3 kalla tips på hur du fryser in mat – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

3 kalla tips på hur du fryser in mat

I förra veckans avsnitt av Food Pharmacy-podden (du hittar avsnitt #50 “Hallonglassar, allmänbildningstest och Linas fransman” här) nämnde vi som hastigast några kloka sätt att minska spillet. Och då syftade vi alltså inte på kladdet, utan på soporna, avfallet och svinnet som vi svenskar är så dåliga på att ta hand om (studier visar att så mycket som var tredje matkasse slängs i Sverige).

Att man ska frysa in, inte stirra sig blind på bäst före-datum och inte ta för stora portioner har vi ju varit inne på förut, men när det kommer till just frysa in skulle vi vilja passa på att slänga med några ytterligare, förfinade tips. Tipsen är en blandning av visdomsord som vi hittat i Johan Rockströms och Gunhild Stordalens nya bok “Eat Good” (som vår formgivare Anna Lindelöw för övrigt formgivit!), samt vanligt rent bondförnuft.

Frys in i mindre portioner
Klassiskt misstag! När man väl är duktig och fryser in så är man så entusiastisk att man av bara farten glömmer att frysa in i mindre portioner. Och så står man ändå där en vacker dag med pipskägget i brevlådan, och måste tina upp mer än man kan äta upp.

Frys in oväntade saker
Som kokosmjölk, kaffe och morotsblast … Eftersom vi till exempel slänger förbluffande stora mängder av överblivna kaffeslattar om året – faktiskt så mycket som var tredje kopp åker ut i vasken – vill vi slå ett slag för att frysa in kaffet i ett istärningsfack istället och göra Food Pharmacys välsignade iskaffe när lusten faller på (alternativet att börja koka mindre kaffe finns förstås också). Och om du kommit över rotfrukter med blast så är det alltid en god idé att skära bort blasten innan du lägger grönsakerna i kylen eftersom blasten tömmer rotfrukterna på vatten och gör dem mjuka, och sedan frysa in den i väntan på den där peston eller smoothien som du inte hinner göra prick nu. En sk win-win för såväl rot som blast.

Ha koll på hållbarheten
Inte ens frysen klarar av att bevara maten för evigt och det är framför allt fetthalten som avgör hur länge råvaran står sig. Tumregeln är att ju magrare (tänk bär och grönsaker) desto längre hållbarhet, och ju fetare (tänk nötter, kokos, kokosmjölk) ju kortare hållbarhet. Nötter till exempel håller sig 4-5 månader i frysen, medan grönsakerna och frukt kan stoltsera med 10-12 månader.

Det var tre små tips från oss. Här har vi förresten ett axplock av vad som skrivits tidigare på bloggen om matsvinn:

5 tips på hur du minskar matsvinnet

Så kan du minska matsvinnet

Fula grönsaker ska minska matsvinnet.

Intervju med kostchefen och skolmatsexperten Sara Jervfors

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.