Vi gör egen kombucha: förberedelsefasen (steg 1) – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vi gör egen kombucha: förberedelsefasen (steg 1)

fav

Dagens inlägg börjar med något så trevligt som ett boktips! Vår kära vän (och snart gästskribent här på Food Pharmacy) Soki Choi har som ni kanske vet skrivit boken Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna, och har ni inte läst den föreslår vi att ni ger er iväg till närmsta bokhandel/bibliotek/hemsida och slår till. Vi lovar er 205 sidor vansinnigt spännande läsning.

Vi dricker kombucha både i baren och efter träningspasset och har länge tänkt att vi borde testa att göra vår egen. Påhejade av Soki Choi (och kanske sporrade av Coca-Cola) har vi äntligen skrapat ihop tillräckligt med självförtroende för att sätta igång.

Målet är att kunna plocka fram några flaskor med egengjord kombucha till nyår. Normalt borde det inte behövas riktigt så lång tid, men för att vara på den säkra sidan kör vi igång redan nu. Vem vet, kanske misslyckas vi med vårt första försök? Även solen har ju sina fläckar.

För att göra din egen kombucha behöver du:

– en SCOBY + startvätska
– vatten
– svart, grönt eller vitt te (teblad eller tepåsar, men utan tillsatser som kan ta död på bakterier)
– socker
– en stor glasburk (3–4 l), en tygbit och ett gummiband
– några flaskor och etiketter

Enkelt förklarat är SCOBY en bakteriekultur som stimulerar bakterietillväxt i kombuchan. Om du någon gång har tittat ner i en pågående kombuchabryggning har du kanske sett en vitaktig, len svamp som ligger och guppar i vätskan. Det är just den geleiga te-svampen som kallas för SCOBY. Och när du gör egen kombucha är det SCOBYn som, tillsammans med startvätskan (några deciliter riktigt sur kombucha), driver fermenteringen framåt.

Allra enklast är att få en SCOBY och lite startvätska från en kompis som redan är igång. Vid varje bryggning skapas nämligen nya SCOBY-bebisar som antingen kan ges bort till snälla vänner eller bli startskottet för din nästa sats. Om du inte känner någon som gör egen kombucha köper du din SCOBY på Internet. Var noga med att alltid beställa en färsk svamp (inte torkad eller fryst) och se till att den kommer i minst 2 dl riktigt sur startvätska.

Du kan också göra din egen SCOBY utifrån en flaska opastöriserad och ofiltrerad kombucha som du blandar med te och socker. Det tar lite längre tid (ytterligare ca 3–4 veckor), men eftersom vi tycker det låter roligt är det just så vi kommer gå till väga. Om du också vill prova att göra din egen SCOBY kommer instruktionen här på bloggen imorgon.

Om ungefär en månad kickar vi sedan igång själva bryggningen och hemläxan till dess blir att fixa fram allt du behöver till din första alldeles egna kombucha. Följ listan här ovanför så ska det säkert gå bra. Vi lovar att ta fram både ett mer detaljerat recept och en idiotsäker steg-för-steg-guide med hjälp av kombuchaexperten Soki Choi. Fortsättning följer!

Orolig över sockret?
Det behöver du inte vara eftersom sockret bara är där som mat till din SCOBY. Utan socker överlever inte bakteriekulturen! Sockret äts upp av jästen under fermenteringsprocessen och drycken blir surare ju längre tid den får jäsa. Använd ekologiskt rörsocker och fuska inte från receptet. Har du i för lite socker kickar inte fermenteringsprocessen igång som den ska.

Vill du veta mer om kombucha föreslår vi att du läser Soki Chois bok Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Efter nyår kommer vi också att publicera en sammanfattning av hela kombucha-guiden här på bloggen. Där lär du dig hur du gör din alldeles egna kombucha – från start till färdig dryck.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Emma Pettersson skriver:

  Hej!
  Vill tipsa er om kombuchaklubben på FB och http://egenkombucha.blogspot.com/ Ann-Jessica som driver dessa har koll på allt man behöver ha koll på om kombucha, tycker jag 🙂

  Där kan ni få en himla massa info om just kombucha, bl a om skillnaden mellan “köpekombucha” och “hemfermenterad” samt varför det är bättre att köpa/få ett startkitt att börja med istället för från köpe-flaska. För jag antar att ni vill göra eran kombucha för att det är nyttigt och då vill maxa antalet bra grejor? Stort lycka till 🙂

 2. Lovlilett skriver:

  Kan inte ni tipsa om vilka kombuchas (kombuchor? plural?) på marknaden som är bra? Ni nämnde häromdagen att vissa har onödigt tillsatt fruktjuice och socker som gör dem mindre nyttiga och jag har svårt att själv utläsa vilka som har för mycket socker utöver det som är bakteriekäk 🙂 Tack på förhand!

  1. Julia Axelsson skriver:

   Det finns flera bra alternativ. Släng ett öga på innehållsförteckningen och se så att de inte innehåller massa onödiga tillsatser och välj i den mån du kan ett ekologiskt alternativ.

 3. Ulrika Leksell Engström skriver:

  Hej!
  Vad kul att ni vill göra egen Kombucha – det är inte svårt och då vet ni att ni får riktigt nyttig Kombucha. OM ni för den på bästa sätt med bra råvaror och en bra startvätska. Inte för att vara negativ, men jag föreslår att ni kontaktar AnnJessica på Forsnäs Hemman, hon kan förklara för er varför ni inte ska brygga på annat än svart te. Vitt och grönt te utarmar bakterierna på sikt, onödigt. AnnJessica är otroligt duktig och påläst om kombucha (fd forksare så hon är noggrann) och hon brinner för att folk ska få så bra kombucha som möjligt.
  Hälsningar Ulrika
  Ps Jag tjänar inget på att tipsa om henne, vill bara att ni ska få det bösta 😊

 4. Jag har precis startat min första bryggning och har läst massor om kombucha den senaste tiden. Jag skulle vilja tipsa er om att starta med startvätska istället för färdigköpt på flaska. Det går helt enkelt inte att få en lika hälsosam kombucha på det sättet. Det finns bra information om varför på Forsnäs Hemmans hemsida.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.