Vi gör egen kombucha: smaksättning (steg 4) – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Vi gör egen kombucha: smaksättning (steg 4)

fav

Hejsan hoppsan, vilket lång paus vi tog från bloggen. Så otroligt skönt att vara lite julledig och nu minst lika kul att komma tillbaka!

Så, idag har vi kommit fram till steg 4 i vår kombucha-guide. Vill du läsa i kapp finns allt du behöver veta i steg 1, steg 2 och steg 3.

Vår alldeles egna kombucha är nu färdig och står i kylen (eller rättare sagt – en av våra två kombuchas står i kylen … den andra satte ett filmteam på ett tätslutande lock på under en reklamfilmsinspelning = ingen bra idé visade det sig). Men men, den andra kombuchan lever och frodas  och det går naturligtvis utmärkt att dricka den nu precis som den är. Men om du (som vi) vill testa att smaksätta kombuchan är det nu dags för en andra fermentering. I samband med smaksättningen ökar du också kolsyran i drycken, vilket kan vara härligt om du vill att den ska bli lite extra bubblig och lyxig inför nyår.

Att smaksätta kombuchan är inte alls så komplicerat som det kanske låter. Du tillför bara fruktjuice, frukt eller bär som innehåller socker till din grundbryggning, och låter sedan drycken fermentera en gång till. Till detta lätt som en plätt:a behöver du:

– färdig kombucha enligt Soki Chois grundrecept (som du hittar här)
– färskpressad fruktjuice, frukt eller bär
– en tratt, några flaskor och etiketter

Börja med att rengöra all utrustning noggrant, både trattar, flaskor, nävar och annat du kan tänkas använda. Precis som vid all fermentering är det A och O att tänka på hygienen, annars kan fel bakterier föröka sig och de snälla bakterierna dö. Tillsätt önskad smaksättning i väl rengjorda flaskor (tänk 1 del fruktjuice, frukt eller bär till 4 delar kombucha). Förslag på smaksättningar är t.ex. äpple och mynta, päron och ingefära eller varför inte ett gäng hederliga blåbär. Experimentera!

Fyll sedan på med kombucha och förslut flaskorna väl. Låt flaskorna stå orörda i rumstemperatur i 2–4 dagar. Nu sker en så kallad efterfermentering som bland annat ger drycken mer kolsyra. Efter några dagar är den smaksatta drycken färdig och för att den inte ska fortsätta jäsa ställer du den i kylen. Hållbarhet: minst en månad. Se upp med kolsyran första gången du öppnar flaskan (kanske vill du stå över diskhon för säkerhets skull?).

För bubbliga nyårsrecept med kombucha tittar du in på bloggen imorgon, för då publicerar vi Soki Chois bästa recept på alkoholfria kombuchadrinkar.

Vill du göra mer kombucha?
Spara några deciliter av din grundbryggning, tillsammans med en SCOBY-bebis, innan du smaksätter kombuchan. Häll över och förvara i en ren glasburk med ett fastspänt tygstycke som lock, och använd som startvätska till nästa bryggning. Lätt som en plätt!

Hur är det med vitaminerna i kombucha?
Kombucha är framför allt rik på B-vitaminer, och du hittar både B1, B2, B6, B12 och B9 (folsyra), samt vitamin C. Det är själva fermenteringen, eller när jästen i kombuchan bryter ner sockret, som ökar halten av vitaminer. Därför finns det cirka 200 % mer B-vitaminer i kombucha än i vanligt te. Halterna av både B- och C-vitaminer ökar ju mer drycken får jäsa.

Vill du veta mer om kombucha föreslår vi att du läser Soki Chois bok Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Efter nyår kommer vi också att publicera en sammanfattning av hela kombucha-guiden här på bloggen. Där lär du dig hur du gör din alldeles egna kombucha – från start till färdig dryck.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.