fbpx Print

Ris à la Malta med långkörda juläpplen och mandarincurd

Scale

Ingredienser

Långkörda juläpplen:

6 små svenska äpplen

1 msk kokosolja

23 tsk kanel hackade mandlar

Ris á la Malta:

300 gram grötris

1 l kokosmjölk

1 vaniljstång

1 tsk honung

Mandarincurd:

10 mandariner

1 citron

2 msk agavesirap

3 msk kuzu

2 msk kokosgrädde

1 msk kokosfett

1 msk vatten

Instruktioner

Långkörda juläpplen:

Skär äpplena i tu och lägg i en panna. Behåll kärnhusen. Smält kokosoljan på låg värme och rör ner kanelen. Pensla på oljan på äpplena och krydda med lite extra kanel. Kör i ugnen i 60 min på 125 grader (beroende på ugn). Hacka mandlarna fint och strössla på äpplena när det är 10 min kvar.

Ris á la Malta:

Koka upp grötriset med kokosmjölken och låt koka på låg värme tills den är krämig och mjuk. Rör om då och då och se till att riset inte fastnar. Häll i lite vatten om den känns för tjock. Tillsätt vaniljstången och honungen och låt svalna en aning innan servering.

Mandarincurd:

Lös upp kuzun med vattnet. Pressa mandarinerna och citronen och blanda mandarinjuicen, önskad mängd zest och citronjuicen i en gryta. Tillsätt kuzun och koka upp på hög värme. Rör om tills krämen tjocknar och tillsätt därefter agaven, kokosgrädden och kokosoljan. Smaka av och tillsätt mer zest om så behövs.