Svenskar äter mindre kött – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Svenskar äter mindre kött

Okej, nu blir det nyheter av det godare slaget:

Nya siffror från Jordbruksverket visar att vi svenskar äter allt mindre kött. Sedan toppnoteringen 2016 har köttätandet minskat med 4,2 kilo (nästan 5 procent), och sedan 2017 är minskningen 2,2 kilo.

Faktum är att köttkonsumtionen i Sverige är den lägsta på tio år och nedgången från 2016 är den mest långvariga på flera decennier. När konsumtionskurvan dalat tidigare har det mest berott på tillfälliga händelser såsom djursjukdomar eller finanskrisen, men den här gången talar mycket för att minskningen är en effekt av bland annat klimatdebatten, ett ökat hälsofokus och starkare djuretik och faktiskt kan bli permanent

– En viktig anledning till att konsumtionen minskar är att svenskarnas intresse för hållbarhetsfrågor ökar, tror Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket.

– Vi vet i dag att produktionen av kött har ett högre klimatavtryck än produktionen av vegetabilier. Men för en del blir det ökade intresset för vegetarisk mat bara en helt vanlig mattrend.

När man tittar närmare på Jordbruksverkets rapport ser man att det är bara konsumtionen av det importerade köttet som minskade förra året. Faktum är att försäljningen av svenskt kött ökade, vilket den biologiska mångfalden tackar och bugar för.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

 

 

 

 

 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Marianne Johansson skriver:

    D va d bästa ja hört på länge !! ❤️

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.