fbpx

Karolinska Institutet

Post image

Årets nyårslöfte – att äta epismart

Låter det krångligt att äta epismart? Och undrar du varför du ska göra det? Som läsare av den här bloggen och Food Pharmacys böcker kan jag glädja dig med att du redan kommit en bra bit på vägen. Med siktet inställt på deras tjugo budord har du faktiskt redan infriat ditt nyårslöfte. Låt mig förklara.

Äter du mycket gröna bladgrönsaker, håller dig till skonsamma tillagningssätt (till exempel tillagning vid lägre temperaturer), undviker processad mat och väljer ekologiskt så att inte vitaminer och andra viktiga näringsämnen förstörs – ja, då är du en bra bit på vägen mot att äta epismart! För att modifiera ditt DNA så måste du nämligen få i dig de näringsämnen som kan donera en metylgrupp till dig, och dessa får du genom maten du äter. Folat/folsyra (B9) är två sådana exempel.

Men varför ska man äta epismart då? Jo, som jag tidigare skrivit om så är epigenetiska processer som till exempel ovan nämnda DNA-metylering viktiga för att vår kropp ska fungera normalt (läs mer om epigenitikens abc här och bakteriernas epigenitik här). Och vad händer när man inte gör det då? Jo, vissa substanser som till exempel alkohol kan faktiskt hämma upptaget av folat. Tillsammans med forskarkollegor från flera olika länder studerade vi alkoholens inverkan på hjärnan. I denna ännu opublicerade studie, kunde vi visa att epigenetiska förändringar i form av metylerinsförändringar hade skett i hjärnan hos alkoholberoende. En av de mest intressanta förändringarna skedde i en gen som tidigare kopplats samman med olika psykiatriska sjukdomar och demens, men inte med alkoholism. Vidare kunde vi visa att även denna gen även var associerad med alkoholintag. Spännande var också att en viss variant av denna gen och dess metyleringsstatus även kunde kopplas till en ökad risk för återfall efter avslutad behandling.

Så avslutningsvis, ett råd (hur uttjatat det nu än är):

Ät och drick varierat och lagom mycket av allt. För det är inte bara folat som behövs utan även av andra B-vitaminer från både animaliska och vegetabilistka källor samt C-vitamin och järn för att våra livsnödvändig epigenetiska processer ska fungera.

Så varsågod – ett nyårslöfte som kanske redan är infriat?

Louise Sjöholm har en grundutbildning i molekylärbiologi och en doktorsexamen i depressionsgenetik från Karolinska Institutet. Sedan sju år tillbaka jobbar hon som epigenetiker och forskar kring mag-tarmkanalens roll i autoimmuna sjukdomar, alltså sjukdomar där kroppens immunförsvar angriper den egna vävnaden. Hon är även intresserad av att förstå  bakteriernas epigenetik och dess koppling till hälsa och sjukdom. Åsikterna i krönikan är skribentens egna.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.