Vi reder ut fiskbegreppen: MSC-, ASC- och KRAV-märkt
Att hitta rätt i fiskdisken är sannerligen inte en lätt match. Rödlistad fisk blandas med godkända firrar och i frysdisken vimlar det av olika stämplar och märkningar. För två veckor sedan publicerade vi en guide över vilka fiskar som du kan äta med gott samvete, men vissa frågetecken kvarstår. Idag djupdyker vi därför rakt ner i fiskdisken och botaniserar bland MSC-märkt, ASC-märkt och KRAV-märkt fisk.
MSC – Marine Stewardship Council
MSC är en internationell organisation. Symbolen gäller vilt fångad fisk och för att fisken ska MSC-märkas måste fiskebåtarna följa vissa regler. Märket visar att fisken kommer från hållbara och livskraftiga bestånd och att den har fångats med så lite inverkan på miljön som möjligt.
Bottentrålning är ingen bra fiskemetod och en MSC-märkning garanterar inte att fisken är fiskad på ett annat och mer hållbart sätt (mer om bottentrålning hittar du här). MSC-båtarna har dock ett hål i sina trålar så att fler fiskar kommer igenom och kan fortsätta sitt liv i havet. Om du är osäker är det därför alltid bäst att välja MSC-märkt fisk, även om det finns fisk som har fångats med ännu mer hållbara fiskemetoder.
ASC – Aquaculture Stewardship Council
ASC är också en internationell hållbarhetsmärkning, men till skillnad från MSC gäller symbolen för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC granskar odlingarna och ser till att fisken är producerad på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt. Det kan till exempel handla om rening av vattnet, bevarande av vattenresurser, val av djurfoder, samt användning av antibiotika och kemikalier. I svenska butiker kan du bland annat hitta ASC-märkt pangasius och lax.
KRAV
KRAV är en svensk märkning som garanterar full spårbarhet och en hållbar livsmedelsproduktion. Märket omfattar jordbruksprodukter och både vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter. För att fisken ska bli KRAV-märkt ska den komma från hållbara bestånd och ha fiskats med minimal inverkan på miljön. KRAV-märkt fisk får inte ha fångats genom bottentrålning. Märket ställer också höga krav på fiskebåtarna, bland annat vad gäller val av bränsle och användning av kemikalier.
Odlad fisk ska ha matats med KRAV-certifierat foder, fiskrens eller foder av fiskarter som människan inte äter. Fodret ska ha fiskats på ett hållbart sätt med full spårbarhet. Certifieringen följer helt och hållet EU:s regler för ekologisk livsmedelsproduktion.
Och sammanfattningsvis? Välj om möjligt KRAV-märkt fisk. Då vet du att du får schysst fisk som kommer från livskraftiga bestånd. Du vet också att vildfångad fisk inte är bottentrålad och att odlad fisk har fått äta ett okej foder. Och genom att alltid välja KRAV-märkt, MSC-märkt eller ASC-märkt fisk när du handlar är du med och påverkar vilken fisk som butikerna väljer att köpa in. Bra, eller hur?
Källa: Naturskyddsföreningen och WWF
Foto: Zeshalyn Capindo via unsplash.com