Är vild fisk mer näringsrik än odlad? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Är vild fisk mer näringsrik än odlad?

Minns ni Sofia B. Olsson som vi intervjuade i avsnitt 49 av vår podcast? Sofia är kökschef på fiskrestaurangen vRÅ i Göteborg och otroligt kunnig när det kommer till fisk. Tidigare har hon bland annat hjälpt oss att reda ut vilken fisk vi kan köpa med gott samvete, och förklarat skillnaden mellan KRAV-märkt, MSC-märkt och ASC-märkt fisk. Du hittar inläggen här och här.

Vi äter fisk då och då och har länge undrat över skillnaden mellan vild och odlad fisk när det kommer till näringsinnehåll. Är den ena på något sätt bättre än den andra? Vi frågade naturligtvis allas vår fiskexpert Sofia.

– Är det någon skillnad i näringsinnehåll mellan vildfångad fisk och odlad fisk?

Nej, generellt kan man inte säga så. Näringsinnehållet är naturligtvis kopplat till vilken art det rör sig om, men det handlar också om vad fiskarna äter. Om en vild fisk äter något som inte är så bra eller har väldigt magert med mat så får den inte ett jättebra näringsinnehåll. Samma sak gäller för odlad fisk. Men har man en odling där man kan kontrollera fodret och ger fiskarna näringsrik mat, så blir det helt enkelt en näringsrik fisk. Precis som en vild fisk som har gott om näringsrik föda där den lever också blir näringsrik. Så jag skulle säga att det handlar betydligt mer om vad fisken äter, än om den är odlad eller vild.

– Och det kan ju vara svårt att veta som konsument, eller hur?

Ja, tyvärr. Fiskindustrin ligger långt efter när det gäller spårbarhet. Inom köttindustrin pratar vi till exempel om gräsbetande nötdjur och i många fall kan vi ta reda på precis var kossan har levt och betat. Man vill ju helst ha en kossa som har levt ute och ätit gräs, både för miljön, smaken och näringsinnehållet. Den här typen av begrepp och spårbarhet måste vi få fram i fiskbranschen också. Vad äter fiskarna för foder, vad innehåller det, hur ser tillverkningsprocessen ut och så vidare. Det går att vara väldigt kritisk här, men många bra lösningar på problemet finns. Att få vara delaktig i utvecklingsprocessen av dessa är väldigt roligt och inspirerande. Jag hoppas det ser annorlunda ut inom en snar framtid.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här. Foto: Oziel Gomez via unsplash.com.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.