fbpx

Karolinska Institutet

Post image

Food for thought – våra bakterier styrs även de av epigenetik

I min förra text här på Food Pharmacy skrev jag om epigenetik, det vill säga länken mellan arv och miljö och dess viktiga roll i både sjukdom och hälsa. Men det är inte bara vårt DNA som påverkas av omgivningsmiljön (genom t.ex. vad vi äter), utan det gäller även de bakterier vi har både i och utanpå kroppen och deras genetiska kod. Precis som vi så styrs de av epigenetiska mekanismer.

Bakteriernas epigenetik och dess koppling till sjukdomar är ett relativt outforskat område. Ganska konstigt egentligen när vi egentligen bara är ”10 % människa” – resterande del av oss är faktiskt bakterier och andra mikroorganismer. Vi agerar bara hyresvärdar. Alltså, för varje cell i vår kropp finns det nio gånger så många mikrober i och på oss!

Det finns forskning som visar att bakterierna kan påverka vårt epigenom. Studier har till exempel visat att magsårsbakterien Helicobacter pylori, som även är den största riskfaktorn för magsäckscancer, verkar genom just epigenetiska mekanismer som slår mot vårt försvar mot denna bakterie. Men även förändringar i bakteriernas egna epigenom skulle kunna bidra till olika sjukdomar, då deras basala funktioner styrs av det epigenetiska maskineriet. Tänk dig t.ex. om bakteriernas produktion av serotonin, vitamin B12 och vitamin K störs. Även vissa bakteriers förmåga att infektera och göra oss sjuka (t.ex. bakterierna Escherichia coli, Salmonella och Vibrio) verkar delvis styras av epigenetiska mekanismer.

Min forskning försöker bland annat förstå och närmare undersöka de epigenetiska förändringarna hos bakterierna, och då främst DNA-metylering. Detta för att kunna se om det finns kopplingar till olika sjukdomar. Jag håller på att utveckla en ny metod som kan användas för att studera bakteriernas vanligaste epigenetiska modifiering: metylering av DNA basen A. Jag hoppas att denna nya teknik ska fungera som en första screeningmetod och som ett komplement till de andra dyra och mer tidskrävande metoder som finns. Och att vi då kommer kunna förstå mer om samspelet mellan oss och våra bakterier, hyresgästerna.

Så, kanske är det dags för oss epigenetiker att även börja studera resterande 90% av det vi kallar för vår kropp?

Louise Sjöholm har en grundutbildning i molekylärbiologi och en doktorsexamen i depressionsgenetik från Karolinska Institutet. Sedan sju år tillbaka jobbar hon som epigenetiker och forskar kring mag-tarmkanalens roll i autoimmuna sjukdomar, alltså sjukdomar där kroppens immunförsvar angriper den egna vävnaden. Hon är även intresserad av att förstå bakteriernas epigenetik och dess koppling till hälsa och sjukdom. Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Dela

Kommentarer

 1. Josefine skriver:

  Hej grymma ni!

  Jag har två frågor till er:

  1. Jag äter både Multivitamin och Multimineral från märket Holistic och undrar ifall jag bör lägga till D-vitamin som kosttillskott trots att det redan finns i Multivitamin?

  2. Sen har jag en fråga gällande fiberrik mat. Jag älskar att äta hälsosamt och näringsrikt men upplever att min mage är ganska känslig. Har gått till läkare som föreslår att jag ska äta mer ”snäll mat” som de kallar det, dvs mindre fibrer och mer kokt fisk, potatis, yoghurt etc. Jag tycker att det är en knepig balansgång och svårt att veta vad som egentligen är bäst för kroppen? Mår den verkligen bra av att äta myclet lök, kål, nötter, frön etc. om det bidrar till att man blir lös i magen? Obs att jag har ätit sådan typ av mat under en längre tid så det känns inte som att den behöver ”vänja” sig.

  Tack för mig och keep up the good work!

  1. Julia Axelsson skriver:

   1. Äter du både multivitamin och multimineral räcker det gott!
   2. Det du kan göra är att vara försiktig med hårdsmälta råvaror och lök. Försök hitta vad din mage mår bra av och kör på det – alla är vi olika.

 2. Annika J skriver:

  Så spännande!

 3. Olle Norrbohm skriver:

  Bara fantasin sätter gränser. Ju mer man känner till ju mer inser man att man inte har en aning om. DNA hit och DNA dit. Det verkar som om molekylerna skall vara påslagna också. Tänk om bara vissa till synes identiska är påslagna medan andra i off-läge. Vilken mosaik med med oöverskådliga kombinationer. Kanske du och jag är en av dem…………och så andra ännu helt okända faktorer. Som ordningsman frågar jag mig var detta skall sluta?
  Kanske är detta en aspekt av oändligheten.

  Hälsn
  Olle Norrbohm

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.