Våra matvanor borde stå högst på agendan vid de globala klimatkonferenserna – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Våra matvanor borde stå högst på agendan vid de globala klimatkonferenserna

Sveriges mest ambitiösa klimatmål är att vara fossilfritt 2030. Hittills har det mesta av miljöarbetet handlat om att minska användningen av fossila bränslen som kol och olja. Ändå är den största utmaningen för miljön inte de fossila bränslena utan maten vi äter. I Norge och Sverige är till exempel bara det kött vi äter en större belastning för miljön än bilkörning.

Forskare menar att det är hög tid att koppla samman våra matvanor med klimatmålen. I tidskriften Science publicerades nyligen den mest omfattande analysen över jordbrukets påverkan på miljön som någonsin gjorts. Det internationella forskarteamet slår fast att det enskilt mest effektiva sättet att minska vårt miljöavtryck är att utesluta kött och mejeriprodukter. Studien visar dessutom att det mest miljövänligt producerade köttet belastar miljön mer än de minst miljövänligt producerade grönsakerna.

Enligt forskningsledaren Joseph Poore vid University of Oxford är det en vegansk kost som gäller.

– Ett uteslutande av animaliska produkter i din kost är mycket mer effektivt än att skära ner på flygandet eller att köpa en elbil när det gäller ditt avtryck på jorden, menar Joseph Poore. Detta eftersom dessa bara minskar utsläppen av växthusgaser medan jordbruk är en sektor som spänner över alla miljöproblem.

Med dagens matvanor släpper varje person i Sverige i genomsnitt ut 1,8 ton växthusgaser per år. Genom att ställa om vår mat till en växtbaserad kost skulle vi minska utsläppen per person och år till 500 kg. Ja, du hörde rätt. Från 1,8 ton till 500 kg. Wow, när vi läser detta kan vi inte låta bli att undra varför inte maten får större plats i klimatdiskussionen.

Att helt och hållet gå över till en vegansk kost är för de flesta människor en för stor förändring. Då kan det vara bra att veta att om du skippar köttet men fortsätter äta mejeriprodukter och ägg (dvs. en laktos-ovo vegetarisk diet) minskas utsläppen med så mycket som en fjärdedel. Från 1,8 ton till 1,2 ton utsläpp per person och år. Och om även det känns som ett för stort första steg räcker det faktiskt med ganska små förändringar för att nå resultat. Forskare menar att vi skulle nå långt om vi till exempel bara skippade nötköttet, som står för de i särklass största utsläppen just nu.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Josefin Westerlund skriver:

  Superbra artikel! Kul att ni lyfter detta. Och tänk vad mycket friskare människor skulle vara om de tog bort animaliska produkter ur sin kost, win win för alla!

 2. Hej!
  Först och främst vill jag tacka er för er toppenblogg, podd och era fantastiska böcker. Blev också kanonglad när jag nu gick in på bloggen och såg två inlägg på raken som så tydligt knyter an till hållbarhet (hej klimatångest).

  Undrar nu om jag kan få lyfta fram ett litet önskeinlägg? Skulle nämligen tycka att det var superinspirerande om ni ville kombinera ihop några recept som är klockrena för tarmen (självklart) och miljön (topnotch). Det jag tänker främst på är att råvarorna skall växa här i Sverige (skönt att slippa onödiga transporter över halva jordklotet).

  Tack än en gång!

  1. Julia Axelsson skriver:

   Vilken fantastisk idé! Detta ska vi börja fundera på bums!

 3. Heja er! Vilket bra inlägg!

  Hur ska vi få alla att lyssna och förstå? Eller att vilja förstå? För jag tror tyvärr att många blundar medvetet.

 4. “Ett uteslutande av animaliska produkter i din kost är mycket mer effektivt än att skära ner på flygandet eller att köpa en elbil när det gäller ditt avtryck på jorden” skriver ni att det står i artikeln. Då undrar jag hur man då ska tänka med all vegetariska alternativ som inte finns i Sverige och som då fraktas runt halva jorden? Det påverkar ju också klimatet…

  1. Julia Axelsson skriver:

   När det kommer till vegetarisk kost finns det massor av härliga, goda svenska råvaror att använda sig av!

 5. Tycker det är så sjukt att detta inte lyfts mer inom politiken. Det känns ibland som politikerna satsar på att lyfta frågor som folk vill höra. Många blundar ju för sånna här problem, för man vill ju gärna fortsätta äta sitt kött och godis och dylikt som resulterar i sjukdomar och giftutsläpp. Detta som kostar så sjukt mycket för vårat land.
  Så bra att ni lyfter detta ❤

 6. Alexandra skriver:

  Fantastiskt intressant, mycket bra skrivet. Man får börja med sig själv helt enkelt, men utan de som “bestämmer” blir det svårt att vända trenden. Jag jobbar på min familj och mina vänner för närvarande. Det går ganska bra faktiskt. 🙂

 7. Tack för att ni tar upp det här!! <3

 8. Wow, vilka resultat! Superbra att det lyfts fram.

  Jag tänker ändå att det inte per automatik är så att all vegansk mat per automatik är bra för klimatet. Ris t ex är en stor källa till metangasutsläpp. Mycket bättre för oss i Sverige att då välja svenskt “ris” som t ex matvete eller makthavre. Jag tänker också på avokado och mandlar som innehållet så bra fetter men där de som äger odlingarna stjäl rent vatten från befolkningen i tex Chile och Californien. Där grundvattnet mer eller mindre försvunnit och hela vattendrag torrlagts eller regnskog skövlas för att avokado ska odlas. Människor lämnas med otjänligt vatten och avokadon fraktad till oss i väst.

  Jag är ingen klimatforskare som kan väga de här mot varandra. Men jag tänker att även när vi äter veganskt så gäller det att tänka till och välja bra.

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.