Syna sockret dag 4: Sötsaker driver fetma som driver cancer – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Syna sockret dag 4: Sötsaker driver fetma som driver cancer

Varje dag i två veckor lämnar vi över ordet till våra vänner på Kostfonden med Ann Fernholm i spetsen.

Visste du att gifflarna på bilden innehåller tre olika former av socker? Vanligt socker, farinsocker och glukossirap. World Cancer Research Fund menar att en hög konsumtion av sötsaker kan bidra till cancer eftersom det ökar risken för övervikt och fetma.

Den ljuvliga doften av hembakta bullar förknippar många med sin barndom. Men dina förfäder åt sällan kanelbullar. På 1800-talet var både vetemjöl och socker lyxvaror som få vanliga personer hade råd med. Först under 1900-talet började bulldoften sprida sig i de svenska hemmen.

Att fika är härligt, men det blir lätt för många bullar och kakor under en livstid. En hög konsumtion av sötsaker och annan skräpmat ökar risken för övervikt och fetma, och en av de sjukdomar som följer i fotspåren av fetman är cancer. Flera av de cancerformer som ökar idag är sådana som är kopplade till fetma, exempelvis bröstcancer efter klimakteriet, tarmcancer och aggressiv prostatacancer.

Minska på sötsakerna för att förebygga cancer

För att minska risken för cancer menar World Cancer Research Fund, som kontinuerligt utvärderar forskningen kring mat och cancer, att vi bör begränsa konsumtionen av näringsfattiga livsmedel som bakverk, godis och söt dryck. Om vi äter mer grönsaker och näringsrik mat, lyckas hålla vikten, motionerar mera, röker mindre och dricker mindre alkohol, skulle vi kunna förebygga ungefär en tredjedel av all cancer. Låter inte det som en riktigt bra sak?

Förresten. Har du koll på hur mycket kakor, bullar, vetelängder, wienerbröd och annat mjukt kaffebröd en svensk genomsnittlig tvåbarnsfamilj köper eller bjuds på varje år? Är du nyfiken på det? Kom till Mynttorget i Gamla stan på Världsdiabetesdagen nu på onsdag. Vi utlovar ett kalas av sällan skådat slag.

Dela nu detta och sprida kunskapen om hur allt sött påverkar oss, så att vi kan nå målet: en halverad sockerkonsumtion. Du hittar tidigare inlägg kring socker via denna länk. I morgon synar vi hälsofilen. Hur nyttig är den egentligen?

Foto: Cristian Bogdan

Vill du hjälpa Kostfonden att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.