fbpx

Omvärldsbevakning

Post image

Hörde vi makrillkrig?

Ja, det gjorde du. Häromveckan kunde vi läsa i tidningarna att det råder det ett makrillkrig mellan EU och Island. Det så kallade kriget är ett resultat av att makrillbeståndet tyvärr har minskat med 40% sedan 2011, helt enkelt för att man har fiskat över de vetenskapliga råden.

Detta har lett till att makrillen nu blir av med MSC-märkningen för hållbart fiske för makrill som fiskats i Nordostatlanten. Vilken tråkig nyhet! Du som känner oss vet kanske att makrill är vår absoluta favoritfisk. Förr i var det delad förstaplats med laxen (inte bara för att det är så gott utan också för att båda firrarna är sprängfyllda av Omega 3) men så såg vi den norska dokumentären “Är fisk sundt?” för några år sedan och ändrade snabbt uppfattning. På den tiden serverade vi lax i tid och otid men med den norska dokumentären i bakhuvudet var vi inte lika sugna längre och makrillen fick stå själv på förstapallen. God, nyttig, vildfångad och MSC-märkt. Kunde det bli bättre?

Avslutningsvis läser vi att makrillen kan återfå sin MSC-märkning om bara EU, Norge Island och Färöarna enas inom 90 dagar om en plan för hur man ska minska makrillfisket till hållbara nivåer. Vi håller tummarna!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

Kommentarer

  1. Thomaz skriver:

    Om vi slutade äta djurprodukter och valde grönt hade detta inte varit ett problem…

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.