Syna sockret dag 7: Glass – halva mängden socker kan ge samma njutning – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Syna sockret dag 7: Glass – halva mängden socker kan ge samma njutning

Varje dag i två veckor lämnar vi över ordet till våra vänner på Kostfonden med Ann Fernholm i spetsen.

Glass i stora lass – det gillar vi att äta. Gör du glassen själv kan du få lika mycket njutning och mer näring för mindre än halva mängden socker.

Svensken älskar glass. Vi äter nästan 10 liter glass per person och år, och det är en av många källor till socker. Glassen på bilden rymmer fyra olika former av socker: glukos-fruktossirap, socker, glukossirap och dextros. Dessutom är den gjord på processade ingredienser, pulver och tillsatser.

Förr innehöll glass mer näring

Slår du upp ett glassrecept i en kokbok från mitten av 1900-talet är likheterna med dagens glass små. Förr gjorde man glass på grädde, näringsrika äggulor, frukt eller bär. I det recept som Kostfonden har hittat i Vår Kokbok från 1969 är det dessutom mindre än halva mängden socker om man jämför med dagens glassar. Här ser du skillnaden:

Vill du testa att göra glass? Här är receptet, lite modifierat:

  • 225 gram hallon
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl socker eller honung
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5-1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)

Mixa hallon, vatten och socker. Pressa genom en sil för att få bort hallonkärnorna (detta är inget måste). Koka upp hallonsåsen och sjud tills ungefär hälften av vätskan kokat bort. Vispa äggulorna i en skål och häll långsamt i den varma hallonsåsen. Häll sedan krämen i en kastrull och vispa medan du låter den sjuda på svag värme tills den blir tjock, cirka 2-3 minuter. Häll tillbaka krämen i skålen och fortsätt vispa tills den svalnat.

Blanda grädde och vaniljpulver, och vispa grädden tjock. Blanda ner den kalla hallonkrämen i grädden. Häll allt i en form eller burk, och ställ i frysen i cirka 2 timmar. NJUT!

Isglass av mixad frukt

Är du sugen på isglass kan du mixa frukt, till exempel melon, och frysa i formar för isglass. Ännu lättare är att frysa hela druvor. Det smakar nästan som Piggelin (tack FoodPharmacy för tipset!).

Se nu till att sprida den här kunskapen. Låt oss halvera sockerkonsumtionen för att förebygga sjukdomar. Vi har allt att vinna – inget att förlora. Speciellt inte när det gäller glass, eftersom den hemgjorda varianten är himmelskt god.

I morgon är det Världsdiabetesdagen och vi håller just nu på att packa en lastbil full av alla de sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj varje år. Det ska vi duka upp på Mynttorget vid riksdagen mellan klockan 11.00-16.oo, med förhoppningen om att våra folkvalda ska vakna. Vi måste göra något åt epidemierna av fetma och typ 2-diabetes. Det kan inte fortsätta så här.

Välkommen du också! Är det långt för dig att åka till Stockholm? Slå på TV4 vid 6.40 i morgon bitti, så ses vi!

Foto: Cristian Bogdan

Vill du hjälpa Kostfonden att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.