Läskjätte satsar på hälsohipp kombucha – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Läskjätte satsar på hälsohipp kombucha

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

Ingen kan väl ha missat hur den trendiga kombuchan sprider ut sig på butikshyllorna. Drycken, som till en början var en hemlig flaska i en välsorterad hälsobutik, finns numera i mängder med smaksatta varianter och står i långa rader på våra hippaste restauranger och caféer. Även mataffärerna har fattat galoppen och fyllt sina kylar med hipsterte. Men nyhet? Knappast.

Kombucha är faktiskt en flera tusen år gammal brygd med ursprung i Korea där den ansågs rensa kroppen på gifter och ge energi. Den görs oftast av en bas på svart eller grönt te som får fermentera tillsammans med socker och en slags bakteriekultur eller te-svamp som kallas SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Med rätt omvårdnad förökar sig sedan SCOBYn och får genom sina bebisar evigt liv.

På nätet vimlar det av artiklar som räknar upp kombuchans alla hälsosamma egenskaper, men huruvida den verkligen är en mirakeldryck eller inte återstår att se. Än så länge finns det tyvärr inga tillräckliga vetenskapliga bevis för att den skulle rena blodet från gifter, påverka kolesterolnivåer och blodtryck, eller skydda mot diabetes. En del spännande fynd har gjorts när forskare har testat drycken på djur, men vi väntar fortfarande med spänning på säkra resultat som visar hur den påverkar hälsan hos oss människor.

Nog om detta. Höstens mest spännande nyhet på ämnet är att läskjätten Coca-Cola nu hoppar på hipstertrenden och börjar sälja kombucha.

Coca-Cola har inte bara förvärvat den brittiska kaffekedjan Costa utan också köpt det australiensiska företaget Organic & Raw Trading Co, som satsar stort på just kombucha. Tydligen är detta ett av många steg som företaget tar för att behålla sin plats som dryckesjätte på en alltmer hälsomedveten marknad.

Hoppas nu bara att Coca-Cola väljer att tillverka en så ren och naturlig kombucha som möjligt. Vissa av de flaskor som säljs i butikerna idag innehåller tyvärr onödigt stora mängder tillsatt fruktjuice och socker, något som i våra ögon förstör hela grundidén med drycken. Ni vet, lite som att sätta sig på en varsamt vikt origami-figur eller kladda med tuschpenna på en äkta Picasso.

Hur som helst gillar vi kombucha och välkomnar hälsohippa trender som bidrar till att läsken plockas bort från kyldiskarna. Vi spår att kombuchan är här för att stanna och passar på att tacka Språkrådet för att ordet kombucha fick en plats på 2017 års nyordslista (tillsammans med andra godbitar som killgissa, plogga och skogsbad).

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.