Vi gör egen kombucha: grundrecept (steg 3) – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vi gör egen kombucha: grundrecept (steg 3)

fav

För ett litet tag sedan påbörjade vi ett nytt projekt här på bloggen, nämligen att brygga vår alldeles egna kombucha (för dig som missat så finns steg 1 och steg 2 i guiden här och här). Efter veckor av väntan är vår SCOBY och startvätska nu redo för den första bryggningen.

Du anar nästan hur förväntansfulla och peppade vi är på att äntligen få komma igång va? Om du själv inte har lyckats/orkat/velat odla fram din egen SCOBY går det precis lika bra att få en kombuchakultur och några deciliter surmulen startvätska av en vän, alternativt klicka hem ett startpaket på nätet.

(Okej okej, vi erkänner väl då: vi, för att citera våra tioåringar, “failade” totalt med vår egna SCOBY och tvingades hälla ut den i vasken. Men lyckligtvis har vi ju lärt känna Dr Soki Choi som snabbt försedde oss med två bauta-SCOBYS. Vi ber nu till gud att vi inte lyckas ha ihjäl även dessa.)

Kolla här:

Med lite god vilja ser den ju nästan ut som en sydfransk brylépudding. Inte det? Strunt samma, nu åker vi!

Grundrecept: kombucha på vitt te
(4 liter)

3 liter vatten
4 msk vitt te (alt. 8 tepåsar)
3 dl råsocker
1 liter kombucha (startvätska)
1 SCOBY

Dessutom behöver du:

en stor glasburk, en tygbit och ett gummiband
en tratt och en sil
några flaskor och etiketter

Koka upp vattnet, lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur. Sila bort tebladen (eller ta bort tepåsarna) och häll över i en stor, rengjord glasburk. Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i SCOBYn. Spänn fast en tunn tygbit som lock med hjälp av ett gummiband. Låt glasburken stå orörd i rumstemperatur i 7–12 dagar.

Provsmaka från dag 7 (använd ett rent sugrör så att det inte råkar komma smuts i kombuchan) och sedan varje dag till dess att du är nöjd med smaken. När kombuchan är färdig ska du förvara den i kylskåp så att fermenteringsprocessen stannar av.

Smaken på kombuchan förändras under jäsprocessen och varierar från söt, fruktig och bubblig till mer vinägerliknande om den får stå under en längre tid. Och precis som hos till exempel ost, yoghurt, vin och surkål hjälper fermenteringsprocessen till att skapa hälsosamma och snälla bakterier. Efter någon vecka eller två har du ett lätt fermenterat te med levande bakteriekultur.

Om du är nöjd med kombuchan som den är tappar du upp den på rengjorda glasflaskor och förvarar den i kylen. Den blir surare ju längre den står men kommer hålla sig god i flera månader! Vill du smaksätta din kombucha kan du vänta lite med att tappa upp den på flaskor. Vi lovar nämligen att publicera Soki Chois bästa tips för smaksatt kombucha här på bloggen inom kort. Håll utkik!

Vadå levande bakteriekultur?
En flaska kombucha är fullproppad med snälla mjölksyrebakterier och organiska syror som har visat sig bidra till både friskare tarmflora och starkare hjärna. Efter några veckors jäsning innehåller en milliliter kombucha så mycket som en miljon bakterier. Exakt vilka bakterier det rör sig om kan variera något, men normalt hittar vi bakteriesläktena Lactobacillus och Bifidobacterium, som bland annat är kända för sina psykobiotiska egenskaper (de stärker hjärnhälsan).

I vilken temperatur kan jag förvara kombuchan?
Under själva fermenteringsprocessen ska den stå i rumstemperatur eller några grader varmare. Ovanpå kylskåpet brukar vara bra. Ju lägre temperatur, desto långsammare fermentering. När kombuchan är färdig och du vill att fermenteringen ska stanna av ställer du drycken i kylskåpet.

Vad tusan gör jag med SCOBYn?
Redan vid din första bryggning kommer din SCOBY, eller kombuchakultur, att föröka sig och bilda nya bebisar. Dessa använder du sedan till kommande bryggningar, tillsammans med några deciliter riktigt sur kombucha som du sparar (startvätska). Du kan också ge bort en bebis-SCOBY och lite startvätska till en vän. Men håll koll på din kombuchakultur! Ser den konstig ut, samtidigt som kombuchan smakar märkligt, är det bäst att slänga kulturen och börja med en ny.

Vill du veta mer om kombucha föreslår vi att du läser Soki Chois bok Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Efter nyår kommer vi också att publicera en sammanfattning av hela kombucha-guiden här på bloggen. Där lär du dig hur du gör din alldeles egna kombucha – från start till färdig dryck.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden, ta en titt i vår shopoch handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.