EU förbjuder engångsartiklar i plast – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

EU förbjuder engångsartiklar i plast

Vad gjorde du förra veckan? Själva firade vi den här glada och miljösmarta nyheten. De senaste veckornas bästa grej måste nämligen vara att EU-parlamentet har röstat ja till att förbjuda användningen av ett helt gäng med engångsartiklar i plast. Heja!

Syftet med de nya reglerna är att minska miljöförstöringen genom att förbjuda just de engångsartiklar i plast som allra mest bidrar till nedskräpningen av våra världshav. Vi tror kanske att vi är duktiga på att återvinna den plast vi konsumerar (åtminstone här i Sverige), men olyckligtvis hamnar miljontals med ton plastavfall i världshaven varje år. Och om vi inte ser upp kommer våra hav innehålla mer plast än fisk redan år 2050.

De nya EU-reglerna fokuserar främst på de plastprodukter som vi hittar allra mest av i naturen i dag: tops, bestick, plasttallrikar, sugrör, drinkpinnar och ballongpinnar. Det låter kanske inte som en så stor förändring, men får vi bort dessa från våra världshav och stränder blir vi av med så mycket som 70 procent av allt skräp. Otroligt! Planen är att förbudet ska vara verksamt någon gång under 2021.

PS Som alternativ till sugrör har vi precis tagit in egna sugrör i bambu i shoppen. Vår plan är att vi alltid ska ha med oss minst ett sugrör i väskan framöver, så att vi kan tacka nej till sugrören vi erbjuds på vart och vartannat café. Har du lust att haka på? Spana in våra sugrör här.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.