Persisk örtgryta med bönor – Food Pharmacy

Recept, Podd

Post image
fav

Persisk örtgryta med bönor

fav

I dag släppte vi ett nytt avsnitt av Food Pharmacy-podden, och du som redan lyssnat (bra där!) vet ju vad som komma skall, nämligen receptetet på den där persiska grytan som Mia bjöd Lina med flera på i fredags. Extremt god, mustig och full av smaker … Måste dock krypa till korset och erkänna en sak: när vi är lediga så är vi lediga. Vilket betyder att vi inte tog en endaste bild på grytan.

I vilket fall som helst heter rätten Ghormeh sabzi men tycker man det är krångligt att lägga på minnet så går “persisk gryta” precis lika bra. En traditionell Ghormeh sabzi innehåller lamm, men det går precis lika bra att göra den vegetarisk (till exempel med tofu eller att du plussar på lite bönor). Gör du den med kött så ska det i i samma veva som du fräser löken och gurkmejan. Nu är ju inte vi några köttexperter alls men se till att den är brynt på alla sidor innan du traskar vidare in i framtiden och tillsätter örtblandningen, buljongen och pepparen.

Persiskt mumsigt långkok med örter och bönor
(6 portioner)

1 paket (400 g) förkokta kidneybönor
150 g örtblandning (se recept nedan)
1 dl + 3 msk rapsolja
1 msk torkad dill
1 stor finhackad gul lök
1 msk gurkmeja
2 msk lantbuljong
1 tsk malen svartpeppar
3 noomi (torkad limefrukt)
cirka 6 dl hett vatten

Örtblandning:
3 dl finhackad dill

6 msk torkade bockhornsklöverblad
8 dl finhackad bladpersilja
3 dl finhackade korianderblad
8 dl finhackad gräslök

Hetta upp 1 dl olja i en stor stekpanna och fräs örterna på medelvärme under omrörning (tillsätt eventuellt mer olja under tiden – örterna har en tendens att sluka oljan likt ett slukhål). Stek tills blandningen börjar mörkna, cirka 15-20 minuter. Tillsätt den torkade dillen när 5 minuter återstår.

Hetta upp 3 matskedar olja i en stor gryta med lock. Fräs löken i några minuter och blanda ner gurkmejan. Tillsätt örtblandningen, buljongen och pepparen. Stick små hål i limefrukterna och lägg ner dem i grytan. Häll på vatten, lägg på locket och låt koka upp. Grattis, du är ni befriad från arbete: gör något kul och låt grytan småputtra i 2-4 timmar.

När det återstår cirka 40 minuter av koktiden kan du blanda ner bönorna och låta dem puttra med. Smaka av och krydda eventuellt mer. Servera med basmatiris (gärna tillagat med saffran och yoghurt på persiskt vis men se det är en hel vetenskap så det får vi ta i ett separat blogginlägg alternativt att du googlar?), picklade grönsaker och persisk tzaziki. Bon appetit!

Recept från http://zeinaskitchen.se. Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Persiskt mumsigt långkok med örter och bönor

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 6 portioner 1x
Scale

Ingredienser

400 g förkokta kidneybönor

150 g örtblandning (se recept nedan)

1 dl + 3 msk rapsolja

1 msk torkad dill

1 stor finhackad gul lök

1 msk gurkmeja

2 msk lantbuljong

1 tsk malen svartpeppar

3 noomi (torkad limefrukt)

6 dl hett vatten

Örtblandning:

3 dl finhackad dill

6 msk torkade bockhornsklöverblad

8 dl finhackad bladpersilja

3 dl finhackade korianderblad

8 dl finhackad gräslök

Instruktioner

Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs örterna på medelvärme under omrörning (tillsätt eventuellt mer olja under tiden – örterna har en tendens att sluka oljan likt ett slukhål). Stek tills blandningen börjar mörkna, cirka 15-20 minuter. Tillsätt den torkade dillen när 5 minuter återstår.

Hetta upp matskedarna olja i en stor gryta med lock. Fräs löken i några minuter och blanda ner gurkmejan. Tillsätt örtblandningen, buljongen och pepparen. Stick små hål i limefrukterna och lägg ner dem i grytan. Häll på vatten, lägg på locket och låt koka upp. Grattis, du är ni befriad från arbete: gör något kul och låt grytan småputtra i 2-4 timmar.

När det återstår cirka 40 minuter av koktiden kan du blanda ner bönorna och låta dem puttra med. Smaka av och krydda eventuellt mer. Servera med basmatiris (gärna tillagat med saffran och yoghurt på persiskt vis men se det är en hel vetenskap så det får vi ta i ett separat blogginlägg alternativt att du googlar?), picklade grönsaker och persisk tzaziki. Bon appetit!

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Hej! Visse inte att ghorme sabzi räknas som food pharmacy mat. Försvinner inte all näring när grytan får stå och puttra så länge?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.