Varför är det viktigt att använda mer nordiska råvaror i matlagningen? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Varför är det viktigt att använda mer nordiska råvaror i matlagningen?

För några månader sedan träffade vi kostchefen Sara Jervfors i en skolmatsal i Södertälje och pratade skolmat, skattefinansierade måltider och närproducerade råvaror (har du inte läst vår intervju med henne hittar du den här). I samband med detta spännande möte kom vi även i kontakt med Jenny Isenborg Sultan som är projektkoordinator för MatLust, ett EU-projekt vars syfte är att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedelsnäringen i Stockholmsregionen.

Jenny brinner för vårt nordiska skafferi och kan övertyga den mest skeptiska om varför det är viktigt att vi börjar använda oss av mer närproducerade råvaror när vi lagar mat. Och för att hjälpa till att sprida kunskapen vidare har vi tillsammans med Jenny tagit fram en liten guide. Varför ska vi egentligen använda mer nordiska råvaror i matlagningen?

1 För att klara oss i kris
Om det skulle bli kris i Sverige så att transporterna slås ut och vi inte längre kan importera mat beräknas Sverige klara livsmedelsförsörjningen i så lite som tre dygn. I Sverige producerar vi bara ungefär hälften av den mat som vi konsumerar och beredskapen för att klara krissituationer är dålig. Risker som naturkatastrofer, pandemi/smittspridning eller förändring av det säkerhetspolitiska läget kan påverka våra möjligheter att importera mat. Det är därför viktigt att ha beredskap så att vi har en basförsörjning till vår befolkning på det vi producerar lokalt.

2 För att ta hand om vår landsbygd och bidra till tillväxt i livsmedelskedjan
Den offentliga måltiden kan och bör bidra till att stimulera en inhemsk och hållbar produktion av mat genom att efterfråga svenskt och lokalproducerat i upphandlingar. Inhemsk och hållbar produktion av mat kan bidra till tillväxt och skapa jobb i alla delar av livsmedelskedjan, samtidigt som den bidrar till andra värden, så som öppna landskap, biologisk mångfald och en levande landsbygd. Lantbrukarkåren har en hög snittålder och vi måste se till att det blir attraktivt för unga människor att bedriva lantbruk. En mer diversifierad och efterfrågad svensk produktion kan bidra till det.

3 För miljön och smakens skull
Äter vi lokal mat efter säsong får vi dessutom färskare och mer smakrik mat. De säsongsanpassade produkterna finns på den lokala marknaden under den tid på året när de är som allra bäst. De produceras inom den region vi lever i och bidrar oftast till mindre miljöbelastande transporter.

Helt rimliga och ganska så viktiga anledningar, eller hur? För ytterligare hjälp i mataffären har vi också frågat Jenny om en byt-ut-lista med tips på bra nordiska råvaror som vi kan använda istället för importerade. Den dyker upp här på bloggen inom kort!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.