fbpx

Recept

Post image

Food Pharmacy Semlan 2.0

Idag är det ta oss tusan semmeldagen!

Vad du som hunnit lyssnat på vårt senaste avsnitt av Food Pharmacy-podden inte vet är att den här semlan höll på att förstöra hela avsnittet. Någon (Julia) hade ställt de här semlorna i kylen och någon annan (Lina) hittade dem sekunderna innan vi skulle spela in och smaskade sig sålunda igenom hela podden. Vilket resulterade i att någon tredje (Sebbe) fick slita sitt hår, skägg, gud vet vad, i klipprummet.

Två lärdomar från detta:

1 Podda aldrig med semla i munnen.
2 De här semlorna är bland det godaste vi ätit.

Ja jisses Amalia. Vad väntar du på?

Food Pharmacy-semla
(6 större)

Bulle:
12 st dadlar
3 dl kokosmjöl
3 st ägg
1 dl mandelmjölk
3 tsk kardemumma
1 st vaniljstång
2 tsk bakpulver
1 msk kokosolja

Skrapa ur vaniljstången och kör sedan alla ingredienser i din blender eller med en stavmixer till en jämn smet. Häll i lite större muffinsformar och grädda i 30 min på 150 grader (går såklart att sänka gradantalet om du vill men då får du låta dem stå inne lite längre).

Fyllning:
1 dl cashewnötter (blötlägg minst 2 h innan)
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosgrädde
1 msk honung (välj gärna en ekologisk) 
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 päron

Kör alla ingredienser med en stavmixer till en härlig röra och smaka av. När bullen svalnat skär du den i två delar och klickar ut önskad mängd nötmassa.

Vispa upp valfri mängd kokosgrädde och smaksätt med lite kanel som du lägger på mandelmassan. Sätt på locket på din selma, strössla lite mandelmjöl på toppen och servera!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Erica skriver:

    Detta måste testas, om inte idag så snarast!

    En fråga om kokosgrädde och kokosmjölk. Vilka är det man ska använda? Det finns kylda, okylda och konserver. Förvirringen är total!

  2. Malin skriver:

    Allergi mot nötter går det att byta mot skållad mandel eller ngt annat än cashew? Tack för spännande recept!

  3. Testade detta recept men semmelbullarna blev alldeles smuliga och föll bara isär. Kändes som om ”degen” behövde mer vätska trots att jag gjorde till punkt och pricka. Tacksam för tips!
    PS Fyllningen blev supergod! Kan tänka mig den som fyllning i annat än bara semlor =) DS

    1. Anna Lindelöw skriver:

      Det kommer ett inlägg med rättelse i eftermiddag, ledsen att det blivit tokigt!

  4. Malin skriver:

    Du kanske kan byta ut mot solrosfrön? De kanske är svårare att mixa men tror det går att få ett smör av det om man tillsätter lite vätska/olja 🙂

  5. Annika skriver:

    Malin, prova med solrosfrön istället. Jag har ätit ”mandelmassa” gjord av solrosfrön, och det var väldigt gott. Om man inte vill vara helt raw så skulle jag rosta solrosfröna lite först.

  6. Mina blev tyvärr torra. Jag tyckte att det var konstigt att Sebbe sa ”häll smeten i fornar” för min var mer som en deg. Nu ser jag att det står 12 dadlar. I podden låter det som om han säger ”2 dadlar”. Det kan ju kanske förklara att mina blev torra. Synd. Kokosgrädden blev tyvärr rinnande när jag hade i kanel. Har ni något tips där?

  7. Rebecka skriver:

    Mina blev torra :(:(. Blev absolut ingen smet… så synd!

    1. Anna Lindelöw skriver:

      Det kommer ett inlägg med rättelse i eftermiddag, ledsen att det blivit tokigt!

  8. Malin Särenfors skriver:

    Jag har provat göra bullarna två gånger nu men får det inte till någon smet som går att hälla ut i några muffinsformar. Det blir mer en smet som det går att rulla bollar av som sedan tyvärr spricker väldigt mycket i ugnen. Hur får ni till en smet som går att hälla?

    Skulle så gärna vilja få till dom fina bullarna för det var det godaste semlorna jag provat!!

    1. Anna Lindelöw skriver:

      Det kommer ett inlägg med rättelse i eftermiddag, ledsen att det blivit tokigt!

  9. Sofie skriver:

    Min deg blev också som en bulldeg, stämmer det att ska bli som en deg?

  10. Ja jisses så goda 😛 Wow! Tack för underbart recept <3
    Dock kan jag inte få till kokosgrädden.. hur får man den fluffig utan att den skära sig? Jag använde bara det fasta ur en kokosgrädde på burk, alltså tog bort all vätska. Tacksam för tips på det 🙂 Grädden på er bild ser ju helt fantastisk ut.

    1. Anna Lindelöw skriver:

      Vi använder kokosgrädde från Garant (lila tetrapack) och låter en stå kallt över natten innan vi vispar upp den till semlorna.

  11. Jag använde 12 dadlar men min smet blev ändå mer som deg och torr @ Lena och Sofie. Reagerade också som du Lena på att Sebbe sa att man ska hälla smeten, jag fick snarare trycka i den. Kanske öka mängden mandeldryck? Eller kokosolja?
    Jag är själv inte bra på att improvisera när det gäller bakning, vill helst ha recept med rätt proportioner.

  12. Annki skriver:

    Receptet är fel! Det blir ingen smet/ det blir torr smuldeg…, har nu hällt i dl mandelmjölk så får vi se hur det går!
    Hepp

    1. Anna Lindelöw skriver:

      Det kommer ett inlägg med rättelse i eftermiddag, ledsen att det blivit tokigt!

  13. Linda skriver:

    Hej 😊
    Vill gärna baka detta och undrar nu om det recept som ligger är den uppdaterade varianten?
    Tack för all fin inspiration ❤️

  14. Hej!
    Måste tyvärr säga att jag blev väldigt besviken över att receptet inte fungerar och att ni inte kommit med någon rättelse?!!
    Är annars ett stort fan av er blogg/podd/böcker.
    Mvh Anna

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.