fbpx

Soki Choi

Post image

Psykofarmaka eller psykobiotika?

I dag lämnar vi över ordet till vår nya gästskribent: Soki Choi. Soki, PhD, med dr, har forskat på komplexa system vid Karolinska Institutet och Harvard. Efter att ha arbetat tio år innanför sjukvårdens murar, brinner Soki idag för att sprida banbrytande spetskunskap, som hjälper människor att i tid skydda vår kronjuvel: hjärnan. Därför har hon skrivit boken “Kimchi och Kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”, som toppat försäljningslistorna sen den kom ut nu i höstas. Soki, scenen är din!

Hur knasigt är inte det att forskare nyligen har “upptäckt” ett nytt superorgan i våra egna tarmar? Tarmfloran väger alltså lika mycket som hjärnan och anses tillsammans med tarmen konkurrera med hjärnan i flera grenar. Ta bara lyckomolekylen serotonin, som till 90% tillverkas i tarmen och endast 10% i hjärnan. Eller belöningsmolekylen dopamin, som tillverkas till 50% i tarmen. Listan kan fortsätta …

Visste du förresten att du just nu går omkring med nästan två mjölkpaket fyllda med biljoner utommänskliga kryp, som tillverkar alltifrån vitaminer, hormoner till signalsubstanser i din tarm. Alltså, det var inte särskilt länge sen som alla bakterier betraktades som onda och skulle utrotas till varje pris. Kanske inte så konstigt med tanke på att bakterier som Yersinia Pestis (pesten) tog död på 200 miljoner dvs nästan halva Europas befolkning under 1300-talet. Så bakterier har gått från att ha betraktats som varelser som orsakar sjukdomar och annat otrevligt, till att bli den stora superstjärnan bland våra organ – en imponerande statusresa!

Den sena upptäckten av mikrobiomets (fint ord för tarmflorans gener) avgörande roll för vår hälsa har skapat en sällan skådad kapplöpning bland forskare. Bara förra året publicerades över 10 000 vetenskapliga artiklar, vilket motsvarar mer än en artikel i timmen. Och i år har hastigheten skruvats upp ännu mer!

I takt med den snabbt växande högen av studier har strålkastarna den senaste tiden riktats mot “The Gut-Brain-Axis” dvs kopplingen mellan tarmbakterier, tarmen och hjärnan. Banbrytande studier visar nämligen nu att allt från stress, ångest, depression, alzheimer, parkinson, autism och adhd går att relatera till en illa sammansatt tarmflora. När jag läste in mig på all relevant forskning inför skrivandet av min bok var jag tvungen att läsa vissa studier om och om och om igen. Förutom att det var så spännande resultat hade jag ibland svårt att själv tro på dem. För vem kunde ana att fibrer och bakterier som du hittar i växtbaserad och fermenterad mat som kimchi och yoghurt kunde vara lika effektiva som starka antidepressiva och ångestdämpande läkemedel som Prozac och Valium, fast utan läskiga biverkningar? Eller att fekal transplantation (fint ord för bajsöverföring) radikalt kan förbättra symptom hos barn med autism? Även om dessa studier behöver upprepas, så pekar ett berg av djurstudier redan nu på att vissa fibrer och bakterier de facto har medicinsk behandlingspotential, som åtminstone kan komplettera psykofarmaka. På medicinskt språk kallas de för psykobiotika. Så lägg det på minnet. Termen “psychobiotics” myntades för övrigt år 2013 av forskarna Ted Dinan och John Cryan, som ett sätt att urskilja de bakterier, som har stärkande effekter på hjärnan och vårt psyke. Numera ingår även de fibrer som stimulerar bakteriernas tillverkning av serotonin, dopamin, smörsyra och andra neuroaktiva ämnen.

Även om det är frestande att sluta äta medicin eller utföra en fekal transplantation i köket, så ber jag dig att inte göra det. För även om bajsöverföring är ett effektivt sätt att byta ut sin tarmflora på, så är det fortfarande ett forskningsprotokoll som används i labbmiljö. Betydligt säkrare och dessutom godare är att försöka äta sig till en starkare hjärna i skyddande syfte. Och för att hjälpa dig på traven har jag i min bok sammanställt en topp-tio-lista med de mest beforskade psykobiotiska bakterierna, som har visat sig vara effektiva mot just psykisk ohälsa. Se den som en bakteriell kunskapskarta som kan guida dig till en friskare tarmflora och framför allt en starkare hjärna. Kan behövas nu när deadlines och julstress lurar runt hörnet. Lycka till och god jul!

Ta reda på vad Soki Choi gör när hon inte skriver för oss på Food Pharmacy här, följ henne på www.sokichoi.com eller klicka hem hennes senaste bok (rekommenderas varmt) “Kimchi och Kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” här. Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.