Ledande experter eniga: rådet att begränsa mängden fett i maten saknar grund – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Ledande experter eniga: rådet att begränsa mängden fett i maten saknar grund

ann fernholm1971 fick svensken för första gången rådet att dra ner på mängden fett i maten. Som lägst skulle vi äta maximalt 30 energiprocent fett. Nu har några av världens ledande nutritionsexperter enats om att det ensidiga fokuset på mängden fett i maten har varit skadligt för vår hälsa, framförallt eftersom vi ersatte fettet med raffinerade kolhydrater.

 

 

Under de senaste dagarna har en rapport i tidskriften Science fått en hel del uppmärksamhet: Dietary fat: From Foe to friend? Fyra ledande nutritionsforskare har gått igenom vetenskapen på kostområdet och dragit slutsatsen att det inte spelar någon större roll hur mycket fett eller kolhydrater vi äter. Det viktigaste är att vi äter mat lagad på bra råvaror.

Rapporten är en uppgörelse med tallriksmodellen och de kostråd som vi har fått sedan 1971, där vi har uppmanats att begränsa mängden fett i maten och istället äta mer kolhydrater, som pasta. Som lägst rekommenderade Livsmedelsverket att maximalt 30 procent av våra kalorier fick komma från fett. Den som ville banta skulle till exempel skära ner på livsmedel som avokado och lax, eftersom de är feta. Istället för naturell yoghurt utvecklade också livsmedelsindustrin smaksatta och sötade lågfettyoghurts, som så småningom började nyckelhålsmärkas. Under lång tid spelade det ingen roll hur mycket socker livsmedelsindustrin hällde i lågfettyoghurten, Livsmedelsverket ansåg ändå att den var nyttig. Fram till 2005 kunde till och med glass nyckelhålsmärkas förutsatt att det var lite fett i.

Forskare eniga: Dra ner på socker och raffinerade spannmål

Istället för fet mat uppmanades vi alltså att äta mer socker och raffinerade kolhydrater, som ris, pasta och gärna en skiva bröd till maten. Det vita mjölet ansågs bättre än fett, eftersom det per gram innehöll färre kalorier. I den nya rapporten är det tydligt att detta smala fokus på mängden kalorier i maten har varit illa för vår hälsa:

Current evidence indicates that no specific carbohydrate-to-fat ratio in the diet is best for the general population. Nor do all diets, and calorie sources, have similar metabolic effects in everyone. With attention to diet quality—and specifically a focus on reducing processed foods, including sugar and refined grains—many people do relatively well with substantial variation in macronutrient composition.

Höj kraven på kostråden

Det är intressant hur denna viktiga rapport vinklas i svenska medier. Journalistens roll är att granska makten, vilket i det här fallet är staten, Livsmedelsverket och de experter som tar fram våra nordiska näringsrekommendationer. Men istället för att lyfta fram hur illa grundade kostråd vi har fått har SVT Nyheter följande rubrik: Nu är det slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater.

I artikeln står inte ett ord om att de statliga rekommendationerna sannolikt har bidragit till epidemierna av fetma och typ 2-diabetes. Det är synd, eftersom vi borde dra lärdom av det här hyfsat kostsamma misstaget. Tidigare i år publicerade SvD en serie artiklar av medicinjournalisten Gunilla Eldh och mig där vi gick igenom den vetenskapliga grunden för en rad offentliga kostråd, med målet att se vilka som vilar på så kallade randomiserade och kontrollerade studier. Sådana studier krävs för att bevisa effekten av ett kostråd och identifiera eventuella biverkningar. Inga av våra kostråd vilar på några sådana studier, och när det gäller de tidigare rekommendationerna kring bebisar och gluten kan man misstänka att även de har gjort mer skada än nytta. Rådet att vi ska dra ner på mängden salt är troligtvis också effektlöst, och kan i värsta fall vara skadligt.

Vi skulle alltså behöva en ordentligt kravhöjning när det gäller den vetenskapliga grunden för olika kostråd. Det ska bli spännande att se vad som händer nästa gång som de nordiska näringsrekommendationer revideras. Tror ni att gränserna för hur mycket fett och kolhydrater vi bör äta kommer att försvinna?

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Dennis Auer Gatti skriver:

  (Inte för att ni nånsin godkänner mina kommentarer men här är den)

  Den här återuppkommande argumentet som många anti socker experter som ni älskar att ta upp är att vi försökte en låg fett diet och det fungerade inte.

  Ja, det var rekommendationer på 60-70-talet skära ner på mängden fett i maten på grund av att vetenskapen visade en länk till hjärtsjukdomar.

  Problemet är att vi aldrig drog ner på fettintaget.

  Sedan 70-talet äter vi mycket mer fett. Vi började också äta mer lågfett produkter som också resulterade i att öka vårt socker och våra totala kaloriintag. MEN! vi slutade aldrig äta fett och animaliska produkter.

  Vi äter dem ännu mer nu än vi någonsin gjorde tidigare, och vi är fetare och mer sjuka än vi någonsin har varit.

  Så ni har inte hela sanningen med i bilden.

  För att helt förstå problemet måste man titta övergripande på den totala mängden kalorier vi konsumerar. Den kurvan har gått stadigt uppåt sen slutet på 70-talet, och i och med den stadiga kurva uppåt har också fetma, diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, cancer etc också stadigt ökat i samma takt. Men att säga att det beror på alla nyckelhålsmärkta lågfettsprodukter och raffinerat spannmål stämmer inte.

  Ni nämner också att ni önskar en högre krav på forskningen och studierna gjorda. Det har vi redan, exemplevis har vi randomiserade kontroll studier (RCT) vilket är guldstandarden för alla studier som visar på att en vegansk kost låg på fett är den mest optimala för att förebygga och till och med omvända hjärt och kärlsjukdomar. Bättre bevis går ju inte att ta fram och ni är ändå inte nöjda??

 2. Andreas skriver:

  #EATLancet säger jag bara. Precis motsatt, mer socker men nu mindre kött. Baserat på vilka studier?
  Livsmedelsverket är redan uppslukade och i full fart med att anamma EATs kostråd. Kanske mer baserat på miljöaspekten än människors häls. Man kan undra om det verkligen är livsmedelsverkets uppgift att rekommendera kost utifrån ett klimatperspektiv. Det är snarare nödvändigt med en bra diskussion mellan miljövänlig och hälsosam kost. Det finns stor oenighet gällande vilken kost som påverkar klimatet mest. En klok man sa: “felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel”.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.