Bakterieprov i början av graviditeten?
Kan ett bakterieprov i början på graviditeten förutsäga om barnet kommer att födas för tidigt eller om den nyblivna mamman kommer att drabbas av en depression?
Idag tänkte jag berätta om det Svenska Maternella Mikrobiom Projektet (SweMaMi) – Sveriges mest spännande forskningsprojekt inom kvinnohälsa (tycker vi i alla fall) som undersöker hur bakteriefloran påverkar både mamma och barn under graviditeten. SweMaMi studien genomförs av vår forskargrupp på Karolinska Institutet i samarbete med Södersjukhuset i Stockholm. Målet är att i framtiden kunna minska antalet graviditetskomplikationer som t.ex. för tidig förlossning.
Idag vet vi inte varför vissa förlossningar startar för tidigt eller varför vissa kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning eller depressioner, men detta innebär stora hälsorisker för barnet och mamman. Mindre studier på färre än hundra kvinnor har visat att en ogynnsam bakterieflora i vaginan har lett till bland annat för tidiga förlossningar. De som föder för tidigt tenderar att sakna bakterier från Lactobacillus-familjen. För att se om hypotesen håller, krävs en mer ingående studie. Studiens målsättning är därför att samla in prover från 2500 gravida kvinnor för att skapa en representativ bild av gravida kvinnors bakterieflora i Sverige. Forskning har visat att det finns ett starkt samband mellan tarmens bakterieflora och hjärnan som kommunicerar med varandra och påverkar vår psykiska hälsa. Därför tar vi bakterieprover från munnen, tarmen och vaginan.
Alla kvinnor i hela Sverige kan vara med. Studien vänder sig till kvinnor som ännu inte nått vecka 19 av sin graviditet. Under graviditeten tas prover vid två tillfällen och enkätsvar samlas om kvinnans livsstil, hälsa, matvanor, sjukdomar, stress, tarmfunktion och annat. Efter barnet har fötts tas ett sista prov.
Genom att kartlägga bakteriefloran i gravida och koppla ihop med enkätsvar vill vi förstå om vissa bakterier är förknippade med högre risk för komplikationer och vilka bakterier som kan skydda. Målet är att vården ska kunna upptäcka kvinnor som riskerar att drabbas med en enkel bakterieprovtagning tidigt under graviditeten och därmed sätta in förebyggande insatser. Jag berättar om resultaten lite längre fram.
Vill du hjälpa till att minska antalet för tidiga förlossningar? Tipsa alla gravida du känner om vår studie. Är du gravid själv, så glöm inte att äta en kost som främjar de goda bakterierna och anmäl dig till att vara med i vår studie på www.swemami.se. Du är också välkommen att följa oss på Facebook och Instagram: SweMaMi.
Du kan göra skillnad!
Akvarell: Ina Schuppe Koistinen
Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.