fbpx Print

Bovete- och kokosbollar med chokladtäcke

Scale

Ingredienser

2 dl torkat helt bovete, blötlagt i 8 timmar

2 dl riven kokos

10 färska dadlar, urkärnade

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 krm flingsalt

1/2 dl gojibär

Easy peasy chokladtäcke:

1/2 dl kallpressad kokosolja

1 dl raw kakao

flingsalt

Instruktioner

Börja med att blötlägga bovetet (se instruktion längre ned). Häll av och skölj sedan noga så att den yttre geléiga hinnan försvinner. Mixa alla ingredienser till bollarna förutom gojibären tills du får en slät smet som går ihop. Smaka av (viktig detalj!). Tillsätt gojibären och pulsa ett par gånger, och forma smeten till bollar.

Dags för chokladtäcke! Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull och blanda sedan ner kakao och flingsalt. Bollarna är ganska söta i sig och det blir därför gott att bryta av med ett chokladtäcke helt utan sötning (älskar 100%-ig choklad!), men vill du ha en ännu sötare smak kan du tillsätta en skvätt lönnsirap i chokladen också. Har du bråttom? För en ännu snabbare variant kan du rulla bollarna direkt i raw kakaopulver.

Klart! Ät på en gång eller förvara bollarna i frysen. Det blötlagda bovetet kan få en tråkig smak och bollarna ligger i kylen för länge.

Anteckningar

TIPS!

Testa att byta ut vaniljpulvret mot riven ingefära och malen kanel för en variant som dansar med smaklökarna och påminner om äppelpaj.