fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

Äppelknyckarpaj med kanel, havregryn och knyckta äpplen

I dag ska vi baka äppelpaj, men inte vilken äppelpaj som helst utan en äppelknyckarpaj på knyckta äpplen. Så ta på dig slokhatten och stick ut och knyck, så ses vi här om en stund igen.

äppelknyckarpaj

Bra jobbat! Lägg upp dagens fångst på bordet och tacka Moder Jord.

äppelknyckarpaj

Skiva äpplena i lagom bitar (cirka 1×1 cm om man ska vara petig) och lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med lite kanel. Du behöver INTE skala äpplena om du inte vill – som bekant sitter mycket av nyttigheterna i skalet så vill du näringstoppa pajen låter du skalet sitta kvar.

äppelknyckarpaj

Dags för smulet! Blanda 3 1/2 dl havrgryn, 1 tsk kanel, 1 tsk vaniljpulver, 3 msk honung och 45 gram kokosolja i en bunke och gojsa runt med händerna. Fördela smulet (läs: kladdet) över äppelbitarna och ställ in i ugnen på cirkus 150 grader tills gyllene, cirka 30 minuter.

äppelknyckarpaj

Hängde du med? Om inte så kommer här en liten repetition:

Äppelknyckarpaj
(8 portioner)

6 knyckta äpplen
3 1/2 dl havregryn (glutenfria vid behov)
1-2 tsk kanel
1 tsk äkta vaniljpulver
3 msk honung
45 g kokosolja

Sätt ugnen på 150 grader. Skölj och skär äpplena i klyftor och blanda med 1 tsk kanel (vet att vi skalar äpplena på bilden men absolut inget måste). Lägg sedan i en ugnsfast pajform. Gör smuldegen genom att blanda resten av ingredienserna i en bunke och gojsa runt med händerna. Fördela smuldegen över äppelbitarna och ställ in i ugnen tills gyllene, cirka 30 minuter.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Äppelknyckarpaj

  • Författare: Food Pharmacy
  • Serverar: 1 paj 1x
Scale

Ingredienser

6 knyckta äpplen

3 1/2 dl havregryn (glutenfria vid behov)

12 tsk kanel

1 tsk äkta vaniljpulver

3 msk honung

45 g kokosolja

Så här gör du

Sätt ugnen på 150 grader. Skölj och skär äpplena i klyftor och blanda med 1 tsk kanel (vet att vi skalar äpplena på bilden men absolut inget måste). Lägg sedan i en ugnsfast pajform. Gör smuldegen genom att blanda resten av ingredienserna i en bunke och gojsa runt med händerna. Fördela smuldegen över äppelbitarna och ställ in i ugnen tills gyllene, cirka 30 minuter.

Dela

Kommentarer

  1. Hej 🙂 Ska man smälta kokosoljan innan man blandar ihop den med de övriga ingredienserna? Samt hur mycket är 45g i msk/dl?

  2. Rebecca skriver:

    Med inspiration från Världens Godaste Äppelkaka kan jag tipsa om flingsalt i gegget! 1 tsk i gegget och ett krm bland äpplena, och varför inte blanda upp äpplena med kanel?

    https://www.ica.se/recept/varldens-godaste-appelsmulpaj-714125/

  3. Super! Tack! Ska genast ta i lite salt i gojset som jag förberett till kvällens efterrätt😘

  4. Oj, lät ju grymt gott!! Har ni något tips på vad man kan ha till? För jag antar att vaniljsås eller vaniljglass är out 😉

  5. Mm ser spännande och väldigt ut. Vad serverar ni till?

  6. Vad är det för vitt ni har serverat den med?

  7. Kul .. ska ta på mig hatten framåt kvällen.

  8. Hej! En fråga gällande andra recept där ni använder kokosgrädde: Är det den hårda biten av innehållet i kokosmjölken ni menar som grädde, eller?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Det finns ren kokosgrädde, men det översta skiktet på kokosmjölk fungerar också!

  9. Anna Karin skriver:

    Bytte ut 1 dl havregryn mot mandelmjöl 😋👍- toppen toppen!

  10. Gunnar Friberg skriver:

    Hej!

    Kanske vi bör vara försiktiga med havregrynen, eller?

    Soliga hälsningar :-):-)
    Gunnar Friberg

  11. Mycket bra men det här uttrycket gyllene är detsamma som bränt. Där bildas AGE som Professor Stig pratar en hel del …..

  12. Hej, vad är det ni serverattill pajen på bilden i inlägget? Ser gott ut!

    1. Julia Axelsson skriver:

      K-o-o-o-okosgrädde!

  13. Hej,
    Har ni något tips på nyttigt tillbehör som man kan ersätta vaniljkräm/grädde ?

  14. Sussi, Susanne Rosengård skriver:

    Hej!

    Jätte god äppelkaka med kanske lite syra bland äpplena skulle piffa upp allt och sammanföra smakerna! Jag vet att äpplen är syrliga för sig men lite citron skulle verkligen lyfta fram smaken på en helt ny nivå. Annars, jättegod kaka!

    Sussi Rosengård

  15. Varför ska det tas försiktigt med havregrynen? Vad är AGE? Med vänlig hälsning, Oskar

  16. Kokosfett väger 90 gram per dl i smält tillstånd.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.