Man flu, inte bara ett trist skämt? – Food Pharmacy

Podd

Post image

Man flu, inte bara ett trist skämt?

Om du lyckats undgå att vi laborerar för fullt med kefirgryn kan du läsa mer här eller lyssna på dagens podd (#75). I avsnittet avhandlar vi också den så kallade “mansförkylningen”. Om du inte hört talas om den tidigare (gratulerar!) kan vi berätta att det är ett begrepp där en man agerar som om han vore dödssjuk när han drabbats av en helt vanlig förkylning.

Vi har, liksom många med oss, alltid fnyst åt fenomenet men häromveckan när vi satt och drack vårt morgonkaffe kunde vi läsa att det gjorts en genomgång av forskning inom området som visar att det faktiskt finns vissa vetenskapliga belägg för att män blir sjukare av luftvägsinfektioner än kvinnor. Genomgången visade också att män har högre risk för komplikationer och dödlighet i samband med luftvägsinfektioner och oftare lider av akuta luftvägsinfektioner än kvinnor. Det finns en hel del som indikerar att  kvinnor har ett kraftigare immunförsvar än män. Redan i graviditeten är risken att något går fel högre om fostret är en pojke och under det första levnadsåret drabbas pojkbebisar i regel av fler infektioner och har ofta en sämre sömn än flickbebisar. I de flesta länder har kvinnor också en högre medellivslängd än män.

Orsakerna beror också till stor del på vår livsstil – som att män till exempel röker i högre utsträckning än kvinnor och att de är mindre benägna att söka vård när de är sjuka än kvinnor. Som vi så ofta rapporterar om här på bloggen finns det alltså ingen anledning att deppa ihop över statistiken. Men däremot finns det massa goda anledningar att hotta upp din livsstil.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.