Syna sockret dag 6: Barns frukostflingor är sötare än kakor – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Syna sockret dag 6: Barns frukostflingor är sötare än kakor

Varje dag i två veckor lämnar vi över ordet till våra vänner på Kostfonden med Ann Fernholm i spetsen.

Livsmedelsbolagen marknadsför de värsta sockervärstingarna mot barn. Frukostflingor med glada gubbar på förpackningen innehåller i vissa fall mer socker än vad kakor gör.

Vem skulle smula ballerinakakor över sitt barns frukost? Faktum är att ballerinakakor innehåller mindre socker än vad Frosties gör. Frukostflingan, som marknadsförs med Tony the Tiger på förpackningen, rymmer 37 gram socker per 100 gram, vilket går att jämföra med kakornas 32 gram.

Ju mindre socker, desto bättre för tänderna

Andra frukostflingor som marknadsförs mot barn – Honungspuffar, Kalaspuffar, Coco-Pops, Honey Bsss Loops, Lion och Nesquick – borde också egentligen stå på kakhyllan.

I genomsnitt får barn som är mellan 2 och 9 år i sig runt 22 procent av sina kalorier från socker, och det mesta av detta är socker som är tillsatt i maten. Vissa barn äter mindre, andra mycket mer. Livsmedelsverkets gräns för hur mycket tillsatt socker vi maximalt bör äta går vid 10 procent av alla kalorier, annars får vi i oss för lite vitaminer, mineraler och antioxidanter. Eftersom de flesta barn äter mycket mer socker än så, ligger de i underkant när det gäller näringsintaget.

Läs ingredienslistorna

Ett tips till alla föräldrar: läs ingredienslistan på den mat du köper till ditt barn. Lär dig sockrets alla namn: socker, invertsockersirap, fruktos-glukossirap, glukossirap, majssirap, farinsocker, druvsocker, rörsocker, betsocker med mera. Välj mat med så lite tillsatt socker i som möjligt.

Till livsmedelsbolagen: ta fram bra mat till barnen. Deras växande kroppar är i stort behov av näring. Ni vill säkert ingen illa – men när ni sätter glada gubbar på sockerbomber till flingor, yoghurts och annat, verkar det som att ni låter ert vinstintresse gå före barnens hälsa.

Mat som marknadsförs mot barn borde vara näringsrik

Till politiker: inför ett krav på att mat som marknadsförs mot barn måste hålla en viss kvalitet och innehålla en viss mängd näring. Idag krävs kunskaper och kritiskt tänkande för att kunna skilja bra livsmedel från dåliga, vilket leder till klasskillnader i hälsa. För barnens skull behöver ni ta tag i detta.

I övermorgon smäller det! Då är det Världsdiabetesdagen och Kostfonden kommer att duka upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj varje år på Mynttorget nära Sveriges riksdag. Alla riksdagsledamöter är inbjudna – och alla ni andra också! Till dess en gissningstävling: hur mycket godis och choklad tror ni att vi kommer att frakta dit?

Sprid nu detta! Vi tycker att det är dags att Tony the tiger drar sig tillbaka och blir pensionär.

Foto: Cristian Bogdan

Vill du hjälpa Kostfonden att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Väldigt bra och enkelt skrivet, detta borde alla som kan läsa kunna ta till sig. Heja ✊🏻

  2. Hej!
    Det skulle vara intressant om Ann vill kommentera märkningen “Gröna nyckelhålet”, främst ur med tanke på sockerinnehåll men även näringsinnehåll. Är märkningen så bra som Livsmedelsverket vill få oss att tro? Om jag väljer nyckelhålsmärkta produkter till tex frukost, får jag då i mig en rimlig “sockerdos”?

    Mvh Linda

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.