Vårt nordiska skafferi – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Vårt nordiska skafferi

Vikten av att i så stor utsträckning som möjligt välja lokalt producerade råvaror istället för importerade har vi skrivit om förut (t.ex. här och här). Det vanligaste argumentet för att handla närproducerat är att vi måste ta hand om vår miljö. Den mat som produceras i närheten av oss bidrar helt enkelt till en levande landsbygd, mindre transporter och en närmare koppling till matens ursprung.

Det finns dock betydligt fler anledningar än miljön till att välja produkter från vårt nordiska skafferi när du lagar mat. Till exempel behöver vi, för att klara oss i kris, utveckla inhemsk och hållbar matproduktion. Och glöm inte bort att lokalt producerad mat ofta är både färskare och smakligare (maten finns ju trots allt på den lokala marknaden under den tid på året när de är som allra bäst).

Men ingen föds som bekant fullärd och kanske är det hög tid att repetera hur du kan tänka när du står där i mataffären med rispaketet i handen? Jo, så får det bli. Tillsammans med Jenny Isenborg Sultan (som är lite av en expert när det kommer till vårt nordiska matskafferi) serveras här en enkel guide med fokus på baljväxter och spannmål. Vilka närproducerade råvaror kan ersätta våra vanligaste importerade produkter?

Svenska baljväxter istället för importerade
Att ersätta en del av köttet med baljväxter är ett bra drag både för miljön, näringsinnehållet och för plånboken. Tidigare har det varit svårt att få tag på svenskodlade baljväxter förutom klassikerna gula och gröna ärtor, samt bruna bönor. På senare år har det dock kommit flera varianter av svenskodlade baljväxter, som gotlandslinser, gråärter, skalade bondbönor, lupinbönor, kidneybönor samt svenskodlade vita och svarta bönor.

Svenskodlat spannmål istället för ris, pasta och bulgur
Klimatpåverkan från ris är stor i förhållande till andra spannmålsprodukter eftersom växthusgasen metan frigörs från den våta odlingsmarken. En del odlare torrlägger risodlingarna under vissa perioder för att minska utsläppen, men det miljösmartaste alternativet är ändå att byta ut en del av riset mot svenskodlat spannmål som till exempel matvete, helt korn, nakenhavre eller dinkel. Dessa sädesslag bidrar inte till metangasutsläpp och kan till skillnad från ris odlas i Sverige. Dessutom påminner de om ris till utseendet och har en neutral smak som gör att de går att det går att kombinera med de flesta maträtter.

Helt spannmål har dessutom bättre näringsvärde och högre fiberinnehåll än polerat ris. Forskning har visat att helt spannmål så som korn fungerar ungefär som prebiotika, det vill säga att det stimulerar tillväxt av goda bakterier i tarmen, hjälper till att reglera blodsockret samt minskar risken för att drabbas av diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdom. Helt spannmål är också en förhållandevis billig produkt.

Och sist men inte minst: svenskodlat kornkross eller korngryn är ett utmärkt alternativ till importerad bulgur. Det finns faktiskt en bulgurfabrik i Sverige, men durumvetet som används i tillverkningen är importerat. En god nyhet för alla pastaälskare är också att det numera går att äta pasta gjord på svenskt durumvete från Gotland (tyvärr inte ekologiskt). Leta i din närmaste mataffär!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, lyssna på podden och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Victoria skriver:

  Bra inlägg, men korn och matvete t.ex innehåller gluten som man läser överallt inte är bra, hur ser ni på detta?

 2. Bra tips! Men vart köper man tex hela korngryn eller de andra hela spannmålen? Jag har letat i affärerna (i Jönköping och Borås) men inte lyckats hitta. Vart handlar ni dessa produkter?

 3. Catarina skriver:

  Det bästa ur hälsosynpunkt är att utesluta alla spannmål. Vår biokemi är inte designad för att äta det.

 4. Helen skriver:

  Toppen, tack för tipset! Har inte tänkt på att man kan krossa kornet också, har bara kokat helt. Har börjat tänka en hel del på att handla svenskt så kul med en guide!

 5. Kidde Rydholm skriver:

  Det går faktiskt även att köpa svensk quinoa!

 6. Johanna Nyström skriver:

  Vad hände med Stig Bengmarks budord?

 7. Stina skriver:

  Hej! Jag undrar också vad som hänt med Stig? Å Synbiotic? Är det samarbetet nedlagt?
  /Stina

  1. Anna Lindelöw skriver:

   Hej Stina! Mötet med Stig öppnade våra ögon för sambandet mellan hälsa och mat. I samband med det hjälpte vi Stig att ta fram och lansera hans synbiotika men har nu lämnat företaget som drivs vidare av Stigs familj.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.