fbpx Print

Quinoa- och broccolisallad med svarta bönor, misomarinerade rotsaker och gurkmejahummus

Scale

Ingredienser

1 broccoli

1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger

4 dl förkokta svarta bönor

1 fänkål, hyvlad (använd gärna en mandolin annars funkar osthyvel eller en vass kniv)

400 g morötter

400 g palsternackor

1 msk ekologisk ljus misopasta

2 1/2 msk kallpressad rapsolja

1 msk vatten

70 g ekologisk babyspenat

Valfria groddar

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Förberedda komponenter:

4 portioner svart quinoa

4 portioner gurkmejahummus

Rostade, eller naturella, fröer och/eller nötter

Instruktioner

Sjud 2 dl röda linser enligt anvisning på förpackningen, på låg värme. Häll av överbliven vätska och låt rinna av ordentligt (annars blir det mer av en soppa än hummus). Mixa med 1 finhackad vitlöksklyfta, 2 tsk malen gurkmeja, 1 krm kajennpeppar och 1/2 dl kokosgrädde (eller det tjocka, övre lagret på en vanlig förpackning kokosmjölk). Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar. Kläm gärna i en skvätt ekologisk citronjuice/limejuice också ifall du har hemma.

Sjud en stor sats quinoa (så att det räcker flera dagar – yes, matplanering!) enligt anvisning på förpackningen. Rosta också valfria fröer och/eller nötter i ugnen på 100 grader tills de doftar nötigt och får ett extra gott krisp (brukar ta cirkus 60 minuter).

Dela broccolin i mindre buketter och skär stammen i skivor. Mixa till ett smul (ris) i en matberedare eller din high speed blender. Massera med 1/2 msk olja, äppelcidervinäger, en nypa salt och en halv nypa svartpeppar.

Skrubba och skär rotsakerna i mindre bitar, och svarva eller hyvla zucchinin. Ånga rotsakerna i 5-10 minuter, tills de mjuknat men fortfarande har en hård inre kärna (hur länge beror på storleken på dina bitar). Låt svalna.

Vispa ihop misopasta, 2 msk olja och vatten till en krämig dressing. Vänd runt med de ångade rotsakerna.

Servera quinoa- och broccolisalladen på en bädd av babyspenat tillsammans med de misomarinerade rotsakerna och hummus. Toppa gärna med lite groddar. Smaklig måltid!