Vi gör egen kombucha: förberedelsefasen (steg 1) – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vi gör egen kombucha: förberedelsefasen (steg 1)

fav

Dagens inlägg börjar med något så trevligt som ett boktips! Vår kära vän (och snart gästskribent här på Food Pharmacy) Soki Choi har som ni kanske vet skrivit boken Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna, och har ni inte läst den föreslår vi att ni ger er iväg till närmsta bokhandel/bibliotek/hemsida och slår till. Vi lovar er 205 sidor vansinnigt spännande läsning.

Vi dricker kombucha både i baren och efter träningspasset och har länge tänkt att vi borde testa att göra vår egen. Påhejade av Soki Choi (och kanske sporrade av Coca-Cola) har vi äntligen skrapat ihop tillräckligt med självförtroende för att sätta igång.

Målet är att kunna plocka fram några flaskor med egengjord kombucha till nyår. Normalt borde det inte behövas riktigt så lång tid, men för att vara på den säkra sidan kör vi igång redan nu. Vem vet, kanske misslyckas vi med vårt första försök? Även solen har ju sina fläckar.

För att göra din egen kombucha behöver du:

– en SCOBY + startvätska
– vatten
– svart, grönt eller vitt te (teblad eller tepåsar, men utan tillsatser som kan ta död på bakterier)
– socker
– en stor glasburk (3–4 l), en tygbit och ett gummiband
– några flaskor och etiketter

Enkelt förklarat är SCOBY en bakteriekultur som stimulerar bakterietillväxt i kombuchan. Om du någon gång har tittat ner i en pågående kombuchabryggning har du kanske sett en vitaktig, len svamp som ligger och guppar i vätskan. Det är just den geleiga te-svampen som kallas för SCOBY. Och när du gör egen kombucha är det SCOBYn som, tillsammans med startvätskan (några deciliter riktigt sur kombucha), driver fermenteringen framåt.

Allra enklast är att få en SCOBY och lite startvätska från en kompis som redan är igång. Vid varje bryggning skapas nämligen nya SCOBY-bebisar som antingen kan ges bort till snälla vänner eller bli startskottet för din nästa sats. Om du inte känner någon som gör egen kombucha köper du din SCOBY på Internet. Var noga med att alltid beställa en färsk svamp (inte torkad eller fryst) och se till att den kommer i minst 2 dl riktigt sur startvätska.

Du kan också göra din egen SCOBY utifrån en flaska opastöriserad och ofiltrerad kombucha som du blandar med te och socker. Det tar lite längre tid (ytterligare ca 3–4 veckor), men eftersom vi tycker det låter roligt är det just så vi kommer gå till väga. Om du också vill prova att göra din egen SCOBY kommer instruktionen här på bloggen imorgon.

Om ungefär en månad kickar vi sedan igång själva bryggningen och hemläxan till dess blir att fixa fram allt du behöver till din första alldeles egna kombucha. Följ listan här ovanför så ska det säkert gå bra. Vi lovar att ta fram både ett mer detaljerat recept och en idiotsäker steg-för-steg-guide med hjälp av kombuchaexperten Soki Choi. Fortsättning följer!

Orolig över sockret?
Det behöver du inte vara eftersom sockret bara är där som mat till din SCOBY. Utan socker överlever inte bakteriekulturen! Sockret äts upp av jästen under fermenteringsprocessen och drycken blir surare ju längre tid den får jäsa. Använd ekologiskt rörsocker och fuska inte från receptet. Har du i för lite socker kickar inte fermenteringsprocessen igång som den ska.

Vill du veta mer om kombucha föreslår vi att du läser Soki Chois bok Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Efter nyår kommer vi också att publicera en sammanfattning av hela kombucha-guiden här på bloggen. Där lär du dig hur du gör din alldeles egna kombucha – från start till färdig dryck.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.