Våra matvanor borde stå högst på agendan vid de globala klimatkonferenserna – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Våra matvanor borde stå högst på agendan vid de globala klimatkonferenserna

Sveriges mest ambitiösa klimatmål är att vara fossilfritt 2030. Hittills har det mesta av miljöarbetet handlat om att minska användningen av fossila bränslen som kol och olja. Ändå är den största utmaningen för miljön inte de fossila bränslena utan maten vi äter. I Norge och Sverige är till exempel bara det kött vi äter en större belastning för miljön än bilkörning.

Forskare menar att det är hög tid att koppla samman våra matvanor med klimatmålen. I tidskriften Science publicerades nyligen den mest omfattande analysen över jordbrukets påverkan på miljön som någonsin gjorts. Det internationella forskarteamet slår fast att det enskilt mest effektiva sättet att minska vårt miljöavtryck är att utesluta kött och mejeriprodukter. Studien visar dessutom att det mest miljövänligt producerade köttet belastar miljön mer än de minst miljövänligt producerade grönsakerna.

Enligt forskningsledaren Joseph Poore vid University of Oxford är det en vegansk kost som gäller.

– Ett uteslutande av animaliska produkter i din kost är mycket mer effektivt än att skära ner på flygandet eller att köpa en elbil när det gäller ditt avtryck på jorden, menar Joseph Poore. Detta eftersom dessa bara minskar utsläppen av växthusgaser medan jordbruk är en sektor som spänner över alla miljöproblem.

Med dagens matvanor släpper varje person i Sverige i genomsnitt ut 1,8 ton växthusgaser per år. Genom att ställa om vår mat till en växtbaserad kost skulle vi minska utsläppen per person och år till 500 kg. Ja, du hörde rätt. Från 1,8 ton till 500 kg. Wow, när vi läser detta kan vi inte låta bli att undra varför inte maten får större plats i klimatdiskussionen.

Att helt och hållet gå över till en vegansk kost är för de flesta människor en för stor förändring. Då kan det vara bra att veta att om du skippar köttet men fortsätter äta mejeriprodukter och ägg (dvs. en laktos-ovo vegetarisk diet) minskas utsläppen med så mycket som en fjärdedel. Från 1,8 ton till 1,2 ton utsläpp per person och år. Och om även det känns som ett för stort första steg räcker det faktiskt med ganska små förändringar för att nå resultat. Forskare menar att vi skulle nå långt om vi till exempel bara skippade nötköttet, som står för de i särklass största utsläppen just nu.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.