Idag är det Världsdiabetesdagen – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Idag är det Världsdiabetesdagen

Den 14 november varje år infaller Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day. Det är en FN-dag som startades år 1991 av International Diabetes Federation (IDF) och WHO. Syftet är att ge lite extra kärlek till alla de miljoner människor som lever med diabetes runt om i världen, men också att sprida kunskap och uppmärksamma oss på att förekomsten av diabetes ökar kraftigt, såväl i Sverige som globalt.

Den officiella logotypen för Världsdiabetesdagen är en blå cirkel och bakgrunden till utseendet är att cirkeln i många kulturer betyder liv och hälsa. Den blå färgen symboliserar himlen som sammanför oss alla, och är dessutom FN-flaggans färg. Fint, eller hur?

En av våra svåraste folksjukdomar

Idag är diabetes en av våra absolut svåraste folksjukdomar, men hur stor del av världens befolkning som lider av sjukdomen vet man inte. Framför allt eftersom många går med diabetes typ 2 utan att veta om det. I Sverige har ungefär 500 000 personer någon form av diabetes, men mörkertalet är stort då man räknar med att så mycket som var tredje fall av typ 2-diabetes är oupptäckt.

Blickar vi ut i världen så ser vi att mer än 415 miljoner vuxna levde med diabetes år 2015. Samma år dog en person till följd av sjukdomen var sjätte sekund. När vi närmar oss 2040 beräknas antalet drabbade vuxna stiga till 642 miljoner människor. En hissnande siffra. Det är framför allt den livsstilsrelaterade varianten diabetes typ 2 som ökar, och det går i en sådan takt att sjukdomen ofta liknas vid en epidemi.

Flera faktorer sammankopplas med insjuknandet i diabetes typ 2, men de allra viktigaste är troligtvis ärftlighet och livsstil. Att sjukdomen är livsstilsrelaterad innebär att den bland annat kan orsakas av fysisk inaktivitet och ohälsosamma kostvanor. Är du i riskzonen för sjukdomen har du alltså möjlighet att genom livsstilsförändringar själv påverka din framtid.

Idag, den 14 november, hjälps vi alla åt att sprida kunskap om diabetes. Ge också dina nära och kära som har drabbats av sjukdomen lite extra mycket kärlek just idag.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.