fbpx

Podd, Recept

Post image

Sofias ugnsrostade sockertångschips

Den här veckan är det fisk-tema i Food Pharmacy-podden. Ett rykande färskt avsnitt ligger uppe och den här gången gästas vi av fiskexperten Sofia B. Olsson, head chef på restaurang vRÅ på Clarion Hotel Post i Göteborg (om du inte redan har lyssnat föreslår vi att du klickar här på en gång).

Som ni kanske vet är vi riktiga hejare på ugnsrostade grönkålschips och vårt favoritrecept har vi delat med oss av inte bara en, utan två gånger. Men när vi under poddintervjun hörde Sofia prata om ugnsrostade sockertångschips blev vi nyfikna. Kanske kan våra grönkålschips få sällskap av en precis lika nyttig och god kompis?

Svensk sockertång innehåller vitamin A, B, C, E och kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, zink, krom och koppar. Och dessutom den femte smaken umami. Ja, ni hör ju själva. Det låter nästan för bra för att vara sant.

Sockertång fungerar fint som smaksättning i allt från bröd och sojabaserade dressingar, till moules marinières och andra soppor eller grytor. I mald form går den tydligen också att använda som förtjockningsmedel i olika röror. Och sist men inte minst: det kryllar av sockertång på den svenska västkusten så ur ett miljöperspektiv behöver du inte direkt skämmas när du äter. Vilken framtidsingrediens!

Men, sitt nu lugnt i båten. Först provar vi att göra Sofias magiska chips på svensk sockertång.

Sofias ugnsrostade sockertångschips

Svensk sockertång
Olivolja
Malda sesamfrön

Sätt ugnen på 160 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Riv den torkade sockertången i mindre bitar och fukta den lätt med (pyttelite) neutral olja (använd gärna en sprayflaska). Blanda runt. Rosta sockertången i ugnen i ca 10 minuter. Strössla med lite malda sesamfrön och låt dem svalna. Klart!

Var får jag tag på jag svensk sockertång?
Om du, precis som vi och de flesta andra, inte har möjlighet att plocka din egen sockertång föreslår vi att du går in här och beställer hem. Lätt som en plätt! Tack Sofia för tipset!

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här

 

Print

Sofias ugnsrostade sockertångschips

  • Av : Food Pharmacy

Ingredienser

Svensk sockertång

Olivolja

Malda sesamfrön

Så här gör du

Sätt ugnen på 160 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Riv den torkade sockertången i mindre bitar och fukta den lätt med (pyttelite) neutral olja (använd gärna en sprayflaska). Blanda runt. Rosta sockertången i ugnen i ca 10 minuter. Strössla med lite malda sesamfrön och låt dem svalna. Klart!

Dela

Kommentarer

  1. Verkligen ett intressant avsnitt! Jag hade även gärna lyssnat på Sofias synpunkter på norsk odlad lax.

  2. Kan verkligen rekommendera sockertångschips! Jag testade detta i somras. Bor du på västkusten vill jag också tipsa om sudare (tång som ser ut som spaghetti) som kan ätas direkt när man plockar den i havet krispig och salt. Våga testa!

  3. För mig är en sockertång en tång i metall en använde på sisådär 30-40-talet för att klippa socker med. När socker kom som sockertoppar! Har mormors gamla hängande på väggen! Bara lite kuriosa 🙂

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.