Höstens sju favoritkryddor – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Höstens sju favoritkryddor

Förra veckan intervjuades vi av en tidning som tyvärr blev tvungna att skippa artikeln i sista sekunden. Vi tänker att det är sådant som händer men att det är dumt att den faller i glömska och att vi publicerar delar av den här i stället!

Innan vi fick dille på hur man matar matar sina goda bakterier och hur man kan stärka sitt immunförsvar via maten, använde vi nämligen nästan enbart salt, peppar och buljong när vi smaksatte maten. När vi sedan sakta förvandlades till näringsjägare och fick upp ögonen för att örter och kryddor är fulla av antioxidanter och höjer näringen i vilken köttfärssås eller havregrynsgröt som helst, hade vi plötsligt svårt att behärska oss i kryddhyllan.

Våra goda bakterier i tarmen älskar variation så variera gärna kryddorna när du lagar mat (gäller för övrigt allt du äter – optimalt är att försöka få i sig 30 olika råvaror i veckan). När du lagar varm mat kan du med fördel ha i kryddorna sent i matlagningen så att de inte tappar i näring. När vi lagar varm mat har vi därför gjort för vana att slänga i kryddorna och örterna precis mot slutet, minuterna innan vi tar grytan eller soppan av plattan. Därmed ryker också vår chans att få en stjärna i Guide Michelin, men för oss vanliga hemmakockar funkar det alldeles utmärkt.

Vi tänker att dagens utmaning kanske får bli att våga använda en ny krydda i matlagningen? Här kommer lite inspiration – sju kryddor som ligger i topp när det kommer till just antioxidantinnehåll.

Kanel
Vi älskar verkligen kanel. Den vanligaste kanelen som du oftast hittar i affären är sk kassiakanel, men om du som vi äter mycket kanel regelbundet kan det vara en idé att satsa på den kanelsort som går under namnet ceylonkanel då kassiakanelen kan vara levertoxisk i för stora mängder.

Gurkmeja
Gurkmeja är en av de råvaror som det forskats förhållandevis mycket på, och har bland annat visat sig påverka en specifik gen som man idag vet är inkopplad i både depression, astma, eksem och cancer. Gurkmeja kan vara lite knepigt för kroppen att ta upp, så vi äter den oftast tillsammans med fett och peppar och ofta svagt uppvärmd.

Kryddnejlika
Många svenskar förknippar kryddnejlikan med julen, men i våra kök åker den ner i olika shotar, chiapuddingar och rawfood-bollar flera gånger i veckan eftersom den har flera VM-titlar i antioxidantrikedom.

Vitlök
Vi äter rå vitlök så gott som varje dag. I en hummus med färsk persilja och citron gör den sig nog som allra bäst. Det har hänt att Mia har fått säga till Lina att dra ner på sin vitlökskonsumtion av hänsyn till de andra kollegerna.

Ingefära
Ingefära har en fantastisk förmåga att kicka igång vilken grön smoothie som helst. I tusentals år har roten använts som naturligt läkemedel mot allt från förkylningar och magknip till migrän och högt blodtryck. Vi älskar ingefära!

Torkad oregano
Mycket gott i en värmande tomatsås men funkar faktiskt precis lika bra i en snabb vinaigrette. Tänk dig lite god kallpressad olivolja, några droppar äppelcidervinäger, kanske en tesked senap och massa oregano … Mums!

Chili
Vi älskar lite hetta i maten och ser fram emot att gå en höst till mötes full att olika vegetariska varianter på chiligryta. I början var vi lite känsliga men ju mer chili du äter, desto mer vänjer sig dina smaklökar vid hettan. Råkar du ändå ha för mycket chili i maten så kan du röra ner lite valfri yoghurt eller honung i maten – ett klassiskt husmorsknep som man använder världen över.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.