fbpx

Henrik Ennart

Post image

Cancerbehandling, vanliga mediciner och maten vi äter

Oj, vilket genomslag det blev för den artikelserie jag skrev om mat och cancer i Svenska Dagbladet! Artiklarna i serien delades tusentals gånger och flera av dem som jag intervjuade, däribland superduktiga dietisten Anna Ottosson, hamnade någon dag senare i TV hos Malou. Bra där!

Verkligen på tiden att det blir debatt i den här frågan! Efter att ha pratat med både läkare, sjuksköterskor, forskare, patienter och dietister så tvivlar jag inte en sekund på att alla vill väl. Det som skiljer är perspektiven. Läkare fokuserar ofta på kort sikt och på de patienter som mår allra sämst. För patienter med kraftig viktnedgång (så kallad kakexi) eller som kanske mår jätteilla och kräks, eller kanske har ont i munnen eller halsen, kan det handla om liv eller död att få i sig energi. Funkar det då med saft eller glass men inget annat, så servera saft och glass, för sjutton!

Men alla har inte så svåra symtom, och för den som kanske genomgått en operation för bröstcancer eller i prostatan kan samma glas med saft och en limpsmörsgås med pressad skinka (nja, vem tycker egentligen om den i något läge?) uppfattas som en ren förolämpning.

En forskargrupp vid Sahlgrenska som kartlagt hur landets cancerkliniker jobbar med detta, och som jag intervjuade, har dragit slutsatsen ”att rådet ‘undvik fibrer’ inte längre bör ges”. Dels för att bra mat minskar risken för att senare i livet drabbas av en ny cancer och dels för att strålbehandling ganska ofta kan orsaka kroniska tarmproblem som enligt en ny studie tycks bli mindre hos dem som tidigt åt mest fibrer.

Det tycks som att nödkosten för de som har värst symtom på många håll blivit den standarddiet som erbjuds alla. Det håller förstås inte och många inom vården jobbar också för att förankra de nyligen uppdaterade rekommendationerna från World cancer research fund, WCRF, som säger just att alla som inte lider av viktminskning (kakexi) eller ätproblem ska uppmanas att följa fondens kostråd, exempelvis att äta fiberrik mat och undvika sockrade drycker.

Men kopplingen mellan mat och sjukvård har fler dimensioner än detta. Några kanske noterade den rapport som kom i våras och som visade att vanliga läkemedel påverkar våra tarmbakterier.

I arbetet med min och Niklas Ekstedts nya bok Happy Food 2.0 ringde jag upp Peer Bork som är forskningsledaren vid European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i tyska Heidelberg. Det var hans team som gjort studien och gått igenom 923 vanliga mediciner som inte var antibiotika och då upptäckt att 250 av dem dödade eller på andra sätt påverkade de vanligaste bakteriearter som oftast förekommer i en frisk tarmflora.

Han tyckte att resultaten var skrämmande.

– Med stor sannolikhet är effekten mycket större. Vi mätte ju bara effekten på 40 av de omkring tusen bakterier som är vanligast i tarmen. Doserna vi gav motsvarar dem som ges vid en vanlig behandling, sa Peer Bork.

Det är första gången den här saken har undersökts. Fram till nu har ingen haft den blekaste aning om att många av våra vanligaste mediciner påverkar våra tarmbakterier. Peer Bork betonar att det är svårt att än så länge avgöra om effekten i de enskilda fallen är bra eller dålig. Ibland kan påverkan på tarmbakterierna antagligen vara en del av medicinens positiva inverkan och ibland något som orsakar biverkningar.

– Det här är första gången detta undersöks och jag är övertygad om att det kommer att få stor betydelse. I framtiden kommer läkare vid längre behandlingar att behöva väga in hur läkemedlet påverkar patientens individuella tarmflora, sa Peer Bork.

Henrik Ennart är tillsammans med Niklas Ekstedt författare till den nyligen utkomna boken Happy Food 2.0. Du hittar boken här.

Är du nyfiken på Henrik Ennarts artikelserie i SvD? Följ länkarna!

Stark koppling mellan fetma och cancer

Forskare: Rådet ”undvik fibrer” bör inte längre ges

”Som att ge ex-rökare cigg efter en lungoperation”

Dietisten som fick nog: Råd till cancersjuka sorgliga

Henrik Ennart är tillsammans med Niklas Ekstedt författare till den nyligen utkomna boken Happy Food 2.0. Du hittar boken här. Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Dela

Kommentarer

 1. Hej,

  Tack tack tack för att någon äntligen tar upp detta.
  Min mamma har genomgått operation och cellbehandling för bukspotköttelcancer och står nu här 1 år senare och är “frisk”. Men hon är smal som en pinne och kan äta som en häst men det är som om att inget fastnar på henne. Hon får ingen bra hjälp med vad hon behöver äta för att magen ska fungera någorlunda bra. Hon har ju ingen tunntarm länge, hur tar man då upp den näring man behöver?

  Efter operationen för ca 1 år sen så var det otroligt viktigt att man vägde det mat hon fick på sjukhuset, sa dem för att se att hon åt ordentligt. Problemet var bara att ibland kunde hon få ett kilo mat på tallriken (typ ris med något röra utan grönsaker) och då blev hon helt knäckt för att hon bara kunde äta några skedar. Var otroligt jobbigt att se att man inte kunde lämna sin mamma och veta att de skulle ge henne näringsriktig och lagom stora portioner på sjukhuset..

  Har ni några tips?
  Tack snälla,
  Malin

  1. Julia Axelsson skriver:

   Hej Malin! Tack för att du delar med dig av er historia. Tyvärr saknar Mia och Lina medicinsk kompetens och kan inte ge specifika rådgivningar via mejl. Vi rekommenderar er att vända er till en dietiest eller liknande för att få bästa möjliga hjälp! Lycka till <3

 2. Dennis Auer Gatti skriver:

  Kan ju vara värt att nämna kött och framförallt processat kötts roll i denna pågående cancerepidemi eller hur?

  Sedan det blev allmänt känt att kött orsakar cancer så har det gått snabbt för lobbyindustrin och medier att tysta ner det och sopa det hela under mattan.

  ”-Ät det i måttliga mängder stod ”experter” och sa i TV4 nyhetsmorgon”

  ”-inget att oroa sig för”

  Jag får uppfattningen om att folk inte riktigt greppat vad det hela egentligen betyder.
  Så först och främst..

  När det gäller kött och processat kött, som klassas som cancerframkallande, verkar många människor inte förstå hela innebörden av vad cancerframkallande betyder. Så för att klargöra, ett cancerframkallande ämne är ett ämne som är känt för att orsaka cancer. Plane and simple.

  Okej, men bara för att du konsumerar ett cancerframkallande ämne betyder det inte att du per automatik kommer få cancer, precis som att inte äta cancerframkallande ämnen betyder att du inte kommer få cancer. Vår kropp har inbyggda försvarsmekanismer för att skydda oss mot skador orsakade av cancerframkallande ämnen.

  Cancer manifesterar sig när våra mekanismer misslyckas.
  Men varför då stressa våra mekanismer?

  När Världshälsoorganisationens överläggning var klar och dom offentliggjorde sitt ställningstagande om att kött är cancerframkallande var det egentligen inget nytt. Den USDA vetenskapliga rådgivande nämnden har nämnt detta tidigare, men köttindustrins lobbyverksamhet skapade så stora påtryckningar så den rösten tystades ner.

  WHO påverkas av flera stora institutioner och specifikt av American Institute of Cancer Research och Världshälsoorganisationen.
  World Cancer Research Fund höll ett stort möte och sammanfogade många av de bästa forskarna från hela världen för att granska all forskning.
  De drog slutsatsen att vetenskapen visar att kött och framförallt processat kött orsakar cancer.
  Vissa säger att studierna är epidemiologiska studier som visar korrelation och inte orsakssamband.
  Visst, men du kan helt enkelt inte göra en randomised controlled trial (RCT) vilket är guldstandarden för alla studier, för att bevisa att kött orsakar cancer.
  Om flera stora prospektiva studier visar en stark korrelation så är det inom all rimlighet att konstatera att där det finns rök, finns det eld.

  Samma klagomål på forskningen gjordes på rökning och lungcancer på 70 talet för att nämna ett exempel.

  Vad vi vet idag är att när du äter kött utsätts du för heterocyliska aminer, stora mängder metionin, N-nitroso-föreningar och heme-järn. Alla dessa ämnen har oberoende associerats med cancer. Dessutom stimulerar kött ett IGF1-hormon i kroppen, vilket är ett tillväxthormon som också har starka samband till cancer och speciellt prostata cancer enligt många studier.

  (Mejerier stimulerar samma IGF1-hormon)

  Slutligen har ny forskning väckt intresse på ett ämne som heter Neu-5-GC, vilket finns i kött men inte i hos människor, när det konsumeras angriper det våra celler och kan stimulera ett immunsvar i kroppen och möjligen också cancer.

  Så vi har en möjlig orsaksmekanism, och när du kombinerar det med långvarig data från EPIC-studien, NIH-AARP, Adventistundersökningen i Loma Linda och många många fler som alla visar en starkt korrelation med kött och cancer, ja då har du mycket pålitliga skäl att berätta för folk att inte äta kött och framförallt processat kött.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.