Sjuk mat som påbörjat en resa mot att bli Frisk
Idag lämnar vi över ordet till vår kollega Anna:
Idag för ett år sedan skrev jag en text som berättade om hur jag höll mitt livs kärlek i handen då hans hjärta stannade. Då hade det gått ett år på dagen sedan det ögonblick som för evigt förändrade mitt liv. Ett år sedan dagen då hans – Gabriels – hjärta inte orkade längre och han flyttade in i våra hjärtan istället. Där är Gabriel fortfarande odödlig, och där bär jag och vår lille son Sam honom med oss i allt vi gör.
Texten om vår historia fick stor spridning och jag var överväldigad av allt stöd som nådde mig efter dess publicering. Det gav mig mängder med energi att tillsammans med mina kollegor på Food Pharmacy lansera och driva uppropet #sjukmat, som vi berättade om samma dag som publiceringen.
#sjukmat föddes ur en frustration över att vi och många av våra läsare i det vardagliga livet såg hur den offentligt finansierade maten på sjukhus, skolor, förskolor och äldreboenden inte ens nådde upp till de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) samtidigt som mer och mer forskning visade att maten är en stor bidragande faktor till varför våra livsstilsrelaterade sjukdomar ökar stadigt. Genom #sjukmat ville vi driva ett upprop för att påverka att skattefinansierad mat ska vara näringsrik. In med fibrer, antioxidanter och vitaminer och ut med raffinerat socker och tomma kolhydrater från de offentliga verksamheterna – att helt enkelt låta kosten få leva upp till sin potential som något både förebyggande och vårdande. Min man Gabriel – som var typ 1-diabetiker – serverades på sjukhuset mat som dröp av socker och tomma kolhydrater. Jag förfasades, och när #sjukmat började sprida sig över landet insåg jag att jag verkligen inte var ensam.
Första året efter att man förlorat en nära anhörig är en resa och kamp mot massor av negativ energi, där målet är att acceptera sorgen och infoga den som en ny del av sin person. Under det här andra året har den nya delen av mig fått jobba med att rikta om all denna energi till att istället slåss för en positiv förändring i den här väldigt viktiga frågan. Det har varit både terpeutiskt för mig personligen och effektivt för debatten – vi har synts i tidningar, på TV och hörts i radio. Vi har talat i Almedalen och utanför Riksdagen, vi har träffat politiker, pratat med branschrepresentanter och skrivit debattartiklar.
Någonstans ungefär halvvägs genom det gångna året bytte vi också fokus. Med god marginal hade vi passerat de 10 000 namn vi ville ha i ryggen för att kontakta regeringen. Efter ett peppande möte med socialminister Annika Strandhäll bytte vi namn på det hela till #friskmat.
#friskmat syftar till att lyfta lösningen på det problem vi vill belysa med #sjukmat. Inom ramen för det som nu är den ideella föreningen Frisk mat arbetar vi med att få till stånd en höjning av kvalitén på maten inom vård, skola och omsorg. Och därigenom förbättra folkhälsan. I stort genom att lyfta fram att det faktiskt redan idag lagas väldigt bra mat på vissa ställen i offentlig sektor, och därmed borde gå att göra lika bra överallt. Det finns ingen ursäkt för att maten som serveras idag är så pass ojämlik runt om i landet, och att folkhälsan är så olika beroende på socioekonomiska förutsättningar. Vi vill också genom att bygga konkreta verktyg visa att det i praktiken går att laga näringsrikt och gott för precis samma peng som det lagas för idag. Vi arbetar för att lokalisera de områden där vi kan göra störst skillnad. Och för att ge såväl beslutsfattare och de som dagligen jobbar med maten insikt i att den näringsrika maten inte är dyrare än den näringsfattiga – i längden är det faktiskt tvärtom.
Målet med andra året av arbete med #sjukmat och #friskmat är därför att piska på våra beslutfattare att börja arbeta med våra tre förändringsförslag:
-
- Kunskapsutbyte: Att kunskapsutbyte mellan olika offentliga instanser främjas, till exempel genom digitala verktyg. Idag finns det många föredömliga kök runt om i landet vars kunskap bör värnas om och spridas vidare till de som behöver den.
-
- Kontrollfunktion: Att instifta en kontrollfunktion likt den som finns kopplad till livsmedelshygien, men kopplad till matens näringsriktighet. Då säkerställs att den skattefinansierade maten håller hög kvalitet, är jämlik i hela landet och lever upp till NNR, oavsett var man bor.
- Lagkrav: Att det liknande skollagen inrättas lagkrav på matens näringsriktighet inom vård och omsorg. All mat som lagas i offentlig regi borde anses lika viktig i lagens mening.
Frisk mat är som nämnt idag en ideell förening, där alla är välkomna att gå med, och drivs som en fristående verksamhet på initiativ av Food Pharmacy. Som i alla föreningar är den beroende av sina medlemmar. Alla kan stötta och bidra till förändringsarbetet. Och håller du med oss om ovan så bli gärna medlem. Då kommer du – förutom information om vårt löpande arbete med vår hjärtefråga – också få tips och råd kring hur du kan hjälpa oss göra skillnad genom att sprida budskapet om vikten av Frisk mat till din omgivning.
Så – gå in på friskmat.se och läs mer om vårt arbete och bidra gärna genom att bli en av oss!
Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.