fbpx

Podd, Recept

Post image

Vårt bästa recept på veganska lussekatter

I dagens podd (lyssna här) pratar vi om allt mellan himmel och jord, dvs gynekologer och saffran. Lina delar bland annat med sig av en ny studie som visar att saffran har en god inverkan på nedstämdhet och depression, och med detta i bakhuvudet bad vi Julia baka ett gäng veganska lussekatter till kontoret.

Vi har väl förresten berättat om vår fantastiska kollega Julia som snor ihop goda saker till oss och våra tarmfloror varje vecka? Sagt och gjort, dagen därpå kom hon tillbaka med 10 gyllene gräddade kissemissar som får den mest frusna typen att vilja ha december året om.

– Gissa den hemliga ingrediensen? sa Julia och tittade på oss med förväntansfull blick.

– Saffran? svarade Mia och insåg direkt hur slapp hennes gissning var.

– Broccoli? svarade Lina för att kompensera Mias lama försök, ty så jobbar gamla vänner.

– Nästan! kluckade Julia glatt och höll glatt upp ett knippe morötter.

Så här kommer receptet på supergoda veganska lussekatter, ink morötter. Och när vi ändå har ångan uppe slänger vi med ett recept på en väldigt god cashewkräm också, som du kan breda i mitten av bullarna för ännu mer sötma. Det är ett extra moment och kräver förstås sin lilla tid, men har du inte bråttom så kan det vara de bäst investerade minuterna i december.

Veganska lussekatter
(10 kissemissar)

6 dl havregryn
4 dl bovetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 paket saffran
2 morötter
5 msk kokosolja
3 msk mandelsmör
2 dl havremjölk
10-15 dadlar (beroende på hur söta du vill ha dem)

Cashewkräm:
2 dl blötlagda cashenötter (1-2 timmar)
10 dadlar
0,5 dl havremjölk

Sätt ugnen på 120-150 grader (beroende på hur brådis du har). Kör havregrynen i en blender tills det blir ett mjöl. Blanda i resten av de torra ingredienserna. Kör morötter, kokosolja, mandelsmör, havremjölk och dadlar i en blender till en smet. Blanda med de torra ingredienserna och knåda till en fast deg. Låt jäsa cirka 1 timme. Gör 10 bollar och rulla ut till lussekatter (alt kavla ut degen, ber ut cashewkrämen och rulla ihop degen innan du rullar själva lussekatten). In i ugnen i cirka 45-60 minuter.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden, ta en titt i vår shop och handla vår första bok här och nya kokboken här.

 

 

Print

Veganska lussekatter

  • Författare: Food Pharmacy
  • Serverar: 10 stycken 1x
Scale

Ingredienser

6 dl havregryn

4 dl bovetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2 paket saffran

2 morötter

5 msk kokosolja

3 msk mandelsmör

2 dl havremjölk

1015 dadlar (beroende på hur söta du vill ha dem)

Cashewkräm:

2 dl blötlagda cashenötter (en-två timmar)

10 dadlar

1/2 dl havremjölk

Så här gör du

Sätt ugnen på 120-150 grader (beroende på hur brådis du har). Kör havregrynen i en blender tills det blir ett mjöl. Blanda i resten av de torra ingredienserna. Kör morötter, kokosolja, mandelsmör, havremjölk och dadlar i en blender till en smet. Blanda med de torra ingredienserna och knåda till en fast deg. Låt jäsa cirka 1 timme. Gör 10 bollar och rulla ut till lussekatter (alt kavla ut degen, ber ut cashewkrämen och rulla ihop degen innan du rullar själva lussekatten). In i ugnen i cirka 45-60 minuter.

Dela

Kommentarer

  1. Ser strålande ut!

    Jag har följt er blogg länge nu och haft mycket glädje av den. Men jag har en fråga. Kanske kan det vara den bästa fråga ni någonsin fått. Är ni beredda? Bra!

    När man tillsätter tarmbakterier från mjölksyrade grönsaker (till exempel), kan man få in nya arter i tarmfloran, eller får man bara fler av de bakterier man redan har? Jag förstår om ni inte har tid att svara. Men kanske har ni lust att göra det, eftersom frågan är så bra! 🙂

  2. Är det meningsfullt med jäsning då de inte innehåller jäst?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Vi låter den vila en aning för att den ska dra ihop sig fint innan gräddning!

  3. Pernilla skriver:

    Hej! Låter underbart, tusen tack! Undrar bara över det här med jäsning, när degen saknar jäst? Tacksam för svar!

  4. Camilla Sunesson skriver:

    Vad goda de ser ut! Är det mandel ni har ovanpå dem.

  5. Varför blir de gröna?

  6. Det är bikarbonat och bakpulver i degen. Det är jäsmedel.

  7. Jag använder ibland cashewnötter i min havregrynsgröt, varje gång jag gör det blir cashenötterna gröna vid upphettningen, kanske är det så även denna gång?
    Allt gott // Anna

  8. Evelina Ström skriver:

    Det blir en smet och ingen deg för mig, gick inte att knåda och rulla till lussekatter så det fick bli små runda bullar. Nån annan med samma problem?

    1. Julia Axelsson skriver:

      Aj aj, testa att ha i lite mer mjöl nästa gång!

  9. Tack! Julen är räddad! Äh, livet är räddat! Överväger på allvar att ge er första bok som julklapp till alla som ska få.
    Mvh nyfrälst osv. Nästan pm(d)s-fri osv.

  10. Min fru äter (förutom vete/råg/korn/havre) f.n. inte bovete. Vad passar bäst att ersätta det med?
    Hon använder (mest) majsmjöl, rårismjöl, quinoamjöl, kikärtsmjöl, mandelmjöl, potatismjöl.
    Något förslag?

    …ja sen var det havregrynen då. Kanske ersätta med quinoa-flingor, men de är lite bittra…
    Morötter är också en hake i vårt fall, men sötpotatis kanske inte är en så dum idé…

    Vi får se vilket år jag hinner testa…
    /M

  11. Bullarna smakar gott men de blev alldelles för hårda och kompakta. Jag ska prova att baka med ett annat mjöl för att få fluffigare bullar.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.
Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.