Varför är det viktigt att använda mer nordiska råvaror i matlagningen? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Varför är det viktigt att använda mer nordiska råvaror i matlagningen?

För några månader sedan träffade vi kostchefen Sara Jervfors i en skolmatsal i Södertälje och pratade skolmat, skattefinansierade måltider och närproducerade råvaror (har du inte läst vår intervju med henne hittar du den här). I samband med detta spännande möte kom vi även i kontakt med Jenny Isenborg Sultan som är projektkoordinator för MatLust, ett EU-projekt vars syfte är att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedelsnäringen i Stockholmsregionen.

Jenny brinner för vårt nordiska skafferi och kan övertyga den mest skeptiska om varför det är viktigt att vi börjar använda oss av mer närproducerade råvaror när vi lagar mat. Och för att hjälpa till att sprida kunskapen vidare har vi tillsammans med Jenny tagit fram en liten guide. Varför ska vi egentligen använda mer nordiska råvaror i matlagningen?

1 För att klara oss i kris
Om det skulle bli kris i Sverige så att transporterna slås ut och vi inte längre kan importera mat beräknas Sverige klara livsmedelsförsörjningen i så lite som tre dygn. I Sverige producerar vi bara ungefär hälften av den mat som vi konsumerar och beredskapen för att klara krissituationer är dålig. Risker som naturkatastrofer, pandemi/smittspridning eller förändring av det säkerhetspolitiska läget kan påverka våra möjligheter att importera mat. Det är därför viktigt att ha beredskap så att vi har en basförsörjning till vår befolkning på det vi producerar lokalt.

2 För att ta hand om vår landsbygd och bidra till tillväxt i livsmedelskedjan
Den offentliga måltiden kan och bör bidra till att stimulera en inhemsk och hållbar produktion av mat genom att efterfråga svenskt och lokalproducerat i upphandlingar. Inhemsk och hållbar produktion av mat kan bidra till tillväxt och skapa jobb i alla delar av livsmedelskedjan, samtidigt som den bidrar till andra värden, så som öppna landskap, biologisk mångfald och en levande landsbygd. Lantbrukarkåren har en hög snittålder och vi måste se till att det blir attraktivt för unga människor att bedriva lantbruk. En mer diversifierad och efterfrågad svensk produktion kan bidra till det.

3 För miljön och smakens skull
Äter vi lokal mat efter säsong får vi dessutom färskare och mer smakrik mat. De säsongsanpassade produkterna finns på den lokala marknaden under den tid på året när de är som allra bäst. De produceras inom den region vi lever i och bidrar oftast till mindre miljöbelastande transporter.

Helt rimliga och ganska så viktiga anledningar, eller hur? För ytterligare hjälp i mataffären har vi också frågat Jenny om en byt-ut-lista med tips på bra nordiska råvaror som vi kan använda istället för importerade. Den dyker upp här på bloggen inom kort!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Tin-Tin Jersild skriver:

  Vad bra att ni belyser de här viktiga frågorna! 👌🏼👍🏼😊

 2. https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/07/19/forskare-omega-3-ar-verkningslost/
  Hej läste denna artikel, vad anser ni om detta? Äter omega 3 tillskott, men det känns ju som en “onödig” kostnad om det stämmer att det inte ger någon effekt.
  Skulle var intressant att höra er åsikt 🙂

 3. Amelie Nilsson skriver:

  4) Lär känna matproducenter runtomkring där du bor. Starta en dialog och en relation. Det är bara genom det personliga mötet och samtalen man kan öppna upp för förändring. En win-win situation, konsumenter lär känna sin mat och kan ställa högre krav på den maten man äter. Våga sticka ut hakan och kräva helt giftfri mat (.. mao bättre än både krav och eko! ). Vi som producent får man en direktkontakt med dem som ska köpa och en möjlighet att kunna fråga vad som efterfrågas i en öppen dialog. Leta exempelvis efter en lokal REKO ring eller ett andelsjordbruk i din närhet är en mycket bra start! ❤️ Vi är en hel del småskaliga odlare/lantbrukare som tror på att det finns en efterfrågan på helt ren mat som gödslas enbart med naturlig kompost från gårdens djur/växtrester och helt utan bekämpningsmedel (nej, inte heller “biologiska” sådana!!). Visst vi har inte samma utbud som ica maxi. Men våra produkter är rena, har högre näringsinnehåll och vår djurhållning och odling helt transparent för konsumenten att komma och se. Om alla som brydde sig om sin hälsa och/eller miljön istället skulle börja ställa högre krav och handla denna typ av mat så tror jag att förändring även skulle ske på de stora lantbruken på sikt. Tyvärr tror många att det är för jobbigt att handla såhär men så fort en relation är byggd så är det mycket enklare och framförallt personligare och hälsosammare än att gå och köpa “biologiskt” besprutade eko grönsaker på citygross 🌸 // Hon som jobbar mer än heltid men utan lön för att hennes barn ska kunna få möjligheten att äta riktig mat 🌱

 4. Hej har svårt att hitta på bloggen. Lyssnar på podden och ibland hänvisar ni till att något läggs upp på bloggen, tex nu senast studien om ekologisk mat och lymfom. Vart hittar jag den? Mvh Helena

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.