Svenskar äter mindre kött – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Svenskar äter mindre kött

Okej, nu blir det nyheter av det godare slaget:

Nya siffror från Jordbruksverket visar att vi svenskar äter allt mindre kött. Sedan toppnoteringen 2016 har köttätandet minskat med 4,2 kilo (nästan 5 procent), och sedan 2017 är minskningen 2,2 kilo.

Faktum är att köttkonsumtionen i Sverige är den lägsta på tio år och nedgången från 2016 är den mest långvariga på flera decennier. När konsumtionskurvan dalat tidigare har det mest berott på tillfälliga händelser såsom djursjukdomar eller finanskrisen, men den här gången talar mycket för att minskningen är en effekt av bland annat klimatdebatten, ett ökat hälsofokus och starkare djuretik och faktiskt kan bli permanent

– En viktig anledning till att konsumtionen minskar är att svenskarnas intresse för hållbarhetsfrågor ökar, tror Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket.

– Vi vet i dag att produktionen av kött har ett högre klimatavtryck än produktionen av vegetabilier. Men för en del blir det ökade intresset för vegetarisk mat bara en helt vanlig mattrend.

När man tittar närmare på Jordbruksverkets rapport ser man att det är bara konsumtionen av det importerade köttet som minskade förra året. Faktum är att försäljningen av svenskt kött ökade, vilket den biologiska mångfalden tackar och bugar för.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

 

 

 

 

 

Dela

Food Pharmacy
Översikt

Vi använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda dig bästa möjliga användarupplevelse på foodpharmacy.se. Kakorna lagras i din webbläsare och används för funktioner som att känna igen dig när då återvänder till siten samt hjälper vårt team förstå vilka funktioner och innehållstyper som är mest intressanta för dig och alla andra användare.

0

Tillagd i varukorgen

Inga produkter i varukorgen.