fbpx

Recept

Post image

Kikärtstortilla med bakad blomkål, sötpotatis, mangosalsa och koriandercrème

Äntligen! Det är fredag igen och som så många andra fredagar har vi lite mera tid och lite mera lust att laga mat. Idag blir det således kikärtstortilla med bakad blomkål och sötpotatis, mangosalsa och koriandercrème. *high-fivar med oss själva*

Nu har vi råkat lägga tortillan högst upp i receptet, men faktum är att om du börjar med blomkålssötpotatisen (detta är alltså inte en ny grönsak utan blomkål och sötpotatis tillsammans på en plåt) så kan du göra tortillan, salsan och koriandercrèmen medan pytten bakas i ugnen.

Kikärtstortilla
(4 st tortillabröd)

2 dl kikärtsmjöl
0,5 dl fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt
1 msk olivolja
1,5 dl vatten

Blanda kikärtsmjöl, fiberhusk, bakpulver och salt. Tillsätt olivoljan och vattnet och rör om till en smidig deg. Dela upp degen i fyra delar som du formar till bollar. Lägg en boll i taget mellan två bakplåtspapper och kavla ut till tunna runda tortillabröd. Lägg i stekpanna och stek i lite olivolja (funkar även med torr panna) på låg temperatur några minuter per sida.

Bakad blomkålssötpotatis
(1 plåt)

1 blomkålshuvud
1 sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 tsk torkad koriander
salt

Skär blomkålen och sötpotatisen i mindre bitar och lägg på en ugnsfast plåt. Blanda olivoljan med kryddorna och pensla på. Kör i ugnen på 150 grader (eller lägre såklart) i cirka 40 minuter.

Mangosalsa
(1 skål)

3-4 salladslökar
1 mango
1 förpackning körsbärstomater
1 lime
1 msk olivolja
salt

Skär löken, mangon och körsbärstomaterna i mindre bitar. Lägg i blender eller använd stavmixer. Tillsätt limen, olivoljan och saltet och kör till en chunky röra. Låt stå en stund!

Koriandercrème
(1 skål)

2 dl blötlagda cashewnötter
1 vitlök
1 näve färsk koriander
2 msk havremjölk
1 tsk olivolja
salt & nymalen svartpeppar

Blötlägg cashewnötterna några timmar. Kör cashewnötter, vitlök, koriander, havremjölk och olja i blender eller med stavmixer till en cremé. Krydda med salt och peppar efter smak.

Servera sötpotatisen och blomkålen på tortillabröden med mangosalsan och koriandercremén. Toppa med extra koriander, salladslök, krasse och en liten bit lime!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Katinkas Kitchen skriver:

    Så spännande att göra brödet på kikärtor – måste prövas! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  2. Ser helt FAB ut!

  3. Christina Magnusson skriver:

    Hur viktig är fiberhusken? Går det med pofiber, som jag redan har hemma? Bakade wraps med bara bovetemjöl, ägg o vatten salt, det gick utmärkt men det är ju nåt annat! Tack för alla goda recept o tips!

  4. Marielle Simolin skriver:

    Supergoda! Dem passar också utmärkt att använda som pizzabotten🍕 (gräddade på en snäll temperatur såklart😉) Gick dessutom hem hos de pizzaälskande småttingarna!

    1. Julia Axelsson skriver:

      Nämen vilket tips! Tackelitack!

  5. Camilla Malmström skriver:

    Lagade detta idag o det var såååå gott!! Lite svårt att få tortillabröden på kokosmjöl o fiberhusk att hålla ihop men smaken satt som en smäck!

    1. Julia Axelsson skriver:

      Hej Camilla! Det ska vara kikärtsmjöl halli-hallå, kanske därför det inte höll ihop?

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.