Syna sockret – sammanfattning – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Syna sockret – sammanfattning

Så var den slut – världens bästa ögonöppnare och följetong om hur mycket socker vi får i oss i vardagen. Så vad lärde vi oss då? Jo, bland annat att …

… sedan mitten av 1800-talet har vår förbrukning av socker tiofaldigats, från 4 kilo per person till cirka 43 kilo.

Nutella består till mer än hälften av socker, andra ingrediens är palmolja och på tredje plats kommer hasselnötter, som endast utgör 13 procent av burkens innehåll. Ett barn som stryker en matsked Nutella på mackan får i sig ungefär 2,5 sockerbitar.

… det är 85-procentig choklad som gäller om man inte vill ha i sig mycket socker.

… en tvåbarnsfamilj köper 173 liter läsk varje år. Och man får väl förmoda att de dricker upp den?

… Ballerinakakor innehåller mindre socker än vad Frosties gör.

… Sverige ligger på tio-i-topp listan över de länder i världen där invånarna konsumerar mest godis. Varje år köper vi runt 15 kg choklad, karameller, kolor, gelé- och skumgodisar. Många får i sig fler kalorier från allt detta godis än från färska grönsaker.

 för att nå Livsmedelsverkets rekommendationer kring tillsatt socker behöver vi radikalt minska på mängden sötsaker som vi äter, enligt Kostfondens uträkningar. Runt 17 kilo per person och år, rättare sagt.

Håhåjaja. Alla fjorton delarna ligger på bloggen men har du missat dem så söker du bara på “Ann Fernholm” högst upp på den här sidan.

Och har du, precis som vi, inte missat en enda del så kan du bortse från ovanstående länk och istället fokusera på att baka favoriterna på bilden här ovanför – våra söta jordgubbsbollar.

Helt utan tillsatt socker.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Gunilla Kanrell skriver:

    Hur nyttigt, eller inte, är honung?

  2. Katarina skriver:

    Hej,

    Länken till de samlade inläggen fungerar tyvärr inte.

  3. Dennis Auer Gatti skriver:

    Här kommer lite klargöraing till förvirringen ni verkar över fett och socker.

    Låt mig börja med att säga att det inte finns en enda sak som gör oss feta. Det är inte socker och det är inte bara fett.
    Ett av de största problemen idag är att vi ser på mat i dess beståndsdelar i stället för mat som helhet.
    Vi räknar en munk som kolhydrater, även om det finns lika mycket kalorier från fett i den, och vi tänker på bananer som kolhydrater och kopplar bort alla näringsämnen och fibrer som följer med.

    Processade livsmedel är hemska eftersom det inte finns något näringsvärde till kalorierna och eftersom det inte finns fibrer för att sakta ner den glykemiska responsen.
    Äter du godis så kommer ditt blodsocker att skjuta i höjden och efteråt kommer du vilja ha mer socker.

    Med detta sagt är faktiskt sockret i sig viktigt för kroppen.

    Nedan har jag lagt till en bild av Kreb-cykeln.

    Vi genererar energi för våra kroppar genom Kreb-cykeln. Som du kan se går socker in i cellen och in i mitokondrierna i cellen och bryts ner för att generera energi. Det här är en mycket effektiv energiproducent.
    Det är därför du ser idrottare som dricker sockerprodukter under hård träning exempelvis.

    Det verkar finnas den här idén om att socker som kommer in i kroppen som inte direkt bränns som energi blir omedelbart till fett och det är absolut inte sant.

    Det används antingen eller lagras som glykogen.
    I en studie matade man kvinnor med 500 extra kalorier per dag av socker och fann endast att en liten mängd fett lagras till fettvävnad.
    Det beror på att vi har en lagringsenhet för socker: Glykogen.

    Den här glykogenbufferten har utvärderats. http://ajcn.nutrition.org/content/48/2/240.short.

    Vi har ca 15mg / kg kroppsvikt i lagringskapacitet. Vid 500 extra kalorier av socker börjar vi omvandla socker till fett men vi börjar inte producera stora mängder tills vi har ätit ca 1050g kolhydrater räknat på en stillasittande man på 70kg. Det är mycket!

    Om du sedan lägger på att du tränar och bränner sockret, vilket man gör effektivt, ja då kan du äta ännu mer kolhydrater.
    Det är därför de hälsosammaste människorna i världen faktiskt äter en kost hög på kalorier från kolhydrater.

    Okinawa folket i Japan är mycket starka konsumenter av stärkelser. 80-85% av kosten är sötpotatis och ris.
    De äter faktiskt också stora mängder mat.
    De blir inte feta eftersom de använder kolhydraterna genom att vara aktiva.

    Jag ser ofta påståenden om att socker orsakar inflammation. Det är felaktigt.

    Det skapas nästan ingen inflammation alls när man konsumerar kolhydrater. Men väldigt mycket om man konsumerar fett och protein. Se Sørensen, L. B., et al. (2005). “Effekt av sackaros på inflammatoriska markörer hos överviktiga människor.” Am J Clin Nutr 82 (2): 421-427.

    En sak man ska komma ihåg om fett är att inte allt fett är detsamma. Mättat fett ökar absolut kolesterol och detta ökar risken för hjärtsjukdomar.

    Men vi ser det inte i samma grad i fleromättade och enkelomättade fetter.

    Med detta sagt är fett absorberat och omedelbart lagrat i celler. Insulinet frisläppt med en hög kolhydrats eller hög protein måltid som gör att cellerna slutar bryta ner fett och faktiskt lagrar fett istället. Nu kan vi gå ännu mer in i vetenskapen genom att diskutera hur lagrad intramyocellulär fett orsakar insulinresistens och diabetes men det har jag nämnt och förklarat tidigare.

    Förstå att när du äter fett lagras det.

    Förstå att fett är mycket mer kaloririkt än socker. Det finns 9 kcal / g i fett och 3 för socker.

    Okej så om du inte äter börjar kroppen frigöra glukagon och epinefrin och då börjar kroppen använda fett för energi.

    Börjar du med en Atkins diet eller liknande kommer din kropp att försöka producera ett alternativt bränsle som kallas ketonkroppar.

    Du kan överleva av ketoner.

    Men myten om att när du är i ketos så ökar din metabolism är fel.

    De har gjort flera studier där man matat människor i speciella kammare och mätt deras energiförbrukning och det är liten till ingen skillnad mellan någon som konsumerar kolhydrater med någon som går på Atkins.

    Det finns så många studier nu som visar att viktminskning på Atkins har inget att göra med någon magisk förändring i ämnesomsättningen.

    Den initiala viktminskningen är frigörandet av vätska i kroppen genom att man mobiliserar glykogenet, resten blir samma gamla kalorier in och kalorier ut spel.

    Jag rekommenderar starkt att läsa denna recension som går igenom vetenskapen bakom populära dieter i lång detalj. Freedman, M.R., et al. (2001). “Populära dieter: en vetenskaplig granskning.” Obes Res 9 Suppl 1: 1S-40S.

    Så när vi tittar på hur vi äter generellt så har vi fortsatt att gå upp i vikt.

    Som sagt, vi hörde Food Pharmacy säga
    I sitt tidigare inlägg om att fettsnåla dieter har misslyckades, men återigen så gick vi aldrig på nån fettsnål diet.
    Vi ökade vår fettförbrukning istället. Ostförbrukningen framförallt har ökat dramatiskt.

    Den enda som vi inte har ökat är vår frukt och grönsakskonsumtion.

    Så, för att avsluta detta långa inlägg för er som orkat läsa så här långt…

    Om du äter mer kalorier än vad du gör av med så kommer du att gå upp i vikt.
    Det spelar ingen roll om det är protein, fett eller kolhydrater. Särskilt om du inte tränar.
    På samma sätt, om du äter mindre kalorier än vad du gör av med kommer du att gå ner i vikt, även om du äter glas, godis och snickers hela dagarna.

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.