Intervju med kostchefen och skolmatsexperten Sara Jervfors – Food Pharmacy

Frisk mat

Post image

Intervju med kostchefen och skolmatsexperten Sara Jervfors

När vi besökte Almedalsveckan i somras träffade vi Sara Jervfors som är kostchef i Södertälje och Gnesta kommun. Eftersom Sara är lite av en expert när det kommer till skolmat (och vi som bekant kämpar för att den skattefinansierade maten ska vara både god och näringsrik) frågade vi snällt om vi inte kunde få intervjua henne för bloggen.

Sagt och gjort, förra veckan träffades vi i en skolmatsal i Södertälje och blev bjudna på både fröknäcke, bönröror och rawbollar med choklad och apelsin. Sara hade så mycket intressant att berätta att vi passade på att spela in ett helt avsnitt av Food Pharmacy-podden tillsammans med henne. Helt klart värt att vänta på! Och vi lovar naturligtvis att säga till när det släpps.

Den kostenhet som Sara är chef för ansvarar för alla offentliga måltider i Södertälje kommuns skolor och förskolor. Maten lagas efter ett hållbart matkoncept och målet är att all mat som serveras ska vara både god och hälsosam, ekologiskt producerad, samt innehålla mindre kött till förmån för mer grönsaker och baljväxter. Tro det eller ej, men nästan 65% av alla livsmedel som används i köken är ekologiskt producerade. Dessutom ska råvarorna i så stor utsträckning som möjligt vara närproducerade och anpassade efter säsong. Fantastiskt, eller hur?

– Vad behövs för att skolan ska kunna lägga grunden för sundare kostvanor?

Det måste finnas en styrande måltidspolicy som sätter en ram, men också ger verktyg för hur man ska arbeta när det kommer till skolmaten. I måltidspolicyn ska det också framgå att det ligger i skolans uppdrag att servera hållbara och näringsrika måltider, samt att lära barnen att både uppskatta och äta näringsriktig och hållbar mat. Utifrån denna måltidspolicy utformar skolan sedan sina egna konkreta och mätbara mål.

– Frihet under ansvar, med andra ord?

Det finns ju en nationell lagstiftning på att maten ska vara näringsriktig, men man behöver definiera vad hälsosam och hållbar mat på den egna skolan är. Detta borde vara en självklarhet i alla skolor med tanke på att maten är finansierad med skattemedel.

– På vilket sätt bör skolrestaurangerna arbeta för en miljömässigt hållbar utveckling?

Idag är vardagsmaten både i skolor och i hemmen generellt inte baserad på råvaror som går att odla här i Sverige, utan sådant som odlas långt ifrån oss och därför kräver långa transportsträckor. Jag anser att skolmåltiden är ett utmärkt forum för att lära våra barn och ungdomar att uppskatta och välja livsmedel som inte kräver så långa transporter. På så sätt blir våra matvanor mer hållbara för framtiden. Det är också viktigt att arbeta för ett minskat matsvinn.

– Kan du ge exempel på några råvaror som ofta serveras i skolan och som ur ett hållbarhetsperspektiv kanske borde bytas ut?

Ris, bulgur och pasta är sådana exempel. Ris odlas framför allt i Asien, medan det durumvete som används i pasta och bulgur växer i Sydeuropa. Livsmedel som vi enkelt kan ersätta dessa med är till exempel svenskt matvete, matråg, kornkross och helt korn. Numera serverar vi ofta korn istället för ris i våra restauranger, och så länge det tillagas på rätt sätt går det hem hos nästan alla.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Hej
    Jag tycker det är fantastiskt att Sara Jervfors ser till att det serveras sådan mat. Det borde fler kommuner göra! Så viktigt! I den kommunala förskolan min son går i är det max 25% ekologiskt och har bulgur, ris och pasta till maträtterna. Köttet är inte kravmärkt och till och med är 50% av köttet import.. När jag tagit detta med kostenhetschefen säger han att dom inte kan köpa in annan mat då det är upphandlingar och man får inte utesluta något land.. jag undrar om nån har tips på hur man kan göra för att ändra detta? Hur man kan få kommunen att ändra på sina upphandlingsavtal osv?
    För mig är det så viktigt att maten min son får är nyttig och hälsosam!

  2. Som upphandlare inom kommun måste jag bara säga att det finns en lag om offentlig upphandling (LOU) som vi MÅSTE följa. Den bygger på EU-direktiv och kan inte väljas bort, t ex får man inte styra till att köpa någonting från vissa nationer eller regioner. Sedan vilka krav man ställer på livsmedlen, vad de får kosta, var de ska tillagas etc är i hög grad en fråga för politikerna i din kommun, och därefter kostchefen som är en tjänsteman som ska följa politiska beslut. Däremot finns det många varianter på hur man kan ställa krav gällande t ex antibiotikaanvändning eller andra sätt att försäkra sig om en bättre kvalitet på råvarorna. Men huruvida man serverar långtransporterat ris eller svenskt korn är inte en upphandlingsfråga överhuvudtaget. Politik och verksamhet är de som ställer kraven i en livsmedelsupphandling, precis som vilken upphandling som helst! I vissa kommuner är andelen krav-kött jättestor, men detta på bekostnad av att äta efter årstiderna eller mera vegetariskt. Man nöjer sig liksom med att ligga högt i krav-märktstatistiken. Som att det skulle vara det viktigaste. Jag skulle gärna se att fler invånare i min kommun ställde krav på våra politiker att ta ställning i den här frågan!

  3. Det går att vikta vad som är mest viktigt, där pris inte måste vara det som avgör, utan färskhet, tillsatsfritt, gris som inte svanskuperas osv. Man kan ställa krav som tex färskt kött, inte vaccat, vilket gör det omöjligt för utländskt kött. Det går även att differentiera upphandlingar, vilket gör att mindre, lokala företag kan vara med, när det är säsong för olika typer av grönsaker, samt att man använder en grossist som har bra kontakter med de lokala producenterna. Det handlar om kunskap och vilja från upphandlingsenheten och kostchefen. Googla Klippans kommun för att se hur det har jobbat. Finns även info på LRFs sidor, kring offentlig mat. Tycker det är kanon som i artikeln att det är 65% ekologiskt, men skulle gärna vilja veta hur mycket som är närproducerat och hur mycket är svenskt.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.