mikroorganismer som finns i vaginan hos vuxna kvinnor. Studien heter VaMiGyn (Vaginalt mikrobiom och gynekologisk hälsa, www.kbh.uu.se/vamigyn). Alla kvinnor som bor i Uppsala län som kallas till cellprovtagning tillfrågas om de vill vara med. Vi vill veta om rubbningar i normalfloran påverkar risken för livmoderhalscancer.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentarer

 1. Mamma till två skriver:

  Hej. Och jag skulle vara intresserad av om och hur mycket bakteriefloran i vaginan påverkar en eventuell för tidig förlossning och allergier till barnen.
  Har två tidiga förlossningar som resulterade i två underbara allergibarn. Men extra kämpigt och mycket att fundera på.

  1. Julia Axelsson skriver:

   Intressant! Vi sätter upp detta på vår “ämneslista” för framtiden. Tack för tips!

 2. Orolig gravid skriver:

  Hej. Detta är så intressant och väldigt aktuellt. Jag har haft svamp i underlivet till och från i 8år, cellförändringar och HPV virus i 6år. Nu är jag gravid för första gången och blir lite nojig när jag tänker på vad mitt barn ska få för smittor vid födseln.. Har 4 månader på mig att bygga upp ett bra försvar av goda bakterier där nere så mitt barn slipper födas med mina problem. Förutom probiotika är det något som är extra bra för vaginal hälsa? All hjälp är oerhört tacksamt.

  1. amanda skriver:

   jag har haft problem med återkommande svampinfektioner och urinvägsinfektioner i många år. jag började äta vitlökskapslar och tranbärskapslar en gång om dagen och det har verkligen hjälpt! har inte haft en enda infektion på fyra år.
   candidasvampen gillar varken vitlök eller tranbär har jag läst och det har funkat för mig:) hoppas det funkar för dig också!

 3. Ina Schuppe Koistinen skriver:

  Hej,
  vad roligt att du är gravid, grattis! Det finns bra behandlingar mot svampinfektioner och jag skulle vilja hänvisa dig till att rådgöra med din barnmorska eller gynekolog på MVC. HPV infektioner är inte ovanliga heller, det är också någonting som vården har riktlinjer för hur det ska hanteras under graviditeten. I mitt blogginlägg beskriver jag den kunskapen vi tar fram inom vår forskargrupp på Karolinska Institutet och ny kunskap från forskningsfältet, men vår kunskap är inte tillräcklig stor idag för att jag ska kunna lämna rekommendationer. Som jag skriver ovan, en sund livsstil med varierad och fiberrik kost är det bästa sättet att främja en hälsosam bakterieflora som din bebis också får del av så småningom. Vi behöver lära oss mera om hur man kan undvika svamp och andra infektioner, det är därför vi har initierat våra stora studier.

 4. Kvinna 30år skriver:

  Hej!
  Jag skulle vara intresserad av att veta om risken för svamp i underlivet ökar när man slutat med p-piller?
  Jag har själv erfarit att jag upplever symptom två veckor efter att ha slutat med p-piller. Vet att det finns studier som pekar på att användning av p-piller kan vara kopplat till ökad risk för svampinfektion. Men finns det några studier som är gjorda på ifall kvinnor som precis slutat med p-piller också är mer benägna att få svamp i underlivet?
  Vore intressant att veta!

  1. Ina Schuppe Koistinen skriver:

   Hej,
   svamp finns i vaginan hos 20-30% av alla friska kvinnor. I låga halter anses den vara en del av den vanliga vaginalfloran. Först när det blir en överväxt som leder till symptom som klåda och flytningar kallar man det för en svampinfektion.
   Det finns väldigt många faktorer som påverkar balansen och kan utlösa en infektion. Det är vanligast med en svampinfektion efter antibiotikaanvändning som rubbar vaginalfloran. Även byte av sexpartner eller mycket sex kan orsaka en infektion. Andra riskfaktorer är användning av tvål eller parfym som torkar ut sleminnorna i vulvan och vaginan. Man tror också att hormoner påverkar. Under graviditeten ökar risk för svampinfektion. Vår forskargrupp har gjort en studie som tittar på p-piller och vaginalfloran. Vi kunde inte hitta någon signifikant skillnad mellan de kvinnorna som använde p-piller och de som inte gjorde det. Men i vår studie deltog bara kvinnor som använde p-piller under en längre tid. Det kan inte uteslutas att risken ökar när man slutar med p-piller.
   Svampinfektioner är inte farliga och går att behandla med receptfria läkemedel som du kan köpa på apoteket.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.