fbpx Print

Tarmflorans linsgryta

Scale

Ingredienser

1 msk malen kanel

2 tsk malen spiskummin

2 tsk malen gurkmeja

1 tsk chilipulver

1 tsk malen kardemumma

1 krm nymalen svartpeppar

2 msk kallpressad kokosolja

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

2 msk ingefära, riven

1 msk färsk gurkmeja, riven

3 dl röda linser

1/2 dl ekologiska russin

1 förp. krossade tomater

4 dl vatten

2 dl kokosmjölk

Till servering:

5 morötter, finrivna

100 g ekologisk babyspenat

1 kruka färsk koriander

havssalt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Ta fram en gryta eller en tjockbottnad kastrull och börja med att fräsa de torkade kryddorna på låg värme i olja tills det börjar dofta. Släng ner lök och vitlök och låt det bli mjukt. Häll sedan i ingefära, gurkmeja, linser, russin, tomatkross, vatten och kokosmjölk, och låt puttra på svag värme i ca 40 minuter tills du har en krämig linsgryta. Rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite extra vatten för en lösare eller krämigare gryta. Flytta kastrullen från värmen när du tycker att den är klar. För att smakerna ska komma fram får den gärna stå och dra sig lite innan servering.

Riv ett gäng morötter (skrubba väl och behåll skalet för att maximera näringsinnehållet) och skölj en rejäl näve spenat. Blanda sedan ner morötterna, spenaten och färsk koriander i grytan precis innan servering. Spara lite att ha vid sidan av också. Klart!

Anteckningar

TIPS!

Blanda ihop en stor kryddblandning (ta alla kryddor x 4, exempelvis) och förvara den i burk med lock. Nästa gång det är dags för linsgryta eller soppa så tar du bara 3 msk utav blandningen och häller rakt ner. Lätt som en plätt!