fbpx

#friskmat, Ann Fernholm

Post image

Världsdiabetesdagen – en manifestation mot sockret

Varje dag i två veckor lämnar vi över ordet till våra vänner på Kostfonden med Ann Fernholm i spetsen.

Vilken dag det blev igår! Tidigt på morgonen åkte Kostfonden mot TV4 och dukade i Nyhetsmorgon upp den mängd sötsaker som varje år produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj. Sedan fraktade vi alla sötsakerna – flera hundra kilo – till Mynttorget vid riksdagen, där ett flertal riksdagsledamöter besökte vårt tält.

Egentligen började dagen redan klockan fyra. Då publicerade Aftonbladet Kostfondens debattartikel, som handlade om socker, ökningen av livsstilssjukdomarna och att vi alla måste ta ett ansvar för att få ner överkonsumtionen av sötsaker. Vi uppmanade till exempel ägare av livsmedelsbutiker att flytta bort godiset från kassaköerna. Hungriga konsumenters sötsug genererar vinst, men fetma är den största riskfaktorn för cancer efter rökning. Det extra klirret i kassan kommer på bekostnad av att fler drabbas av cancer.

Kostfonden med i Nyhetsmorgon

Klockan 5.30 var vi sedan på plats i TV4:as studie för att duka upp alla de sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj varje år:

Vi hade försökt förbereda TV4 på att det var mycket, men borden de hade ställt fram räckte inte på långa vägar. En stor del av allt sött fick därför hamna på golvet. Har ni sett inslaget? Följ den här länken.

Vi vill passa på att tacka Pia af Rolén och Fabian Wendt som stig upp hiskeligt tidigt, helt ideellt, för att hjälpa oss att bära alla dessa sötsaker!

Årets sötsaksfest

Vår nästa anhalt var Mynttorget vid riksdagen. Där dukade vi återigen upp allt sött:

I många andra länder är läsk den största källan till socker, här i Sverige är det godis:

Det produceras 60 kg choklad och godis varje år åt en tvåbarnsfamilj. En del av allt detta slängs bort, men eftersom godis är hållbart är svinnet litet.

Alla i projektgruppen var dock ense om att läskigast på hela bordet var nog dessa munkar:

Ni undrar om riksdagen kommer att göra något åt det tillsatta sockret i våra livsmedel nu? Vi tror oss ha satt lite mera fart på den snöboll som redan har börjat rulla. En gång i tiden var det otänkbart att ta bort rökrummen från sjukhuset. Vi tror att det i framtiden kommer vara otänkbart att låta barn äta flingor som är lika söta som kakor till frukost.

Kika in här i morgon igen. Då fortsätter vi att syna sockret!

Vill du hjälpa Kostfonden att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43.

Dela

Kommentarer

  1. Jag vet att jag inte borde men jag dreglar när jag ser dessa bilder *insert shame face*.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.