Bluff i barnmatshyllan – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Bluff i barnmatshyllan

För ett tag sedan åt vi lunch med Mats Lönne, grundaren till OTTOs Barnmat, och i vanlig ordning hade han en hel del spännande saker att berätta om läget i barnmatsbranschen. Visste ni till exempel att avdödade, sterila klämpåsar säljs som ”yoghurt” i mataffärerna?

Tidigare i år skrev en konsument till Livsmedelsverket och frågade om det är tillåtet att kalla en avdödad produkt för yoghurt, så som till exempel Semper gör. Livsmedelsverket svarar tydligt att detta inte är tillåtet. Produkter som saluförs som “yoghurt” får inte värmebehandlas efter syrningen. Här luras alltså både barn och föräldrar att tro att det är en yoghurt med levande yoghurtkultur de köper. Vilken matbluff!

Men vem är då ansvarig för att granska och godkänna märkningen på klämmisarna? Svaret är enkelt och underligt på samma gång: Jo, Livsmedelverket. Hängde ni med?

Enligt Mats Lönne är det inte bara en bluff, det handlar också om en orättvisa inför lagen. Att Semper trots allt tillåts kalla sina produkter för ”yoghurt” är konkurrensbegränsande.

– Nu har vi tagit fram den raka motsatsen, OTTO LoveBugs, en levande yoghurt som dessutom innehåller miljarder av probiotiska bakterier utöver de äkta yoghurt-kulturerna. Om vi kan visa upp något bättre får vi förhoppningsvis igång en debatt. Med tanke på all ny forskning kring tarmfloran som finns så hoppas jag att Livsmedelsverket vaknar och att handeln tar bort bluffpåsarna från hyllorna.

Mer om mat till bebisar och barnmatsindustrin:

Är det verkligen rimligt att barnmaten är äldre än barnet?

Osäkra kostråd till bebisar kan ha gjort mer skada än nytta

SVT Plus undrar: Varför finns det kakor och snacks till bebisar?

Och naturligtvis, avsnitt 18 av Food Pharmacy-podden tillsammans med Ann Fernholm

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.