4 dl kokt hel amaranth
2 dl osötad mandeldryck
1/2 tsk malen kardemumma
1 krm havssalt
Ingefärskokta päron:
1 päron, tärnat
1/2 dl vatten
1 tsk malen ingefära
Dadelkaramell:
5 färska dadlar, urkärnade
1/2 dl vatten eller mandeldryck
1 krm havssalt
Topping:
1/2 dl björnbär
ev. groddar eller skott
Värm upp de kokta amaranthfröna (som du kanske har förberett och hittar i kylen) tillsammans med mandeldryck, kardemumma och salt. Låt sjuda i 1 minut tills du får en krämig och len gröt.
Lägg pärontärningarna i en kastrull tillsammans med vatten och ingefära. Sjud på medelvärme tills päronet mjuknar och blir lätt gyllene, och vattnet har puttrat bort. Använd en stavmixer och mixa sedan dadlar, vatten och salt till en slät karamellsås. Fördela amaranthgröten i två skålar och ringla över en sked dadelkaramell i varje skål (resten går fint att förvara i kylskåp i upp till 2 veckor). Toppa gröten med päron och björnbär och eventuellt groddar eller skott.