Vi gör egen kombucha: steg-för-steg-guide – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

Vi gör egen kombucha: steg-för-steg-guide

fav

Ni som tittar in här regelbundet vet att vi under november och december har gjort vår egen kombucha här på bloggen. Idag är det dags för en sammanfattning av hela guiden. En steg-för-steg-guide, helt enkelt!

För att göra din egen kombucha behöver du:

  • en SCOBY + startvätska
  • vatten
  • svart, grönt eller vitt te (teblad eller tepåsar, men utan tillsatser som kan ta död på bakterier – vi använde vanligt svart te för att odla fram SCOBYn men White Peony till själva kombuchan)
  • socker
  • en stor glasburk (3–4 l), en tygbit och ett gummiband
  • några flaskor och etiketter

Enklast är att få en SCOBY och lite startvätska från en vän som gör egen kombucha, alternativt att köpa ett startpaket på nätet. Men vill du odla fram din egen SCOBY utifrån en flaska opastöriserad och ofiltrerad flaska kombucha hittar du en utförlig instruktion här.

När du väl har fixat fram allt i listan ovan är det dags att sätta igång med själva bryggningen. För garanterat god kombucha använder du dig av Soki Chois grundrecept:

Grundrecept: kombucha på vitt te
(4 liter)

3 liter vatten
4 msk vitt te (alt. 8 tepåsar)
3 dl råsocker
1 liter kombucha (startvätska)
1 SCOBY

Koka sött, starkt te och låt det svalna till rumstemperatur. Sila bort tebladen (eller ta bort tepåsarna) och häll över i en stor, rengjord glasburk. Tillsätt startvätskan, lägg i SCOBYn och spänn fast en tunn tygbit som lock med hjälp av ett gummiband. Låt sedan glasburken stå orörd i rumstemperatur i 7–12 dagar. Provsmaka från dag 7 och sedan varje dag tills du är nöjd med smaken. När kombuchan är färdig ska du förvara den i kylskåp så att fermenteringsprocessen stannar av. Tänk på att renlighet är A och O! Vill du veta mer om Sokis grundrecept klickar du här.

När din hemgjorda kombucha är färdig kan du välja att smaksätta den. Innan du tappar upp kombuchan fyller du i sådana fall dina flaskor med önskad smaksättning i form av färskpressad fruktjuice, färsk frukt eller bär (tänk 1 del fruktjuice, frukt eller bär till 4 delar kombucha). Förslut flaskorna väl och låt dem sedan stå i rumstemperatur i 2–4 dagar. För att den inte ska fortsätta jäsa ställer du den sedan i kylen. Klart! För mer tips och trix kring smaksättning av kombucha, klicka här.

Om du vill blanda lyxiga drinkar på din kombucha (och ja, det vill du så klart) hittar du Soki Chois allra bästa recept här.

Vill du läsa mer om kombucha och få utförligare beskrivningar av hur du ska gå till väga? Inga probs, klicka bara på inläggen här i listan. Där finns precis allt du behöver veta och lite till.

Vi gör egen kombucha: förberedelsefasen (steg 1)

Vi gör egen kombucha: odla en SCOBY (steg 2)

Vi gör egen kombucha: grundrecept (steg 3)

Vi gör egen kombucha: smaksättning (steg 4)

Soki Chois kombuchadrinkar till nyår

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här. Vill du veta mer om kombucha föreslår vi också att du läser Soki Chois bok Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.