fbpx Print

Pumpakräm med lingon, fräst svamp och grönkål

Scale

Ingredienser

1 stor pumpa, minst ett kilo

1 tsk malen kanel

1 dl vatten

200 g grönkål

100 g lingon, frysta tinade + extra till garnering

500 gram blandad svamp, exempelvis skogschampinjoner och trattkantareller

46 svenska vinteräpplen

1 näve färsk persilja, finhackad

kallpressad rapsolja

oraffinerat salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

kokta linser, exempelvis belugalinser eller gotlandslinser

valnötter (gärna svenska)

Instruktioner

Tvätta och dela pumpan på mitten, kärna ur och skär i bitar. Ånga pumpan i 15 minuter. Skölj av grönkålen, ta bort den grövsta biten av stjälken och riv bladen i mindre bitar. När pumpan ångat i 15 minuter kan du lägga på grönkålen ovanpå och låta ånga i ytterligare 3-5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft locket, akta dig för den heta ångan, och lägg grönkålen i en skål. Ringla över lite olja och en nypa salt och blanda runt. Mixa pumpa, kanel och vatten till en puré. Smaka av med salt. Vänd ner lingonen.

Borsta svampen. Ta ett gäng äpplen och skär i bitar. Fräs svampen i en torr stekpanna på låg värme. Här behövs ingen olja eftersom svampen släpper ifrån sig så mycket vätska. När vätskan ångat bort är det dags att slänga i äpplena, och lite olja. Låt fräsa, fortfarande på svag värme, tills äpplena mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja. Fördela pumpakrämen på 4 tallrikar. Toppa med svampfräset, linser och grönkål. Toppa med lite extra lingon och valnötter.