När det inte går att ta patent på en broccoli – Food Pharmacy

Podd

Post image

När det inte går att ta patent på en broccoli

I dagens poddavsnitt (här hittar du #74) pratar vi om hur berättelser från vanliga människor som lagt om kosten och överlevt svåra sjukdomar mot alla odds, kan ha väldigt stor betydelse för andra sjuka människor. Det hela började med att vår kollega Anna fick ett mejl från sin gamla skolkamrat Johan:

Hej Anna!

Johan här (från Forsbergs).

Jag såg din debattartikel i Aftonbladet, sedan var jag inne på din Facebook och såg en del av vad du gått igenom och ditt engagemang.

Vi var också genom en lite jobbig tid för några år sedan. Hösten 2014 hittade de en elakartad tumör som vägde 2,8 kg på min lever, och efter jag blivit feldiagnostiserad i Östersund i 3 månader kom jag till Huddinge i november och blev opererad. I februari sa de att det fanns cancer kvar, spridd över diafragman och att de inte hade någon behandling. Detta var en måndag, och på fredagen innan hade jag ett kundmöte med en kille som ville ha hjälp med en hemsida, han höll på med hälsa sa han. Han berättade om hur cancer uppstår och kopplingen till kost osv. Jag hade börjat läsa lite om det tidigare i samband med operationen, bland annat på Food pharmacy (visste inte då att du var inblandad). Den dagen bestämde jag mig att detta var vägen … Så jag började med strikt kosthållning och på bara några dagar kände jag mig helt annorlunda i kroppen.

På måndagen hade vi tid i Huddinge, då sa de att mitt enda hopp var en ny bromsmedicin som inte provats på denna typen förut. Jag började ta den men blev jättedålig och fick åka in på sjukhuset helt uttorkad och kunde inte äta eller gå på fötterna. Eftersom de inte visste hur hög dos jag skulle ta ville jag bara ta så mycket att jag kunde äta rätt, åka skidor, och syresätta mig de tre månader jag skulle ”prova” den. Jag fortsatte så och när jag röntgades tre månader senare var all cancer borta. Jag fick operera mig två gånger till efteråt och då körde jag bara ”egen” mat och slowjuicer på Huddinge.

Sedan dess har jag läst mycket, ställt upp på några föreläsningar tillsammans med han som fick mig in på rätt spår (som exempel). Jag hade dock missat din historia och ditt engagemang konstigt nog. Jag börjar tro att det finns en mening med vissa saker och jag skulle jättegärna vilja träffa dig och höra lite mer om jag kanske kan hjälpa till på nåt sätt, eller få nåt tips på hur jag kan väcka debatt här. Regionen här har lagt sjukt mycket pengar på nåt slags centralt matkoncept som kallas “Cook & Chill” – matlådor som micras på avdelningarna … Blä!

Har du lust att ses någon gång, jag kan höra av mig när jag ska ner till Stockholm nästa gång. Jag driver i alla fall sedan snart tre år Frösö Handtryck, ett screentryckeri som funnits på Frösön i över sjuttio år. Det är kul!

Allt gott!

Johan

Varje vecka får vi mejl från människor som blivit av med allt från små krämpor till livshotande sjukdomar genom att lägga om sin kost och livsstil, och i många fall är det just en berättelse från andra sjuka som tänt en gnista av hopp och inspirerat till att lägga om kosten och livsstilen parallellt med den medicinska behandlingen. Tänk vad fantastiskt!

Men samtidigt upplever vi ibland, eller rättare sagt rätt ofta, hur vissa forskare eller läkare avfärdar den här så kallade empiriska erfarenheten från verkligheten som “flum” om det saknas stora och välgjorda studier som backar upp och medför att rådet anses vara vetenskapligt belagt. Vi kan inte låta bli att undra varför? Är det kanske så att det inte finns lika mycket forskning på mat som på till exempel mediciner för att maten inte har någon effekt på hälsan?

Nej, problemet är nog snarare att det inte finns samma stora ekonomiska incitament att bedriva forskning på mat som det finns för att bedriva forskning på mediciner. Läkemedelsbolagen tjänar enorma summor på att skydda olika läkemedel, men vem ska pumpa in så stora summor till forskning på mat när det inte går att ta patent på varken broccoli eller gurkmeja? Samtidigt visar många studier som har gjorts, ofta i liten skala och ibland bara på djur, tyder på att mat kan medföra stora positiva effekter på vår hälsa vid olika sjukdomstillstånd. När vi nu lever i en tid då de livsstilsrelaterade sjukdomarna ökar i takt med att våra myndigheter slår larm om våra skadliga kostvanor, tycker vi att forskare, läkare och andra auktoriteter inom sjukvården borde försöka kommunicera mer nyanserat och arbeta för att bidra till mer forskning inom ett område som hälsa och mat där ju många studier tyder på en stor potential. Istället för att experterna går ut och säger att det inte finns några vetenskapliga belägg för anti-inflammatorisk mat, skulle de till exempel kunna säga:

”Det finns enskilda individer där den här typen av mat fått stora effekter men samtidigt kan vi inte lova något eftersom det tyvärr saknas stora och välgjorda studier.”

Bara en tanke? I sämsta fall leder det ju bara till en något bättre allmänhälsa, och i bästa fall leder det till att fler och fler individer upplever samma resultat vilket då kanske blir startskottet för att få till stora välgjorda studier som på sikt gör att vi får de där vetenskapliga beläggen.

Men mer om detta i veckans poddavsnitt som sagt. Tack alla för att ni delar med er av era personliga berättelser. Ni sprider hopp och inspiration till tusentals människor världen över!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.