Vi gör egen kombucha: grundrecept (steg 3) – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vi gör egen kombucha: grundrecept (steg 3)

fav

För ett litet tag sedan påbörjade vi ett nytt projekt här på bloggen, nämligen att brygga vår alldeles egna kombucha (för dig som missat så finns steg 1 och steg 2 i guiden här och här). Efter veckor av väntan är vår SCOBY och startvätska nu redo för den första bryggningen.

Du anar nästan hur förväntansfulla och peppade vi är på att äntligen få komma igång va? Om du själv inte har lyckats/orkat/velat odla fram din egen SCOBY går det precis lika bra att få en kombuchakultur och några deciliter surmulen startvätska av en vän, alternativt klicka hem ett startpaket på nätet.

(Okej okej, vi erkänner väl då: vi, för att citera våra tioåringar, “failade” totalt med vår egna SCOBY och tvingades hälla ut den i vasken. Men lyckligtvis har vi ju lärt känna Dr Soki Choi som snabbt försedde oss med två bauta-SCOBYS. Vi ber nu till gud att vi inte lyckas ha ihjäl även dessa.)

Kolla här:

Med lite god vilja ser den ju nästan ut som en sydfransk brylépudding. Inte det? Strunt samma, nu åker vi!

Grundrecept: kombucha på vitt te
(4 liter)

3 liter vatten
4 msk vitt te (alt. 8 tepåsar)
3 dl råsocker
1 liter kombucha (startvätska)
1 SCOBY

Dessutom behöver du:

en stor glasburk, en tygbit och ett gummiband
en tratt och en sil
några flaskor och etiketter

Koka upp vattnet, lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur. Sila bort tebladen (eller ta bort tepåsarna) och häll över i en stor, rengjord glasburk. Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i SCOBYn. Spänn fast en tunn tygbit som lock med hjälp av ett gummiband. Låt glasburken stå orörd i rumstemperatur i 7–12 dagar.

Provsmaka från dag 7 (använd ett rent sugrör så att det inte råkar komma smuts i kombuchan) och sedan varje dag till dess att du är nöjd med smaken. När kombuchan är färdig ska du förvara den i kylskåp så att fermenteringsprocessen stannar av.

Smaken på kombuchan förändras under jäsprocessen och varierar från söt, fruktig och bubblig till mer vinägerliknande om den får stå under en längre tid. Och precis som hos till exempel ost, yoghurt, vin och surkål hjälper fermenteringsprocessen till att skapa hälsosamma och snälla bakterier. Efter någon vecka eller två har du ett lätt fermenterat te med levande bakteriekultur.

Om du är nöjd med kombuchan som den är tappar du upp den på rengjorda glasflaskor och förvarar den i kylen. Den blir surare ju längre den står men kommer hålla sig god i flera månader! Vill du smaksätta din kombucha kan du vänta lite med att tappa upp den på flaskor. Vi lovar nämligen att publicera Soki Chois bästa tips för smaksatt kombucha här på bloggen inom kort. Håll utkik!

Vadå levande bakteriekultur?
En flaska kombucha är fullproppad med snälla mjölksyrebakterier och organiska syror som har visat sig bidra till både friskare tarmflora och starkare hjärna. Efter några veckors jäsning innehåller en milliliter kombucha så mycket som en miljon bakterier. Exakt vilka bakterier det rör sig om kan variera något, men normalt hittar vi bakteriesläktena Lactobacillus och Bifidobacterium, som bland annat är kända för sina psykobiotiska egenskaper (de stärker hjärnhälsan).

I vilken temperatur kan jag förvara kombuchan?
Under själva fermenteringsprocessen ska den stå i rumstemperatur eller några grader varmare. Ovanpå kylskåpet brukar vara bra. Ju lägre temperatur, desto långsammare fermentering. När kombuchan är färdig och du vill att fermenteringen ska stanna av ställer du drycken i kylskåpet.

Vad tusan gör jag med SCOBYn?
Redan vid din första bryggning kommer din SCOBY, eller kombuchakultur, att föröka sig och bilda nya bebisar. Dessa använder du sedan till kommande bryggningar, tillsammans med några deciliter riktigt sur kombucha som du sparar (startvätska). Du kan också ge bort en bebis-SCOBY och lite startvätska till en vän. Men håll koll på din kombuchakultur! Ser den konstig ut, samtidigt som kombuchan smakar märkligt, är det bäst att slänga kulturen och börja med en ny.

Vill du veta mer om kombucha föreslår vi att du läser Soki Chois bok Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Efter nyår kommer vi också att publicera en sammanfattning av hela kombucha-guiden här på bloggen. Där lär du dig hur du gör din alldeles egna kombucha – från start till färdig dryck.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden, ta en titt i vår shopoch handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

 1. Siv Karlsson skriver:

  Vill så gärna göra men har lite mycket någon månad framöver. Men sen kör jag igång det här och bräcker makens ölbrygd moahaha! Finns det någon färdig kombucha att rekommendera?

 2. Lena Lilliér skriver:

  Jag har scobys över om någon vill ha. Jag kan ta med till Helsingborg / Malmö eller också får du hämta i Kågeröd vid Söderåsen.

  1. Hej. Har du fortfarande något Scoby kvar eller vet var man kan få tag på en i Malmö med omnejd?

 3. Som jag väntat på ert resultat! Då mitt försök gick åt skogen ?? Som tur var fick jag två rediga SCOBYs av en kompis !

 4. Jag gör vattenkefir. Det ger en god dryck efter några dagar. Förhoppningsvis finns det goda bakterier också.

 5. Gjorde min egna SCOBY i samband med att ni la upp receptet- lyckades trots att jag råkade använda smaksatt vitt te! Orkade inte vänta på vidare instruktioner på bloggen så nu ligger redan första riktiga satsen i flaskor (fermenterade i 8 dagar), ska försöka få lite kolsyra i dem innan de läggs i kylen. Så spännande! Visade stolt kompisarna som äcklat rynkade på näsan åt SCOBY:n men desto mer till mig antar jag…

 6. Hej!
  Min kombucha står nu på bryggning. Men jag undrar vad jag skall göra med min Scoby när jag är nöjd med bryggningen? Skall jag lägga tillbaka Scoby i start vätskan?
  Tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Ida

 7. Hej! Kul att läsa! Jag började göra min egna kombucha för några veckor sedan. Allt gick bra fram till att jag skulle byta te. Min scoby nu har åkt ner till botten 🙁 Men, det har skapatd en ny på ytan. Vet ni om den kan göra så? Eller blir den ej drickbar? Tycker att kombucha för det mesta ser rätt äckligt ut, frågan är ju bara huuur äcklig den får se ut!

 8. Vet ni vad som gjorde att ni inte lyckades med att göra en egen Scoby? (Så kan jag lära mig av era misstag)

  1. Julia Axelsson skriver:

   Vi (läs en kollega) råkade stänga igen vår lilla burk så vår scoby inte fick luft!

 9. Elise skriver:

  Hej! Har just fått en kombuchasvamp av en vän, eller Scoby som den tydligen också kallas 🙂 letade runt på nätet och hittade ert inlägg 🙂 men vad jag inte fattar är hur man får nya scobys? Bebisar liksom? Vart och hur bildas dom? Tack på förhand! 🙂

 10. K@rin skriver:

  Jag har gjort Kombucha i många år. Det är viktigt hur man sköter sin SCOBY och vilket te man använder. Har lärt mig mycket på denna hemsida, där även referenser till forskning finns.
  https://www.egenkombucha.se/

  Finns även en bra FB grupp att ställa frågor i.
  https://www.facebook.com/groups/kombuchaklubben/?multi_permalinks=2189170327871122&notif_id=1557438305746084&notif_t=group_highlights

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.